ORTT: felfüggesztik a frekvenciapályázati döntéseket

2007.11.14. 17:27
Az új médiatörvényig most már nem döntenek új tévé- és rádiófrekvenciákról. A jogszabály-változtatás hatályba lépéséig, de legkésőbb december 15-ig hirdet moratóriumot a témában a testület.

A digitális átállásról szóló és a médiatörvény folyamatban lévő módosítása miatt átmenetileg felfüggeszti frekvenciaosztással kapcsolatos eljárásait az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) - áll a médiahatóság szerdán elfogadott határozatában.

A döntés értelmében a jogszabály-változtatás hatályba lépéséig, de legkésőbb december 15-ig hirdet moratóriumot a témában a testület.

A múlt pénteken, az ötből négy parlamenti párt képviselője által aláírt indítvány a médiatörvény frekvenciapályázatokkal kapcsolatos megkötéseit egészítené ki újabb tétellel.

Eszerint az ORTT "kizárólag azzal a feltétellel írhat ki, és bírálhat el rádiós vagy televíziós műsorszolgáltatási jogosultságra vonatkozó pályázatot, illetve újíthatja meg bármely rádió vagy televízió műsorszolgáltató jogosultságát, hogy a jogosultság időtartama az audiovizuális médiaszabályozásra vonatkozó új alaptörvény hatálybalépését követő 120. napon, de legkésőbb 2008. december 31-én lejár".

A hivatalos közlemény ugyan hallgat róla, de a frekvenciaosztással kapcsolatos eljárások felfüggesztése a televíziókat nem érinti, hiszen a műholdas szolgáltatóknak csak bejelentési joguk van, helyi sugárázású csatornára pedig évek óta nem írt ki pályázatot az ORTT.

A helyi rádiófrekvenciákra azonban még időről időre lehetett pályázni, ez a lehetőség szünetel most egy ideig.