Kő, zsír, és lobogók

2003.03.05. 16:06
A Holdvilág egy fokozott ár-érték arányú album az übertibetről, Ladakról. Alkotói szakítottak a mai magyar könyvterjesztéssel, hogy megvalósíthassák elképzeléseiket.
Elég szar lehet Tibetben élni, nincsen csapvíz, internet. A kaja rémálomszerű, mit több: abszurd (a tibeti hauszvájf jaktrágyának támasztja a palacsintát, hozzá sejtető illusztráció). Ladak valóban Holdvilág, ahol csak kő van meg zsír, meg ilyen lobogó dolgok. Ahol a háborúk is olyan képeslapszerűek.

Ez a hely (Ladak) a transzhimalája része, egy vizuális fantáziaország, amely Shangri La néven is ismert és voltaképpen egy übertibet.

Lakói jóindulatú, liberális emberek. Ott a többnejűség, többférjűség és a monogámia is bevett. Van jópár szerzetes is, akik amúgy - mint kiderül - nem nagyon tudnak semmit, csak számukra érthetetlen szövegeket magolnak és dünnyögnek főmunkaidőben.

A buddhizmus amúgy egy jófej vallás, amely egy igen fontos találmányra, a kerékre épül. A létkerék kiválóan alkalmazható világmodellként, a helyi szituáció elképzelésében. A világ legmagasabb hegyei között éldegélni biztos nem kellemes, de legalább egy leghosszabb valódi időutazás a jelen civilizáción belül.

Könyvileg viszont jól állunk. Szabó Zoltán fotográfus képei díjnyertesek. Másrészt boltban nem érdemes keresni őket. A Napszél Könyvek gárdája nem a piacra termel, hanem könyvet tervez és piacot keres neki. A Holdvilágot így egy saját könyklubon keresztül postai úton lehet beszerezni.

Nem becsülik az értéket - mondja Szabó Zoltán a hagyományos honi könyvterjesztési rendszerről. A félárat kasszírozó terjesztési szint kihagyása, alacsonyabb kompromisszum tartalmat és jobb ár-érték arányt biztosít. A borító anyaga például olyan, hogy nem hagynak rajta nyomot a zsíros ujjbegyek.

A Holdvilág azért is jó könyv, mert széles korosztályoknak képes kellemes nézegetős-olvasgatós kikapcsolódást biztosítani. A fekete-fehér fotók Búvár magazinos feelinget biztosítanak, a könyv persze összességében jobb; olyan, amilyen a Búvár magazin nem lehetett.

A klubtagok egyébként a Bajkálról és a Badacsonyról szóló hasonló köteteket vásárolhatnak - a Napszél jelenleg egy guatemalai indiánokról szóló albummal készül. Nem árt, ha vannak ilyenek otthon.

Holdvilág - Ladak arcképe
Nap, Szél és Csillagok Kft., 2002
3960,- Ft

Megrendelhető:
Nap, Szél és Csillagok Kft.
8901 Zalaegerszeg, Pf.:108

emailben: info@napszel.hu