Orbán Viktor diszlájk

2012.01.22. 18:46 Módosítva: 2012.01.23. 07:56
Soha ennyiszer nem mondtak el még politikai szlogent, mint a Batthyány-örökmécsesnél megrendezett tüntetésen, Bolgár György megbeszélne, de egyre idegesebb, a TASZ viszont megmondta a frankót. Hogy a Klub Rádió is felelős azért, hogy itt tartanak.

A Sláger Rádióért rendezett 2010-es búcsútüntetés megmutatta, hogy a magyarok nem csak a demokratikus eszmékért, a mindennapi rasszizmus levezetéséért, meg persze a kormány és/vagy a benzináremelés ellen hajlandóak az utcára vonulna. Ugyanígy megteszi a Take on Me is az A-Hától. Mert azt senki nem veheti el tőlünk.

Amikor az NMHH bejelentette, hogy a Klub Rádió egy ponttal lemaradt az ismeretlen tulajdonosi háttérrel rendelkező Autórádió Kft.-vel szemben a saját frekvenciájára kiírt pályázaton, tudni lehetett, hogy minden eddiginél nagyobb roadshow-ra számíthatunk. Mert Rod Stewartnak és Boros Lajosnak együtt sincsen annyi fanatikus rajongója, mint Bolgár Györgynek. És mert amúgy is szezonja van mostanában az ilyesminek.

 

Ha valaki arra kényszerített volna, hogy elképzeljek egy Klub Rádió melletti szimpátia demonstrációt, akkor én biztos a dobozgitározó Bródy János képzeltem volna el, meg Bolgár Györgyöt, ahogy egyre idegesebben és kérlelhetetlenebbül ismételgeti, hogy beszéljük meg. Plusz a felhergelt nyugdíjasok, akik mind úgy néznek, mint amikor egy rágólufikat eregető skinhead éppen nem hajlandó átadni a helyét a 7-es buszon. Némi viktátorozás, és pár aktuális poén Schmitt Pál nagyon-nagyon kis doktorijára.

Ahogy azt kell

Ehhez képest vasárnap délután a Batthyány-örökmécsesnél megrendezett tüntetésen fellépett Bródy János, és elénekelte a Lesz még egyszer című számát, amit kifejezetten azért írtak, hogy a magyaros dallamokkal összezavarják a szélsőjobbot. Mert ugye egy becsületes Jobbik-szimpatizáns minden bizonnyal klezmert és nem verbunkost játszó hegedűt, meg szomorú brácsát képzel egy ilyen őrjöngő liberális demonstrációra.  Lesz még egyszer szép a világ / Lesz még egyszer Magyar Köztársaság, akárki meglássa!

Bródy még a ránézésre tízezres (mások szerint egyenesen negyvenezres) tömeg nagy megelégedésére határozottan kívánta a sajtó szabadságát, majd átadta a helyet Bolgár Györgynek. A Klub Rádió sztárja pedig belekezdett, minden, ellentmondást nem tűrő mondatát úgy fejezte be, hogy beszéljük meg, de olyan hangsúllyal, mintha azt mondta volna, hogy köcsög nácik. Ennyit a párbeszédről.

Ezután érkezett Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, és rögtön azzal csapott bele, hogy eresszék már lejjebb azokat a táblákat a kedves demonstrálók, mert csak eltakarják vele a többiek elől a színpadot. Szerencsére intőket már nem osztott ki, inkább arról beszélt, hogy veszélyben a jogállam és a demokrácia, meg hogy a  jelenlegi hatalomnak gondolkodásra képtelen alattvalókra és nem szabad emberekre van szüksége. Egy hetvenéves hölgy mellettem csak annyit mondott erre, hogy Orbán Viktor diszlájk. Még Mark Zuckerberg álla is leesett volna, az fix.

A kormányellenes kitérő után Arató András, a Klub Rádió elnök-vezérigazgatója lépett színpadra, és megköszönte mindenkinek, hogy eljött, különösen azoknak, akik nem szeretik a Klub Rádiót, mégis úgy érzik, hogy itt most nem egy rádióadó, hanem a szólásszabadság került veszélybe. Arató szerint az utolsó ellenzéki médiumok egyikét akarja most örökre elhallgattatni a hatalom, és már csak a Facebook maradt a szabad véleménynyilvánításra. Persze csak addig, amíg arra is ki nem írnak egy kormányközeli pofára szabott pályázatot. Szóvicc, általános derültség, a hangszórókból pedig felhangzik a konzervtömeg, miszerint hadd szóljon. Hadd szóljon.

