Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMNem bíznak a balatoni vendéglátásban, bezár a világhírű étterem
További Gasztro cikkek
Almás Edit párjával, Albrecht Tamással néhány éves külföldi tapasztalatszerzés után hazatérve Balatonfüreden vágott bele a magyarországi vendéglátós karrierbe. Az úgynevezett small plates koncepciót találták izgalmasnak. Kicsi adagokból álló ételsorokkal csalogatták vendégeiket, és őszinte hívei a natúr boroknak.
A terv részben be is vált, hiszen 2020-ban megnyitott éttermük két év múlva megkapta az igen rangos Michelin-elismerést, a Bib Gourmand-díjat, amelyet idén is megtarthattak.
Nagy sikert aratott a szeptemberi Balaton Wine & Gourmet fesztiválon a négy balatoni Bib Gourmand-díjas étterem közös vacsorája, ahol ők készítették a főételt. Az étlap szerint volt benne sült-füstölt tök, bakonyi szarvasgomba, zsályás napraforgómagkrém is.
Mégis bezár
Ezért is volt komoly meglepetés, hogy 2023. október 10-én Facebook-bejegyzésben közölték, hogy vége:
„2020 nyarán, amikor belevágtunk életünk talán legnagyobb kihívásába, szerelemprojektjébe, ősz hajszálaink és nevetőráncaink első számú megszaporítójába, még fogalmunk sem volt, hogy 3 év múlva mennyire nehéz lesz kimondani, amire most készülünk. Ahogy minden étkezésnek van eleje és vége, úgy egy étterem története sem tarthat örökké. A MÓR24 jelenlegi formájában búcsúzik tőletek.”
Megkérdeztük Almás Editet, miért adták fel. Az étterem-alapító duó hölgy tagja egyszerűen válaszolt:
Nagyon nem jött ki a matek a szezonalitás miatt. Nyáron ment az étterem, de még akkor is erősen időjárásfüggő volt a vendégszám. Jó időben sokan voltak, esős napokon kevesebben. Télen rágtuk a körmünket, tavasszal pedig kezdhettünk mindent újra a nulláról. Ez semmilyen szempontból sem építő jellegű. Erőlködhetnénk tovább, úgy, mint tavaly és tavalyelőtt, de már nem látjuk értelmét, hogy idegileg és családilag rámenjünk erre.
Almás Editnek és párjának, Tamásnak a szezonalitás mellett a balatoni munkaerőhiánnyal is meggyűlt a bajuk, hiszen időnként még mosogatót sem találtak, ezért úgy döntöttek, hogy lezárják a hároméves kísérletet: − Úgy látjuk, hogy ebben ennyi volt. El lehetne toporogni benne tovább, mint a langyos állóvízben, de úgy érezzük, hogy bennünk több van,
szeretnénk fejlődni, előrelépni, de a balatoni vendéglátásban nem látjuk ennek a lehetőségét.
A jövő hétvégén tartanak nyitva utoljára, utána bezárnak, pihennek egyet, átgondolják, értékelik a helyzetet. Gondolkodnak a folytatáson, de még nem döntöttek. Edit azt mondja, vannak ötleteik, terveik, több megkeresést is kaptak. Majd meglátják, hogyan tovább.