Joshival nyomul a Tv2

2009.02.18. 11:42 Módosítva: 2009.02.18. 11:45
A lélekbúvár Joshi Bharat felkapaszkodott a Tv2 legnézettebb műsorai közé, sőt a csatorna főzős celebparádéját, a Hal a tortánt is megelőzte. Az RTL Klub főzős műsora a Vacsoracsata nézettsége visszaesett, de a csatorna megtartotta vezető pozícióját a nézettségi versenyben. A kereskedelmi csatornák új sorozatai iránt csökkent az érdeklődés.

Joshi Bharat átlagos heti nézettségével újra bekerült a Tv2 legnézettebb műsorai közé a teljes tévénéző korosztályban. Az AGB Nielsen mérése szerint viszont ez sem változtatott a csatornák rangsorán a nézettségi versenyben: az RTL Klub az első, a Tv2 a második. Az RTL Klub első helyét az sem ingatta meg, hogy a Vacsoracsata nézettsége jelentősen visszaesett és az sem, hogy néhány új sorozat sem szerepelt olyan jól a második részekkel, mint az első adásokkal. (Ez megszokott jelenség, egy sorozat nézettsége három-négy rész után áll be, a reklámkampány ugyanis feltornássza az első részek közönségarányát).

A lélekbúvár Joshi Bharat a Hal a tortánt és a Jóban rosszbant is megelőzte a teljes tévénéző korosztályban a TV2-n. Az RTL Klubon a Vacsoracsata átlagos nézettsége közel százezer fővel esett vissza, ezzel átengedte a vezetést a Barátok köztnek.

7. hét
6. hét

A heti nézettségi átlagokat tekintve mindkét nagy kereskedelmi csatorna teljesítménye csökkent, az m1 és a Viasat3 viszont több mint egy százalékkal rávert korábbi eredményére.

7. hét
6. hét

A Joshi Bharat a teljes tévénéző korosztály mellett a kereskedelmi korcsoportban is jól szerepel: a múlt keddi adás kivételével rendre verte a Mónika show-t. Legnagyobb diadalt a hétfői adással aratta Joshi, ekkor 31,7 - 16,1 százalékban verte a Mónika show-t.

7. hét

Sarah a kitartó

A kereskedelmi csatornák új sorozatainak első részeit, a számok alapján lelkesen fogadták a nézők, azonban a második megmérettetésen néhány sorozat elvérzett.

Az RTL Klub az új sorozatának, A mentalistának az első részét még nem, de a múlt heti második részét már lenyomta (907 ezer néző) az NCIS -Tengerészeti helyszínelők a teljes tévénéző korosztályban (egymillió 103 ezer néző). Emellett az m1 legnézettebb műsora, a hétfő esti Kékfény is versenyhelyzetbe került a maga egymillió 98 ezres nézőszámával. (A magas nézettségben szerepe lehet az MKB-Veszprém három kézilabdázóját február 8-án vasárnap hajnalban ért támadásnak és egyikük, Marian Cozma halálának.)

Az új sorozatok többsége a kereskedelmi korcsoportban sem szerepelt jól: A mentalista 24,5 százalékos nézettségével (RTL Klub) nemcsak korábbi eredményét (29,7 százalék) múlta alul a kereskedelmi korcsoportban, hanem a nézőket is átengedte a Tv2-ős NCIS -nek (29,5 százalék).

A keddenként jelentkező sorozat, a RTL Klubon vetített Terminátor- Sarah Connor krónikái viszont tartotta magát a második alkalommal is (27,9 százalék) és lenyomta a Született feleségeket a Tv2-n (21 százalék). De a Túsztárgyalók második része már nem tudta megtartani a nézőket a csatornának (21,1 százalék), holtverseny alakult ki a Született feleségekkel. De aTv2 új sorozatát, a Rúzs és New York-ot sem választotta számottevően több néző a kereskedelmi korcsoportból (20,4 százalék). De persze a New York-i szinglik már első alkalommal sem kötöttek le több nézőt.

Régi motorosok

Az új sorozatoknál jobban futott néhány régebbi, például a New York-i helyszínelők (29,3 százalék) és a Gyilkos elmék (28,2 százalék) az RTL-en. A Tv2 sorozatai közül a Doktor House (26,2 százalék) is tartja magát, bár a tévénéző kereskedelmi korcsoportból többen választották az Evolúciót (29,2 százalék) az RTL Klubon. Sokan a heti betevő Eddie Murphy -t (21 százalék) inkább az RTL-es nyomozókra cserélték pénteken este.

A műsorstruktúrából arra gondolhatnánk, hogy a rendszeres Eddie Murphy- jelenlét mellett Jackie Chan-ből sem lehet elég. A nézettségi eredmények viszont éppen az ellenkezőjét mutatják: szombaton kevesen nézték Az elveszett zsarut (21,7 százalék, RTL Klub) a Hajrá csajok! mellett (27,2 százalék, Tv2).