Aliz
6 °C
14 °C

Sem béremelést, sem bérkompenzációt nem kaptak a közmédiák dolgozói

2011.05.04. 15:56
Miközben egyelőre nincs megállapodás a közmédiák dolgozóinak béremeléséről és emiatt a szakszervezetek már sztrájkkal is fenyegetőztek, kiderült, az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt elszenvedett jövedelemcsökkenésért sem kapták meg a beígért kompenzációt a dolgozók.

Bár korábban az MTVA vezérigazgató-helyettese azt ígérte, ugyan a közmédiára nem vonatkozik a jogszabály, de a dolgozók megkapják a bérkompenzációt, úgy tudjuk, hogy az érintett 1300 ember a májusi fizetésével sem kapta meg az összeget, amit januárig visszamenőleg kértek a szakszervezetek.

Mint Lázár András, a közmédiumok szakszervezeti fórumának vezetője az Indexnek elmondta, a 110 millió forintos összegről még mindig belső egyeztetés folyik az alapnál, miközben a 6 százalékos bérfejlesztésről kezdeményezett tárgyalásaikat az MTVA egyoldalúan megszakította. Szabó László, az alap kommunikációs igazgatója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, a bérkompenzáció belső szabályzatáról még belső egyeztetés folyik, ha ez lezárul, kifizetik a kompenzációt.

Leépítés után lesz csak béremelés?

A közmédiumok tizenkét szakszervezete ugyanakkor két ügyben is a Munkaügyi Bírósághoz fordult, de mindkét keresetüket elutasították. Elsőként azt kifogásolták, hogy az MTI Hírcentrumának megalakításakor a médiaszolgáltatási alap a munka törvénykönyvével ellentétben nem egyeztette a szakszervezetekkel a dolgozók nagyobb csoportját érintő intézkedést.

Második alkalommal pedig azért fordultak a bírósághoz, mert a munkaadó nem tett béremelési ajánlatot a március 31-i határidőig. Mint Lázár András elmondta, utóbbi esetben felháborító döntés született, ugyanis a bíróság arra hivatkozva utasította el a keresetüket, hogy a szakszervezeteknek először tárgyalniuk kellett volna, és aztán a bírósághoz fordulni, miközben beadványaikban is szerepelt, hogy folytak bértárgyalások, és azokat a munkaadó szakította meg.

Az alap április elejei állásfoglalása szerint a bérfejlesztésre csak a közmédiarendszer teljes átvilágítása után kerülhet sor. Az átvilágítás ugyanakkor magával hozza majd a leépítéseket is, a szakszervezetek úgy tudják, hogy a több mint 3000 embert foglalkoztató MTVA-tól körülbelül ezer embert küldhetnek el. Lázár András az Indexnek úgy nyilatkozott, péntekre adtak újabb tárgyalási időpontot az alapnak, amennyiben arra nem megy el az MTVA képviselője, akkor "közelebb kerülnek a sztrájk lehetőségéhez".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?