Sztálin ötven éve felemelte bal kezét

2003.03.04. 15:24
Sztálin ötven évvel ezelőtti halála kapcsán "1953.03.05." címmel nyílik tárlat szerdán délután fél 6-kor a budapesti Centrális Galériában. Az Index összeállítást készített arról, hogy mi történt a Népek Tanítómesterével attól a pillanattól fogva, hogy kilehelte lelkét. Előbb felhánytorgatták bűneit, majd kitették testét a mauzóleumból, végül néhány hónappal ezelőtt új szobrot kapott Dagesztán fővárosának, Mahacskalának a főterén.
Sztálin felemeli bal kezét. Néhány évvel később lánya úgy emlékezik a mozdulatra, mintha valahogy megfenyegetné az ágya körül állókat. A reanimátor üdvözlésként értelmezte a felemelt bal kezet. A biztonságért felelős őr szerint ezzel a mozdulattal kért segítséget a Gazda. 1953. március 5. 21 óra 50 perc. Sztálin meghalt.

hat Vasbeton helyett földet szórtak rá

"Az ettől a perctől eltelt ötven év érdekelt" - mondja Mink András történész, a szerda este nyíló "1953.03.05." című kiállítás kurátora, aki hangsúlyozza: a kiállításon az 1956-ig tartó három évre koncentráltak. Ennyi időnek kellett eltelnie, míg Sztálin utódja, Nyikita Szergejevics Hruscsov "kilépett az árnyékból", és elmondta nevezetes beszédét az SZKP XX. kongresszusán a sztálinizmus bűneiről. A mauzóleumból 1961-ben teszik ki Lenin mellől. A Vörös teret lezárták, és a katonák ásni kezdték a sírt a Kreml falánál. Az újratemetési bizottság utasítása szerint két vasbeton lapot kellett volna fölé helyezni, ám a parancsot megszegték, egyszerűen csak földet szórtak rá.

Hruscsov megbukott, de a korabeli divattal ellentétben legalább életben maradt, Sztálin karrierje a hatvanas években tovább folytatódott. Grúziában kinyit a XX. kongresszus nyomán bezárt Sztálin-múzeum, több új készítésű játékfilmben is feltűnik az egykori véres kezű diktátor, könnyes sóhajokat váltva ki a nézőkből, amelyek inkább fiatalságuknak, mint a zsarnoknak szóltak, bár ki tudja.

Kommunisták, fasiszták, monarchisták

A független Oroszországban az addigra Volgográdra keresztelt Sztálingrád polgármestere a második világháborút megfordító csata ötvenedik évfordulóján kérvényezte: nevezzék el ismét Sztálinról városát. (A kérés az elmúlt években többször megismételtetett.)

Ezzel kiszabadult a szellem a palackból. Jelcin, Clinton, Major a mauzóleum előtt szemlélte 1995-ben a veteránok, Sztálin egykori seregének felvonulását a náci Németország felett aratott győzelem ötvenedik évfordulóján. Néhány utcával odébb egy ötvenezres tüntetés vonult végig Moszkva utcáin; 1953 óta először a generalisszimusz arcképeit tartotta a félévszázados jelszavakat kiáltó tömeg. A társaságban a kommunisták mellett fasiszták, monarchisták, fekete ruhás papok is feltűnnek.

Új szobrot kapott Mahacskalában

Azóta a grúziai Gori főterén, itt született Joszif Dzsugasvili, újra felállítottak egy Hruscsov idején eltávolított, évtizedekig raktárban őrzött Sztálin-szobrot, 2003 januárjában pedig Sztálin - halála óta először - új szobrot kapott Dagesztán fővárosában, Mahacskalában.

"Van egy olyan hagymázas elképzelésem, hogy Sztálin halálának ötvenedik évfordulóját is történelemmé tesszük" - morfondírozik Mink András, aki a kétórás időkülönbséget kihasználva szívesen kiállítaná azt is, hogy mi történik 2003. március 5-én Moszkvában. "Mert valami történni fog, az biztos" - teszi hozzá Mink.

Sztálin nálunk

A Pesti Vigadóba a kiállítást is rendező Nyílt Társadalom Archívum által rendezett és végül politikai okokból elmaradt Sztálin-koncert kapcsán a gazda bizonyított: halála után ötven évvel, egy általa annak idején megszállt országban is képes vihart kavarni. Mink András nem tart attól, hogy a Centrális Galériát támadásnak teszi ki a kiállítás kapcsán, habár megemlíti, hogy egy bácsi telefonált a napokban: "Tudják maguk, hogy hány embert ölt meg az a gazember?" - kérdezte. A kiállítás kurátora hangsúlyozza: egy ilyen kiállítás vagy a Pesti Vigadóba tervezett koncert nem jelent politikai állásfoglalást. Ugyanígy nem ez motiválta a Nyílt Társadalom Archívumot, amikor hónapokkal ezelőtt Leni Riefenstahl náci propagandafilmjeiből közölt válogatást.

Sztálin halála - kiállítás a Centrális Galériában
Sztálin ötven évvel ezelőtti halála kapcsán "1953.03.05." címmel nyílik tárlat szerdán délután fél 6-kor a budapesti Centrális Galériában. A Nyílt Társadalom Archívum képi és hangdokumentumokkal Joszif Visszarionovics Sztálin fizikai összeomlásának hivatalos bejelentésétől az 1956-ig tartó időszakot mutatják be. A kiállítás azt kívánja bemutatni, milyen hatással volt az egykori szovjet diktátor halála az emberekre, illetve milyen problémát okozott utódai és a rendszer számára személyének eltűnése. A tárlaton a szokottnál is nagyobb szerepet kapnak a halál és gyász képei mellett a korabeli rádióközvetítések, filmhíradók, illetve a gyász napjaiban megszólaltatott zeneművek. A kiállítás társrendezői az Orosz Föderáció Állami Levéltára, a Grúz Köztársaság Állami Levéltára, a Német Szövetségi Köztársaság Levéltára, a Német Szövetségi Rádió Archívuma, illetve a washingtoni Nemzetbiztonsági Archívum. A tárlat május 11-ig látható az V. kerület, Nádor utca 11. szám alatti kiállítóhelyen.