Erdélyi Mónika elmegy

2010.10.12. 21:24 Módosítva: 2010.10.13. 08:09
A Mónika show egykori műsorvezetőjét kivették a Reggeliből, ezzel többet nem tűnik fel az RTL Klubnál. Kilenc év után idén szűnt meg az Erdélyi Mónika nevét viselő kibeszélő show, a műsorvezető most várhatóan felhagy a tévézéssel is.

Távozik az RTL Klub Reggeli című műsorából Erdélyi Mónika, ez pedig azt jelenti, hogy az 1997 utáni kereskedelmi televíziózás egyik jelentős alakja tűnik el a képernyőről.

Fotó:  rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence styling: Frank Patrícia és Szekerák Ádám
Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence styling: Frank Patrícia és Szekerák Ádám

„Leültünk Mónikával és áttekintettük az elmúlt fél évet, és közös megegyezéssel arra a döntésre jutottunk, hogy nem folytatjuk tovább a Reggeliben a közös munkát” – nyilatkozta Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója abban a sajtóközleményben, amiben Hujber Ferenc kirúgásával együtt bejelentik a Mónika show arcának távozását is.

„Mónika személyében egy értékes műsorvezetőtől búcsúzunk, a nevével fémjelzett show az elmúlt 9 évben kiemelkedő eredményt ért el, a délutáni műsorsávban hosszú éveken keresztül nem talált legyőzőre. A mostani döntés természetesen nem zárja ki azt, hogy Mónika a jövőben feltűnjön az RTL Klub képernyőjén” – tette hozzá Kolosi.

Az Index információi szerint Erdélyi Mónikát nem szeretné leszerződtetni a Tv2, és más csatorna sem kereste meg ajánlatával. A tévés hivatalosan új, más kihívásokat keres.

„A programigazgatóval közösen döntöttünk úgy, hogy nem folytatom tovább a Reggeliben. Amikor megtudtam, hogy két műsorvezető párosban gondolnak, megerősítette bennem azt a gondolatot, ami már egy ideje foglalkoztatott, hogy más szerepben is kipróbáljam magam. A héten vezetek utoljára műsort, aztán pihenni szeretnék, és még több időt tölteni a gyermekeimmel. Természetesen meghatározó időszak volt az életemben az elmúlt 10 év, jelentős sikereket értem el és életreszóló barátságokat kötöttem. Mindig szívesen fogok visszagondolni erre az időszakra, emlékezetes fejezet zárult le az életemben, de akik ismernek, tudják, hogy már az új kihívásokon gondolkodom” – nyilatkozta Erdélyi Mónika.

Kilenc év anyázás

A Mónika show kilenc éven át volt az RTL klub délutáni műsorsávjának része, tulajdonképpen a kibaszélő show indította azt a minden hétköznap jelentkező műsorfolyamot, ami a Híradón és a Fókuszon keresztül a Barátok köztig, majd azon is túl sodorta a nézőket. Az RTL Klub sikerét nagy részt ennek a kiszámítható műsorfolyamnak köszönheti, mivel így délutántól a főműsoridő végéig a csatorna előtt tartja állandó programjaival a nézőket.

Erdélyi Mónika karrierje

A kereskedelmi tévék indulása előtt Erdélyi Mónika banki hitelelemzőként dolgozott. 1997-ben elvégezte Lőrincz Gabriella televíziós tanfolyamát. 1998-ben került a Budapest Televízióhoz, majd 1999-ben már a TV2 hírszerkesztőjeként dolgozott. 2001 és 2010 között a Mónika-show házigazdája volt.

A Mónika show nyáron szűnt meg, mivel már nem hozta a várt nézettségi adatokat. A Mónika-show kilenc éve alatt a TV2 több konkurens kibeszélőshow-t is indított. Liptai Claudia, Konta Barbara és Jakupcsek Gabriella is megküzdött Erdélyi Mónikával, ám nézettségben csak Joshi Bharatnak sikerült legyőznie Mónikát. A Tv2 utolsó próbálkozása, a Joshi Bharat már a hétköznapok egy részét meg tudta nyerni idén év elején Mónikával szemben, azért, mert még az RTL Klub talkshow-jánál is több volt a műsorban a nyílt színi verekedés, illetve gyakrabban volt téma a szexualitás vagy éppen a családon belüli erőszak.

Az RTL Klub pedig tartotta a lépést az egyre durvuló Joshi Bharattal, éppen ezért az ORTT többször megbüntette a csatornát a show erőszakossága miatt. Tavaly nyáron három órára kellett miatta elsötétíteni a képernyőt, ami jelentős reklámbevételkiesést jelentett. De született már ennél drákóibb médiahatósági határozat is, két, szexualitással kapcsolatos téma nem megfelelő tálalása miatt tavaly júniusban 12 órás, déltől éjfélig végrehajtandó elsötétítésére ítélték az RTL Klubot, de a csatorna pert indított a szankció miatt, majd végül megegyezett az ORTT-vel.

A Mónika show utolsó adása után Szalai Annamária, az ORTT egykori fideszes delegáltja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a médiatanács elnöke közleményben búcsúzott el Mónikától. a „Minden jót, Mónika!” című levélben a Fidesz médiaszakembere arról írt, hogy reméli „a jövőben a műsorkészítők igényesebbek lesznek magukkal szemben, és bíznak önmagukban annyira, hogy mindinkább teremtő tehetségükre építsenek műsorai elkészítésekor”.