Judit
3 °C
7 °C

A művész sem káromkodhat

2005.07.28. 15:09
Ismét három órára lekapcsolták a Tilos Rádiót, amiért a délelőtti órákban játszott le egy csúnya szavakat is tartalmazó zeneművet. Az előadóművész szerint újra beköszöntött a cenzúrázás kora, a Tilos Rádió ezúttal egyetértett az ORTT döntésével.

Nincs mit tenni, 15 évvel a rendszerváltás után még mindig vannak betiltott zenekarok betiltott számokkal. A sokat próbált Tilos Rádiónak egy újabb kényszerű, ezúttal háromórás műsorszünetet kellett tartani szerdán délelött, mert egyik áprilisi műsorukban lement a Flash zenekar Képviselő funky című száma.

Flash: Képviselő funky

Barcs Miklós
Neked nem ott van a helyed a parlamentbe'
Berakod a lábikód egy zsák cementbe
Ott ácsorogsz majd a Duna fenekén
A barbibaba feleséged jólmegdugom én!
--
Refrén: Orbány kúrja Gyurcsánnyt
Gyurcsánny szopassa Orbányt
Szálin köcsögöli Rákosit
Hitler farbatossza Szálasit stb.,
(További példák tetszés szerint a történelemből)
--
Hányást csipeget a galamb a sarkon
Viszont édesanyádat kurvanagyra tartom
Kürtöld szét, hogy jó fej vagyok
Egy-két millert hozzád baszok
Ha megírod az újságodba: kurvajófej köccsög vagyok
Egy-két szaros kongó-millert a pofádba belebaszok
Töltse le a számot! >>>
A szünetet az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) rendelte el, amiért a rádió megsértette a médiatörvényt: nagyobb mennyiségű káros anyagot bocsátott ki a gyerekekre.

A Képviselő funkyt csak 22 órától hajnali 5-ig lehetett volna lejátszani, nappal azért van betiltva, mert szövege veszélyes a gyerekek erkölcsi és szellemi fejlődésére. Ez azt jelenti, hogy csúnya szavakat használnak benne, és az énekes nem ítéli el a szexet, az erőszakot, hanem éppen ellenkezőleg, ábrázolja azt (szám szövegét lásd a keretesben).

Trágyavalóság

A dal szerzője és előadója, Barcs Miklós művész szerint vannak viszont dolgok, amiket csak így lehet elmondani. "A nagy büdös trágya valóságot így kell kifejezni. Ezt nem lehet úgy felöltöztetni, mint a menyasszonyt" - vall ars poeticájáról a művész, aki szerint új cenzurátus van kialakulóban.

A 15 éve működő Flash zenekar slágere, a Képviselő funky két évig készült az énekes és zenekara alkotóműhelyében, amíg elnyerte mai formáját. Tavaly augusztus-szeptemberben például a művész sokáig nem tudta, hogy a refrénben Medgyessy nevének a helyére kit tud majd betenni.

"Most már kész van egyébként, ez már a végleges, lecsiszolt változat" - számolt be az Indexnek Barcs Miklós, de hangsúlyozta, műve, amíg világ a világ, folyton változni fog. A koncepció szerint a refrénben a diktatúrák nagy klasszikusai mellett mindig az éppen aktuális magyar kormányfőt (esetleg királyt, kormányzót) és fő ellenlábasát kell szerepeltetni. "Ebből az egy szempontból egy brutális diktatúrában jobb volna élni" - utal finoman Barcs művészi éleslátásával a politikai rendszerek kétélűségére.

Ha egyszer szobrot kap

"Ha egyszer szobrot emelnek nekem, a parlament előtt álljon, egyik kezembe az épületet becélzó nehézbombázó, a másikba egy sátánvilla kerüljön."

A betiltott Flash zenekar szeretné egyesíteni erőit a magyar zenei élet hasonlóan brutálisan fogalmazó, trágárkodó zenekaraival. "A Timur Lenkkel szeretnénk együtt koncertezni, mert ők is szeretnek káromkodni."

A kalózkodással jó tíz éve felhagyó, de azóta is évenként egyszer legalább elhallgattatott Tilos Rádió sem tolerálja már Barcs Miklós művészetét a délelőtti órákban. "A büntetést elfogadtuk, és arányosan tartottuk" - közölte Kovács Ágota a rádió ügyvezetője.

Talán nincs még egy olyan médium a magyar sajtóban, amely közönségszámra leosztva ennyi büntetést kapott volna, mint a Tilos Rádió, amely sokáig nyújtott menedéket az olyan punk alkotóknak, mint Barcs Miklós, vagy Barangó, a Qss zenekar énekművésze. Ma már egyikük sem készít műsort.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?