Már jövőre indulhat a digitális műsorszórás

2007.12.07. 09:08
Éppen most halasztották 2008 végére a digitális földfelszíni sugárzásról szóló tender kiírását, a Nemzeti Hírközlési Hatóság azonban szeretne már tavasszal pályáztatni, hogy jövő év végére elindulhasson az új, sokcsatornás szolgáltatás.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) várhatóan jövő év tavaszán kiírja a digitális földfelszíni televíziózás és rádiózás beindításához szükséges pályázatokat, így már jövőre megkezdődhet a szolgáltatás, közölte az NHH szóvivője csütörtökön Pécsett, sajtótájékoztatón.

Márton György elmondta: az Országgyűlés hétfőn módosította a digitális televíziózásról szóló törvényt. E szerint az NHH-nak 2008. december 31-ig kell kiírnia a pályázatokat, de ezt még a tavasszal szeretné megtenni.

A hatóság két pályázatot ír ki. Az egyik öt digitális televízió műsorszóró hálózat (multiplex), a másik pedig egy, a VHF sávban működő digitális rádió műsorszóró hálózat 12 évre szóló, egyszer 5 évvel meghosszabbítható üzemeltetési jogosultságára vonatkozik.

Az Index információi szerint a politikai háttéralkuk hátráltatják a pályázat kiírását, amit eredetileg idén október 31-ig kellett volna megtenni. Egyelőre az egyetlen szóba jöhető induló az Antenna Hungária, az a cég, amely az analóg földfelszíni műsorszórást is végzi Magyarországon.