Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Távozik a Zoom.hu főszerkesztője is

2018.09.24. 16:50

Szeptember végével távozik a Zoom.hu-tól Kustánczi Norbert főszerkesztő, aki a digitális újságírásban szerzett tapasztalatait ezentúl más területeken kívánja kamatoztatni. Távozása saját döntése, személyes ambíciója

- olvasható a Zoom.hu-n közreadott közleményben. Kustánczi kevesebb mint egy éven keresztül irányította a lapot, ez idő alatt kirúgott a portáltól jelentős számú újságírót: a múlt héten két kollégának, Kovács Gábornak és Csepregi János Botondnak mondott fel, a portálhoz érkezése után pár nappal pedig öt embernek, Vitéz F. Ibolya főszerkesztő-helyettesnek, Szirmák Erik politikai újságírónak, Vajda Juditnak, a szórakozás rovat munkatársának, Barsi Zoltánnak, a portál közösségi oldalának kezelőjének és Juhász Edina kulturális újságírónak.

19601606 773261116168806 5153296814834771729 n
Fotó: Kustánczi Norbert Facebook oldala

A főszerkesztői feladatokat 2018. október 1-től megbízott főszerkesztőként a lap eddigi főszerkesztő-helyettese, Farkas Csilla veszi át, aki a Zoom.hu-hoz érkezését megelőzően, 2013 és 2017 között a 24.hu felelős szerkesztőjeként dolgozott - olvasható a közleményben.

Néhány nappal ezelőtt írtunk róla, hogy a lapnál problémák vannak: többször is előfordult csúszás a fizetések utalásakor, sőt, a legutóbbi esetben azt készpénzben kapták meg az alkalmazottak, vagy legalábbis egy részük.

Akkor is megírtuk, hogy hétfőn bejelentés várható, "amiből vélhetően kiderül majd, hogy miért kell összébb húzni a nadrágszíjat". A közlemény valóban Kustánczi felmondásával indokolja a korábbi kirúgásokat, de hogy pontosan hol a logikai összefüggés az újságírók pénteki kirúgása és a főszerkesztői hétfői felmondása között, nem derül ki a portálon olvasható szövegből:

A múlt héten, több sajtóorgánumban megjelent híresztelésekkel szemben, a Zoom.hu átszervezésének okai többek között abból adódnak, hogy vezetőváltás történik az újságnál. A Zoom.hu működése során, a 2017 áprilisa óta eltelt másfél évben csupán néhány esetben fordult elő csúszás a fizetések kapcsán. A sajtóhíresztelésekkel szemben ezek nem több hetet vagy hónapot, hanem csak napokat jelentettek. Minden ezzel ellentétes rosszindulatú híresztelést a Zoom.hu menedzsmentje visszautasít, és további valótlan állítások esetén jogi lépéseket tesz. Elgondolkodtató és szomorú, hogy az egyre szűkülő médiapiaci lehetőségek időszakában több médiapiaci szereplő a konkurenciaharc alantas eszközeihez nyúl, hogy egy konkurens lapot lejárasson és ellehetetlenítsen."

A Zoom.hu-t az a Tarjányi Péter alapította, akit biztonságpolitikai szakértőként, íróként és üzletemberként ismerhetünk. Először 2008-ban próbálkozott meg vele, de akkor nem jött össze a dolog, így 2017 nyarán indította be újra. Első főszerkesztője a Velvet.hu korábbi főszerkesztője, Zappe Gábor lett, aki azonban pár hónappal később közös megegyezéssel távozott a portáltól. Őt követte Kustánczi Norbert. 

A Zoom anyagi gondjai mögött sok minden állhat, a piaci pletykák arról szólnak, hogy a tulajdonos korábbi bírósági ügye sem segít rajta, aminek másodfokú tárgyalása még csak most következik. Egy 2010-es, 441 milliós csalási ügyről van szó, amiről itt írtunk bővebben, és amivel kapcsolatban Tarjányi azt nyilatkozta, hogy az egész pert megalapozatlannak tartja, és bízik benne, hogy másodfokon felmentik a vádak alól. Tarjányit különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a törvényszék, és két év börtönbüntetést kapott 5 évre felfüggesztve, két társával együtt pedig a sértett javára mintegy 440 millió forintot kellett megfizetnie. Ez volt a első fok, a másodfok még csak most jön. 

Ne maradjon le semmiről!