Mennybe jutnak türkménbasi olvasói

2006.03.21. 11:22
Garantált a mennybemenetel minden türkmén állampolgárnak, aki életében legalább háromszor elolvassa elnöke, Szaparmurat Nijazov A Szellemiség című művét. A megalomán türkmén basi egyenesen Allahnál járta ki állampolgárainak a jutalmat.

Az ígéret egy muzulmán újév alkalmából tartott koncerten hangzott el, a garanciát az államfő adja - adta hírül a NEWSru orosz hírportál.

Kötelező szellemi táplálék

Szaparmurat Nijazov saját bevallása szerint arra kérte Allahot, hogy részesítse jutalomban mindazokat, akik háromszor átrágják magukat a könyvön, ráadásul úgy, hogy hajnalban, délben, valamint napnyugtakor egy-egy órán keresztül hangosan olvasnak fel belőle.

A Szellemiség (Ruhnama) című mű első kiadása 2001-ben jelent meg. Azóta a rózsaszín-zöld borítású könyv - amelynek borítóját a diktátor képe díszíti - az állampolgárok mindennapi életének elválaszthatatlan részévé vált. A könyvet mint külön tantárgyat tanítják az iskolákban és az egyetemeken, s alapos ismerete a hivatali előmenetel szempontjából is nélkülözhetetlen.

Türkmenisztánban 2005-öt a Ruhnama évének nevezték, a szeptembert Ruhnamára keresztelték át, a szombatot pedig ruhgjunnak, vagyis a szellemi táplálék napjaként emlegetik újabban.

A Ruhnama folytatása 2004-ben jelent meg, a könyvben az 1991 óta hatalmon lévő államfő az ország lakosságát, valamint az eljövendő nemzedékeket számos jó tanáccsal látja el. Tavaly egymillió példányban nyomtatták újra a remekművet, amelyet eddig harminc nyelvre fordították le (itt olvashatja magyarul), s megjelent hangoskönyvben és Braille-írással is.