Az MTV csak blöfföl a meccsadóval

2012.05.23. 16:30 Módosítva: 2012.05.23. 16:58
Az LMP és az MSZP is tiltakozik a meccsadó ellen, pedig a közmédia az előző kormányok alatt is megpróbált pénzt kérni a szórakozóhelyektől a kiemelt sportesemények közvetítése után. A hatályos magyar jog szerint erre nincs lehetősége, sőt a nemzetközi szerződések is eléggé egyértelműen fogalmaznak, a közmédia mégis felszólító levelekkel próbálkozik évek óta. Akár egymillió forintba is kerülhet az olimpia és a foci-Eb, ha elég nagy kivetítőt akarunk felállítani. Csakhogy a kocsmák tulajdonosai eddig sem fizettek, és ezután sem fognak.
D  FO20020631023
Fotó: Földi Imre

Az MTVA honlapjára felkerült közlemény szerint az olimpia és a futball Európa-bajnokság meccseiért együtt százezer forintot kérnének még egy falusi kocsmától is, míg egy sportpubnak akár 750 ezer forintjába is kerülhet a sportesemények sugárzása a szórakozóhelyen elhelyezett tévékészülékeken. Ha pedig valaki szabadtéri vetítést tervez, akár 950 ezer forintot is kérhet tőle a közszolgálati tévé. Ráadásul utóbbi esetben a díjak beszedésére felkért cég a pontos összeget a kivetítő fényereje és a vászon nagysága alapján számolja ki.

A költségek meghatározásánál a nyilvános vetítés közönségének nagysága azért a meghatározó: ha harminc fő alatti befogadóképességű szórakozóhelyen, tévén adják a meccseket, azaz Eb és az olimpia esetében 50-50 ezer forintba kerül a kocsma tulajdonosának, háromszáz fő felett viszont már 600 ezer forint a díja egy-egy eseménynek. Az MTVA egyébként az utóbbiaknak jelentős kedvezményt adna, ha az olimpia és az Eb közvetítési díját együtt fizetnék be. A kétszer 600 ezer helyett 950 ezer forintból megúszhatja a felszólításra fizető hely tulajdonosa.

A közszolgálati média évek óta próbálkozik azzal, hogy betörje a szórakozóhelyeket, eddig leginkább azzal érvelt, hogy ezeket a nagyszabású eseményeket általában az emberek szórakozóhelyeken nézik, ezeket a helyeket pedig nem fedi le és nem is tudja mérni a Nielsen elektronikus nézettségmérési rendszere, így a valósnál lényegesen alacsonyabb nézettség reklámbevétel-kiesést okoz a csatornának.

A Magyar Televízió már a 2002-es foci-vb alatt is megpróbálkozott a most ismét belengetett fociadóval, de eddig nem sok sikerrel járt: az általunk megkérdezett étterem- és szórakozóhely-tulajdonosok jelentős része kapott már felszólító levelet az MTV-től az utóbbi években, a 2010-es Eb, vagy éppen a 2008-as foci-vb és az olimpia után. Volt, akinek több millió forintról szóló csekket is mellékeltek a levél mellé. Nem tudunk arról, hogy bárki is fizetett volna, és a nemfizetőket sem citálta bíróság elé a közmédia. Vélhetően azért, mert kétes kimenetelű egy ilyen per.

Nincs rá joguk

2004-ben az MTV még azt mondta a portugáliai Európa-bajnokság alatt, hogy az Európai Médiaszövetségtől (EBU) vásárolt sugárzási jog miatt az óriáskivetítős és nagyközönség előtti sugárzásért szedhetnek pénzt. Az MTVA közleménye alapján a köztévé egyik érve a fociadóra az, hogy az UEFA-val kötött szerződésük erre lehetőséget ad.

A jogdíjak beszedésére felkért, egyébként sportközvetítések szabadtéri kivetítésével is foglalkozó Krea-Trend Kft. több szórakozóhelynek is elküldött jogi nyilatkozatában azt írja, hogy “az UEFA is megerősítette és honlapján a közeljövőben közzé is teszi, hogy a labdarúgó-Eb 2012 nyilvános kivetítésének jogát Magyarországon kizárólagosan az MTVA-nak adta el, így bárki, aki kivetítést szervezne, köteles az MTVA-t megkeresni és vele megállapodást kötni”.

Máshol sem egyértelmű

Máshol sem teljesen tiszta a nyilvános meccsközvetítések helyzete, elsősorban az egységes uniós piac elve tesz keresztbe a sugárzási jogok érvényesítésének. Nagy-Britanniában például a futballközvetítések jogtulajdonosai, a BSkyB és az ESPN azt sérelmezték, hogy sok pub Görögországból vásárolt dekódert, és az angol jogdíjak megkerülésével vetítik a Premier League meccseit. Az ügyben dodonai ítéletet hozó Európai Bíróság szerint azonban nem számítanak illegálisnak a dekóderek, mivel a cégek már beszedtek utánuk jogdíjat - Görögországban. De mivel az Angol Szövetség (FA) levédette a bajnokság egyes látványelemeit (például a logóját és zenéjét), ezért a pubtulajdonosoknak ki kell kérniük az FA engedélyét a meccsek vetítéséhez.