Ha itt véget ért volna a tüntetés, akkor tényleg olyan lett volna, ahogy vizionáltam, bár az egy percen belül elhangzó Hadd szóljonok száma minden képzeletet felülmúlt, ilyen amplitúdóval még nem ismételgettek szlogent egyetlen politikai rendezvényen sem a magyar demokrácia történetében. A mondvacsinált ürüggyel bekussoltatott Klub Rádióért pont azok, és pont úgy tüntettek, mint ahogy az várható volt. Az egyetlen meglepő fejlemény talán csak az volt, hogy jvannak még olyanok, így 2012 elején is, akik SZDSZ-madaras zászlóval járnak tüntetni.

A viktátorozáson túl

De a kormányellenes tüntetések hónapok óta tartó monoton egyhangúságát ezúttal megtörte Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke , aki képes volt a diktatúra rémképétől ideges tömeg szemébe mondani, amit eddig senki más. Hogy erről ti is tehettek ám. Hogy a Fidesz arroganciája, hatalmi nyomulása egyáltalán nem új és váratlan fordulat a rendszerváltás utáni magyar demokrácia történetében, csak a kétharmados győzelem miatt eltörött az egyetlen valódi fék és ellensúly: az MSZP. A Fidesz és a szocialisták ugyanis egymás váltópárjaként folyamatosan önmérsékletre intették egymást. Na, nem a demokratikus alapelvek miatt, hanem mert ők is kértek egy nagy szeletet abból a tortából. Vagy legalább szóltak, hogy a maradékot rakjátok már el a frigóba, mert mi is leszünk még kormányon.

Dénes Balázs emlékeztette a tömeget, hogy ez már tényleg nem a Klub Rádióról szól, és akár a Lánchíd Rádióért is tüntetne, ha kell. Mert a szólásszabadság oldaltól és eszmétől függetlenül mindenkinek jár. Aztán azt is megjegyezte, hogy a Sláger Rádió és a Danubius frekvenciájának elmutyizásakor is tiltakozott, pedig a Klub Rádióban akkor mindig azt mondták, hogy nincs itt semmi baj, csak az egyik pályázó több pénzt ajánlott, mint az, aki eddig bérelte a frekvenciát. Szó sincs politikai döntésről, ez csak gazdasági ráció, az ORTT ugyanis figyel az adófizetők pénzére.

A tömeg persze nem nagyon lelkendezett, kevesebb volt az éljenzés, több volt az értetlenség. Nem meglepő ez, nehezebb ugyanis megérteni, hogy nem a Fidesszel, hanem a magyar politikai kultúrával van a baj, mint azt ismételgetni önfeledten, hogy Viktátor. És még ennél is nehezebb lehet belátni, hogy az ország megosztottságát, a fel-alá sétáló kormányellenes és kormánypárti tömegeket a Klub Rádiónak is köszönhetjük: az adónak, amely éveken át nem a tények és még csak nem is politikai eszmerendszerek igazsága alapján beszélt a politikáról. Hanem egy párt napi érdekeit szem előtt tartva.

Arató András azért megköszönte Dénes Balázsnak, hogy eljött és beszélt, Závada Pál még elmondta, hogy ő azért is úgy tesz, mintha normális országban élne, eljátszották a himnuszt, majd a We Will Rock You klubrádiósított verzióját. Ez utóbbiért már önmagában is tetemes NMHH-bírság járna egy igazi jogállamban.

Aztán mindenki szépen hazament, a sarkon a rendőrök meg arról beszélgettek, hogy jövő héten jön a lehűlés, ha akkor is tüntetés lesz, ők tuti, hogy beteget jelentenek.

A Klub Rádió amúgy perli a még az ORTT-től furcsa körülmények közt elnyert 92.9-es frekvenciát, az Európai Bizottság szóvivője, Ryan Heath pedig bejelentette, hogy az Unió figyelemmel kíséri a rádió sorsát. Ja, és a mellettem álló idős hölgyet elvesztettem szem elől, de utoljára még arról beszélt, hogy alig várja hogy nagyot lájkoljon a Klub Rádió rajongói oldalán.