Megtalálták Mozart új arcát

2008.03.14. 19:32
Megtalálták Mozart egy eddig ismeretlen portréját, amely a zeneszerzőről valaha készült legfontosabb kép lehet, közölte egy brit akadémikus pénteken. A festményre, amely akár többmillió dollárt is érhet, a Mozart-család egyik közeli barátjának leszármazottai bukkantak Salzburgban.

"Kétségkívül ez a legfontosabb Mozart-portré, amelyet a művész 1791-es halála óta fölfedeztek" - mondta Cliff Eisen professzor. Ez a negyedik autentikusként elismert kép, amely a zeneszerző bécsi évei alatt készült.

A felfedezett Mozart-portré (Forrás: FH)

A londoni Kings College professzora, Eisen kiterjedt kutatásokat végzett, hogy megállapítsa a 48x35 centiméteres olajfestmény valódiságát. Mozart profilban látható rajta és piros kabátot visel.

Eisen áttanulmányozta Mozart és családja levélváltását, vagyoneladási feljegyzéseket. Arra a következtetésre jutott, hogy a képet 1783 körül festhette az osztrák Joseph Hickel. Családi tradíció szerint a festményt azért ajándékozták Mozartnak, hogy ő a Hickel-família egyik tagjának dedikálta egy művét.

A festményt korábban a közeli barát, a salzburgi Johann Lorenz Hagenauer leszármazottai birtokolták, majd 2005-ben megvette egy amerikai gyűjtő, aki nem tudta, micsoda kincs van nála.

A leghíresebb Mozart-festmények a következők: egy befejezetlen portré, amelyet Mozart veje, Joseph Lange készített, és egy posztumusz darab, Barbara Kraft alkotása. Ezek határozzák meg a köztudatban élő Mozart-külsőt.

"A felfedezés nyomán újragondolhatjuk a virtóz külsejét" - írja a Sheffield Egyetem professzora, Simon Keefe állásfoglalásában.

Balra Kraft, jobbra Lange alkotása Mozartról

Wolfgang Amadeus Mozart Salzburgban született, majd 1781-ben Bécsbe költözött, és ott komponálta leghíresebb munkáit. Mozart sokak szerint a világ egyik legjelentősebb zeneszerzője.