A Klubrádió miatt kizárták a Klubrádiót

2012.07.05. 16:52 Módosítva: 2012.07.05. 17:57
Minden budapesti frekvencia-pályázat érvénytelen lett, miután a Klubrádió alaki kifogások miatt megtámadta a frekvenciájára kiírt pályázat eredményét. Az NMHH sajtóközleményben tudatta, hogy a Klubrádió kizárta saját magát is.

Az NMHH Médiatanácsa örömmel közölte ma sajtóközleményben, hogy a Klubrádió kifogására a Klubrádiót is kizárta a 95,3 MHz-re meghirdetett frekvencia pályázatból.

A Klubrádió a Budapest 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázat nyertesét azért támadta meg a bíróságon, mert alaki hiányosságokat talált a győztes pályázó által benyújtott dokumentumokban. A bíróság a Klubrádió indítványa nyomán megszületett ítéletében rögzítette, hogy a pályázatoknak mely alaki kritériumoknak kell kötelező érvénnyel megfelelniük.

"Ennek a kötelezettségnek maradéktalanul eleget téve a tanács mai ülésén három budapesti frekvenciára beérkezett tizenegy pályázatot vizsgált át a Klub-szabály alapján. A vizsgálat során a Médiatanács szigorúan a bírósági döntés szempontjait vette figyelembe, egyéb szempontokat nem alkalmazott, így a Klubrádió indítványa szerinti eljárást folytatta le. Az NMHH a 92,9, a 95,3 és a 96,4 MHz-re beérkező összes pályázatot hibásnak találta ezen szempontok alapján.

"A pályázati ajánlatok alaki érvénytelensége azt jelenti, hogy a pályázók az eljárásokból kizárásra kerültek. Vagyis Klub-szabály következménye nem más, mint hogy a Klubrádió önmagát zárta ki a pályázati eljárásból." - állapítja meg a Médiahatóság leplezetlen kárörömmel.

Mint a Klubrádió homlapjáról kiderült, a médiatanács azt kifogásolta, hogy a Klubrádió pályázatának nem minden oldala volt aláírva és nem volt rajta folyamatos számozás. Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója azonban közölte, a 215 oldalas pályázatot a Klubrádió minden oldalán aláírta és megszámozta. A vezérigazgató ezt be is mutatta a rádió stúdiójában álló webkamerában. Arató András hozzátette, a bírósági döntés alapján egyébként a médiahatóság nem is vizsgálhatta volna újra a pályázatunkat, új győztest kellett volna hirdetnie.

Két frekvencia közül a semmibe

A Klubárdió másik megnyert frekvenciája, az amúgy a bírósági ítéletet meg nem várva újból pályáztatásra kínált 92,9 MHz esetében a bíróság éppen ma halasztotta el egy hétten a végső ítéletet.

Ahogy arról korábban is írtunk már, a 92,9-es frekvenciára még a Médiatanács jogelődje, az Országos Rádió és Televíziói Testület (ORTT) írt ki pályázatot. Ez a pályázat kizárólag közműsor-szolgáltatásra szólt, azaz a nyertesnek nem kellett díjat fizetnie a frekvenciáért. A pályázaton meghirdetett frekvenciát 2010 áprilisában az akkor és most is a 95,3 MHz-en sugárzó Klubrádió nyerte el, a testület azonban a parlamenti választásokat követően határozatképtelenné vált, ezért a szerződés nem jöhetett létre a két fél között. Az ORTT utódjaként létrejövő Médiatanács pedig 2010 decemberében eredménytelennek nyilvánította az áprilisi pályázatot. A testület döntésénél arra hivatkozott, hogy a Klubrádiónak élő szerződése van a 95,3 MHz-es frekvenciára is, a jogszabályok pedig kizárják, hogy egy műsorszolgáltató egy vételkörzetben két rádiót üzemeltessen. Ez az érvelés a Klubrádió szerint nem állja meg a helyét, mert pályázatában szerepelt, hogy ha elnyeri az új frekvenciát, akkor a másikról lemond.

Első fokon a bíróság a Klubrádiónak adott igazat, és létrehozta a frekvenciahasználati szerződést. Az ítélet ellen a médiahatóság fellebbezést nyújtott be, az ítélet teljes megsemmisítését kérve. Időközben az Országgyűlés az ügyet érintő – egyébként visszamenőleges hatályú – jogszabálythozott, mely a szerződés előtt álló közösségi médiaszolgáltatókat automatikusan átminősíti kereskedelmi médiummá. A jogszabály alapján tízmilliós nagyságrendű műsorszolgálati díj fenyegetheti a Klubrádiót.