Egyrészt az UEFA honlapján azóta sem jelent meg ilyen jognyilatkozat, de ennél is erősebb érv, hogy az általunk megkérdezett jogászok szerint ez az érvelés hibás, hiszen két magánfél üzleti szerződése nem ad semmilyen jogalapot ezekre a követelésekre. Két cég szerződésének nem lehet jogkövetkezménye egy harmadik félre, főleg úgy nem, hogy a jelenleg is hatályos magyar szerzői jogi törvények teljesen mást mondanak.

Magyarország ugyanis aláírta az 1961-es Római Egyezményt, amely elég egyértelműen fogalmaz: a 13. cikkely alapján csak akkor van joga a műsorszolgáltató szervezetnek arra, hogy megtiltsa, vagy bármilyen módon beleszóljon egy adás nyilvános sugárzásába, “ha az olyan helyen történik, amely a nyilvánosság számára belépődíj megfizetése ellenében áll nyitva”. Vagyis csak akkor kérhet pénzt az MTVA a meccsek után a szórakozóhelyektől, ha a kocsmákban, vagy pubokban amúgy belépőt szednek.

Úgy tudjuk, hogy azokat a szórakozóhelyeket, amelyek válaszoltak az MTVA levelére, egy jogi nyilatkozatban más érvekkel is megpróbálták meggyőzni. Az MTVA az UEFA-val kötött szerződése mellett a hatályos sporttörvényre hivatkozik érvelésében. A sporttörvény azonban legfeljebb a sportolók jogállásáról szóló fejezetben tartalmazza azokat a vagyoni jogokat, amelyekkel a sportoló helyett a szövetség, ebben az esetben az UEFA rendelkezik. De az, hogy az UEFA rendelkezik a közvetítési joggal, az általunk megkérdezett jogászok szerint még nem jelenti azt, hogy a sugárzás átvételének minden mozzanatába beleszólhat. És egyébként is, az 1961-es Római Egyezménnyel összhangban kell állnia a hatályos magyar törvényekkel, ezért a sporttörvény ilyen tágan vett értelmezése nem lehetséges.

Az Artisjust csak belekeverték

A Krea-Trend által kiküldött jogi nyilatkozat szerint az MTVA egyeztetett az ügyben és hamarosan közös nyilatkozatot is kiad a két szervezet az ügyben. Mindez arra utal, hogy a közmédia egyeztetett a szerzői jogvédő szervezettel, amely az 1999-es LXXVI. törvény 24. és 25. paragrafusa alapján már amúgy is havonta körülbelül ötezer forintot kér a vendéglátóhelyektől. Az Artisjus azért szed pénzt a kocsmáktól és puboktól, mert a tévében akár zene is mehet, a zene után pedig az előadóknak és a szerzőknek is jár a jogdíj. Sok szórakozóhely, ahol csak az Eb, a vb vagy éppen az olimpia idején kapcsolja be a tévéket, eddig az Artisjusnak sem akart fizetni, legtöbbször arra hivatkozva, hogy ők aztán nem sugároznak a vendégeknek klipeket, de most úgy tűnik, hogy a szerzői jogvédő szervezetben mégis szövetségesre lelhetnek. Az Index információi szerint ugyanis az Artisjus álláspontja nem egyezik a vendéglátóhelyektől pénzt kérő MTVA-tól, és hiába ígéri a közmédia, nem fognak közös közleményt kiadni. Mégpedig éppen azért, mert nagyon nincs közös álláspontja a kéz szervezetnek ebben a kérdésben.

Az Artisjus egyébként hivatalosan elég visszafogottan nyilatkozik az ügyben.

“Az MTVA közvetítési igényével kapcsolatos kérdésekben minden érdeklődőnek azt javasoljuk, hogy az érintett MTVA-val lépjen kapcsolatba az ő közleményükben megtalálható elérhetőségeken” - adott ki közleményt a szervezet, amelyben megismétlik, hogy ők csak a tévében sugárzott zenék után szedik be a jogdíjakat.

Az MTVA-t is megkerestük, hogy magyarázzák el, milyen jogcímen kérnének pénzt a vendéglátó helyektől, és a behajtást miért bízták külső cégre, de írásban feltett kérdéseinkre nem érkezett válasz.

