A Fidesz inkább átgondolná a médiatörvényt

2010.06.16. 19:26 Módosítva: 2010.06.16. 19:44
Őszig mégsem nyomnák át a parlamenten a szigorú szabályozást, inkább várhatóan szakmai egyeztetésre küldik a törvénycsomagot.

Az Index információ szerint a Fidesz mégsem szavazza meg a médiaalkotmánynak nevezett, két törvénymódosításból és egy alkotmánymódosításból álló törvénycsomagot. A tervezetet Rogán Antal és Cser-Palkovics András nyújtotta be múlt hét pénteken, és többek között tartalmazta az NHH és az ORTT összevonását, a közmédiák kuratóriumának összevonását, a sajtótörvény kiterjesztését az internetre, a közlési kötelezettséget, amely alapján minden sajtóterméknek be kéne számolnia a közelebbről meg nem nevezett fontos eseményekről, vagy éppen a válaszadási jogot, amely segítségével akár a becsületsértőnek ítélt véleményeket is helyre lehet igazíttatni. Ez utóbbi egyébként a 2001-ben már egyszer alkotmányellenesnek nevezett lex Répássy újabb változata.

A Stop.hu információi szerint őszig nem lesz szavazás a törvénycsomagról, a Fidesz nyáron szakmai egyeztetést kezdeményezne a tervezetről. Úgy tudjuk, hogy ősszel várhatóan már a mostani csomagnál bővebb előterjesztés kerülne a parlament elé, amely már kiváltaná az 1996. évi első törvényt, azaz a teljes médiatörvényt.

Várhatóan azonban a törvénycsomag egyes részeit még most megszavazza az országgyűlés, így az NHH és az ORTT összevonását, és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megalakítását. Az NHH elnöke ugyanis éppen tegnap mondott le, az ORTT élére pedig Majtényi László tavaly novemberi lemondása óta nem találtak megfelelő embert, így a hírközlés és a médiafelügyeletének sincs jelenleg felelőse.

Az Index információi szerint a Fidesz sem egységes az új médiaszabályozás kérdésében, sokan túl szigorúnak tartják a mostani tervezetet. Emellett az őszi szavazásig még több ponton pontosítani kell a tervezetet.

A Fidesz kivárás azért is meglepő lehet, mert az ellenzék és különböző jogvédő szervezetek tiltakozása ellenére tegnap az országgyűlés kulturális- és sajtóbizottsága egyetlen marginális, jobbikos pontosítás kivételével leszavazta az ellenzéki módosító indítványokat, köztük több olyat is, amely mindössze egy helyesírási hibát, vagy a szóhasználatot javította volna ki.