Sztrájkra készülnek a közmédia dolgozói

2011.04.06. 11:22
A közszolgálati médiában szerveződött tíz szakszervezet sztárjkra készül, ha nem sikerül megállapodniuk a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal az idei béremelés mértékéről.

A szakszervezetek megállapodtak abban, hogy sztrájk esetén az elégséges szolgáltatás kizárólag az alapvető hírműsorok sugárzását jelentené, írja a Népszabadság. A szakszervezetek álláspontja szerint sztrájk idején a Duna TV és az MTV csak híradókat, a Magyar Rádió csak a Krónika hírműsort sugározná, a Magyar Távirati Iroda pedig csak az Országos Sajtószolgálat és a katasztrófavédelem tájékoztatásait tenné közzé.

Lázár András, a közmédia szakszervezeteinek ágazati elnöke a lapnak elmondta, hogy az elégséges szolgáltatás tartalmáról mielőbb szeretnének megállapodni az MTVA vezetőségével, miután a munkaadó a múlt héten egyoldalúan megszakította a bértárgyalásokat.

Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kommunikációs igazgatója a Népszabadságnak elmondta, nincs szükség a sztrájkfenyegetés lebegtetésére sem. Az alap a bértárgyalásokat azzal zárta le, hogy az egyeztetés munkacsoportokban folytatódik. A munkavállalók számára szükséges, ez évre vonatkozó bérkompenzációk kifizetését az alap vállalta. Az esetleges bérfejlesztésről pedig csakis a közmédiarendszer teljes átvilágítása és ez évi üzleti tervének elfogadása után lehet tárgyalni.

Az MTVA egyébként januártól nem fizet a közmédiák határon túli tudósítóinak. Iinformátoraink szerint likviditási problémái vannak az alapnak, ezt Szabó László azonban tagadta. Szerinte több ezer számlát kell ellenőrizniük, ezért késnek az alvállalkozók kifizetésével.