Megbízták őket

Az MTVA ugyan egy külsős céget bízott meg a díjak behajtásával, de azért azt várják, hogy a jogkövető szórakozóhely-tulajdonosok külön felszólítás nélkül letöltik a bejelentőlapot a közmédia honlapjáról, majd visszaküldik, és megvárják, hogy az MTVA kiszámolja, mennyivel is tartoznak. Arról nincs információink, hogy hány önkéntes bejelentő kereste meg eddig a közmédiát, de Tóth A. Péter, a Krea-Trend Kft. ügyvezetője szerint még egyetlen szerződést sem kötöttek meg, bár 15 szerződés áll előkészítés alatt, és további ötven vendéglátóhellyel folynak tárgyalások.

A Krea-Trend nem pályázat útján, hanem az MTVA felkérésére kapta meg ezt a tulajdonképpen ügynökségi munkát még április elején. Azóta több mint ötszáz levelet küldtek ki önkormányzatoknak, plázáknak, szórakozóhelyeknek, vagy éppen projektorokat bérbeadó és üzemeltető cégeknek. Tóth A. Péter szerint velük alkudni sem lehet, ha valaki árengedményt szeretne, arra az MTVA-nak kell rábólintania.

Nem fizetnek

Az általunk megkeresett vendéglátóhelyek azonban nem hogy árengedményt nem akarnak, egyáltalán nem szeretnének fizetni.

DSZZS20100702110
Fotó: Szigetváry Zsolt

A Budapesten Champs néven több sportpubot is üzemeltető Pataki László például kérdésünkre azt mondta, hogy jogászaikkal átnézették a Krea-Trendtől kapott levelet, és bár értik az MTVA álláspontját, de szerintük a hatályos jogszabályok szerint a nyilvános sugárzásért csak abban az esetben kell fizetniük, ha belépődíjat szednek. A Champs Pubokban felmerült, hogy esetleg más adók műsorát sugározva adják majd az Eb meccseit, hiszen számos műholdas adó elérhető náluk, ráadásul a nézők egy része amúgy is sokat panaszkodik a köztévé sportközvetítéseire, főleg a kommentátorokra.

A budapesti expatek egyik kedvenc meccsnéző helyén, a Caledonia Pubban még csak a hírekből értesültek a fociadóról. Bozó Zsuzsanna üzletvezető szerint "valaki a fejére eshetett" a hatóságnál, hogy az évente az Artisjusnak kifizetett jogdíj mellett még 750 ezer forintot akar rajtuk behajtani. A Caledonia a brit vendégkör igényei miatt egyébként is főleg külföldi adók műsorát sugározza, és az üzletvezető szerint az Eb-t is teljes egészében valamelyik angol tévén fogják követni. A sportpub az egy hónapig tartó Eb-től extra hasznot nem, pusztán a nyári forgalomkiesés kompenzálását várja, a Caledonia ugyanis kerthelyiség híján a nyári hónapokban általában mintegy 50 százalékos forgalomcsökkenéssel kénytelen számolni.

Az ELTE Astoriánál lévő udvarán található Trefort-kertben megtudtuk, hogy ők az MTVA oldalán jelentkeztek űrlapért, melyen meg kell adni a nyitott szórakozóhely befogadóképességét, a kivetítőfelület nagyságát, illetve a sportközvetítések tervezett időtartamát. Az MTVA a visszaküldött űrlap alapján fogja kiróni a fociadót. Az Indexnek nyilatkozó Suba Attila programszervező szerint felháborító az Artisjus által beszedett jogdíjakkal párhuzamosan kivetett fociadó, és kizártnak tartja, hogy kocsmák ki tudnák termelni a többszázezres költségeket - az Eb és az olimpia időszakára a hely egyébként is csak ötszázalékos forgalomnövekedéssel kalkulál. A Trefort-kert nem számol azzal, hogy a tévéadót valóban behajthatják majd, mivel az MTV már 2008-ban is bepróbálkozott egy másfélmilliós számlával, de nem fizettek, és azóta sem történt semmi.

Politika lett

Az MTVA akciójából már most politikai kérdés lett, az ellenzéki pártók már meccsadónak hívják a díjat. Heltai László, az LMP szóvivője a spanyol válogatott mezében szidta az MTVA ötletét, sőt egyenesen a kormányt okolta a közmédia követeléseiért.

“A kéthetente bevezetett új adók mellett „ez a sarc már olyan érzést kelt az embereknek, hogy ezt direkt csinálják velünk” - nyilatkozta Heltai.

Az MSZP szerint is az Orbán-kormány akarja elvenni a meccset az adófizetőktől. Véleményük szerint a csak idén 65 milliárd forinttal támogatott közmédia most újból meg akarja fizettetni a közvetítés díját azokkal, akik már egyszer megfizették: az adófizetőkkel.  Az MSZP azonban kiáll az emberekért, ezért a Jókai utcai székházában található kivetítőket a futball Eb ideje alatt a magyar futballrajongók rendelkezésére bocsátják. A szocialista párt felháborodása már csak azért is meglepő, mert a Gyurcsány-kormány alatt is mindig megpróbált pénzt szedni a közmédia a kiemelt meccsek után a szórakozóhelyektől.