Letartóztatták a News of the World volt főszerkesztőjét

2012.03.13. 14:57
Férjével együtt őrizetbe vették kedden Londonban Rebekah Brookst, a News of the World volt főszerkesztőjét a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb vasárnapi bulvárlapja körül kirobbant súlyos telefonlehallgatási botrány ügyében.

Rebekah Brookst, a botrány kirobbanása után szinte azonnal megszüntetett News of the World és hétközi testvérlapja, a The Sun korábbi főszerkesztőjét (aki tavaly nyári lemondásáig a 81 esztendős Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás nagy-britanniai lapkiadó érdekeltsége, a News International vezérigazgatója volt) öt másik személlyel, köztük férjével együtt vette őrizetbe lakásán a Scotland Yard, ezúttal az igazságszolgáltatás folyamatának akadályozására szőtt összeesküvés gyanújával. Ez hosszú börtönnel sújtható, rendkívül súlyos bűncselekmény az angol-walesi törvények alapján.

Brookst már másodszor vették őrizetbe: a Scotland Yard tavaly nyáron is gyanúsítottként hallgatta ki, akkor illegális telefonlehallgatásra szőtt konspiráció és korrupció gyanújával. A News of the World a megszűnéséig a világ egykor legnagyobb olvasottságú angol nyelvű hétvégi tömeglapja volt, de feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy tíz éve elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség nagy erőkkel kereste. Az eset idején Rebekah Brooks volt a News of the World főszerkesztője.

A rivális brit lapok által tavaly nyáron feltárt ügy azóta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek következtében több párhuzamos politikai és rendőrségi vizsgálat indult. A botrány kirobbanása után David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök független testület létrehozását rendelte el "a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek", és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának felülvizsgálatára. Cameron a vizsgálóbizottság életre hívását bejelentő tavaly júliusi sajtóértekezletén annak a véleményének adott hangot, hogy a demokrácia "életfontosságú eleme" a szabad sajtó, de a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy "a sajtó a törvények felett áll". Hozzátette: a történtek világossá teszik, hogy a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere nem működik, ezért teljesen új szabályozási rendszerre van szükség.

A News of the World az eddigi vizsgálatok során előkerült újabb bizonyítékok szerint két másik meggyilkolt kislány szüleinek, valamint a 2005. július 7-i, 52 emberéletet kioltó londoni terrormerényletben meghaltak hozzátartozóinak és az iraki, afganisztáni frontokon elesett brit katonák családtagjainak mobiltelefonjait is feltörte és lehallgatta, szintén exkluzív értesülések reményében. Rendőrségi adatok szerint a lap az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá illegális módszerekkel. Az ügyben eddig 44 személyt vettek őrizetbe.