A művész sem káromkodhat

2005.07.28. 15:09
Ismét három órára lekapcsolták a Tilos Rádiót, amiért a délelőtti órákban játszott le egy csúnya szavakat is tartalmazó zeneművet. Az előadóművész szerint újra beköszöntött a cenzúrázás kora, a Tilos Rádió ezúttal egyetértett az ORTT döntésével.

Nincs mit tenni, 15 évvel a rendszerváltás után még mindig vannak betiltott zenekarok betiltott számokkal. A sokat próbált Tilos Rádiónak egy újabb kényszerű, ezúttal háromórás műsorszünetet kellett tartani szerdán délelött, mert egyik áprilisi műsorukban lement a Flash zenekar Képviselő funky című száma.

Flash: Képviselő funky

Barcs Miklós
Neked nem ott van a helyed a parlamentbe'
Berakod a lábikód egy zsák cementbe
Ott ácsorogsz majd a Duna fenekén
A barbibaba feleséged jólmegdugom én!
--
Refrén: Orbány kúrja Gyurcsánnyt
Gyurcsánny szopassa Orbányt
Szálin köcsögöli Rákosit
Hitler farbatossza Szálasit stb.,
(További példák tetszés szerint a történelemből)
--
Hányást csipeget a galamb a sarkon
Viszont édesanyádat kurvanagyra tartom
Kürtöld szét, hogy jó fej vagyok
Egy-két millert hozzád baszok
Ha megírod az újságodba: kurvajófej köccsög vagyok
Egy-két szaros kongó-millert a pofádba belebaszok
Töltse le a számot! >>>
A szünetet az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) rendelte el, amiért a rádió megsértette a médiatörvényt: nagyobb mennyiségű káros anyagot bocsátott ki a gyerekekre.

A Képviselő funkyt csak 22 órától hajnali 5-ig lehetett volna lejátszani, nappal azért van betiltva, mert szövege veszélyes a gyerekek erkölcsi és szellemi fejlődésére. Ez azt jelenti, hogy csúnya szavakat használnak benne, és az énekes nem ítéli el a szexet, az erőszakot, hanem éppen ellenkezőleg, ábrázolja azt (szám szövegét lásd a keretesben).

Trágyavalóság

A dal szerzője és előadója, Barcs Miklós művész szerint vannak viszont dolgok, amiket csak így lehet elmondani. "A nagy büdös trágya valóságot így kell kifejezni. Ezt nem lehet úgy felöltöztetni, mint a menyasszonyt" - vall ars poeticájáról a művész, aki szerint új cenzurátus van kialakulóban.

A 15 éve működő Flash zenekar slágere, a Képviselő funky két évig készült az énekes és zenekara alkotóműhelyében, amíg elnyerte mai formáját. Tavaly augusztus-szeptemberben például a művész sokáig nem tudta, hogy a refrénben Medgyessy nevének a helyére kit tud majd betenni.

"Most már kész van egyébként, ez már a végleges, lecsiszolt változat" - számolt be az Indexnek Barcs Miklós, de hangsúlyozta, műve, amíg világ a világ, folyton változni fog. A koncepció szerint a refrénben a diktatúrák nagy klasszikusai mellett mindig az éppen aktuális magyar kormányfőt (esetleg királyt, kormányzót) és fő ellenlábasát kell szerepeltetni. "Ebből az egy szempontból egy brutális diktatúrában jobb volna élni" - utal finoman Barcs művészi éleslátásával a politikai rendszerek kétélűségére.

Ha egyszer szobrot kap

"Ha egyszer szobrot emelnek nekem, a parlament előtt álljon, egyik kezembe az épületet becélzó nehézbombázó, a másikba egy sátánvilla kerüljön."

A betiltott Flash zenekar szeretné egyesíteni erőit a magyar zenei élet hasonlóan brutálisan fogalmazó, trágárkodó zenekaraival. "A Timur Lenkkel szeretnénk együtt koncertezni, mert ők is szeretnek káromkodni."

A kalózkodással jó tíz éve felhagyó, de azóta is évenként egyszer legalább elhallgattatott Tilos Rádió sem tolerálja már Barcs Miklós művészetét a délelőtti órákban. "A büntetést elfogadtuk, és arányosan tartottuk" - közölte Kovács Ágota a rádió ügyvezetője.

Talán nincs még egy olyan médium a magyar sajtóban, amely közönségszámra leosztva ennyi büntetést kapott volna, mint a Tilos Rádió, amely sokáig nyújtott menedéket az olyan punk alkotóknak, mint Barcs Miklós, vagy Barangó, a Qss zenekar énekművésze. Ma már egyikük sem készít műsort.