Eladja a Ringier a Népszabadságot?

2012.11.06. 09:03 Módosítva: 2012.11.06. 09:13
Az MSZP pártalapítványa mindössze 3 milliót adna a legolvasottabb politikai napilapért. Meg utána 2025-ig a nettó árbevétel 5 százalékát.

Még az idén megállapodna a Népszabadság Zrt. 27,69 százalékos tulajdonrészével rendelkező, az MSZP-hez köthető Szabad Sajtó Alapítvány a többségi tulajdonos svájci Ringier AG-vel a részvénycsomag megvásárlásáról – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kránitz László, az alapítvány kuratóriumi elnöke. A lap ezzel a Szabad Sajtó többségi tulajdonába kerülne.

A Ringiernek azért kell megválnia a Népszabadságtól, mert az NMHH tavaly megvétózta az Axel-Springerrel való egyesülést. A két lapkiadó egész Kelet-Európában egyesítette cégeit, de Magyarországon ez nem tetszett a versenyhatóságoknak. Az egyesülés megvétózása óta folyamatosan tartanak a háttértárgyalások az NMHH és az érintett cégek között: miközben a Ringier tavaly még ki akarta vásárolni a Szabad Sajtó Alapítványt a Népszabadságból, nyár elejére kiderült, hogy az egyesülés legfontosabb feltétele a Népszabadság eladása.

Kránitz korábban már beszámolt arról, hogy a Ringier egy "nagyon korrekt" ajánlatot tett, de a tárgyalások jelenlegi állásáról nem kívánt részleteket elárulni. A hvg.hu korábban arról írt, hogy a Ringier 1,5 milliárd forintot kér a piacvezető politikai napilapért. Az értesülés szerint a feltételek között szerepelhet, hogy a lapot további öt évig a Ringier nyomtassa, terjessze, illetve ő intézze a könyvelést és a pénzügyeket is.

Az alapítvány az aláíráskor 3 millió forintot fizetne, és 2015-2025 között a nettó árbevétel öt százalékát. A Ringier elengedné a nyomdája felé fennálló több mint 1,5 milliárd forint tartozást, cserébe a Népszabadság átadná tulajdonrészét a terjesztési cégben, a Médialogban. A részleteket Kránitz nem erősítette meg. A lap a 2011-es évet 900 milliós üzemi veszteséggel zárta, és folyamatosan csökken a példányszáma.

A Népszabadság bevételei a kormányváltás óta drasztikusan csökkennek, és a lap olvasottsága is minden évben körülbelül 10 százalékkal esik. Várhatóan jelentős átalakításokra lenne szükség ahhoz, hogy a jelenleg már kevesebb mint 57 ezer példányban fogyó napilap idén és akár középtávon is nyereséges tudjon maradni.