Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terülj-terülj dosszié

2002.04.30. 11:13
Szociális háló hátrányos helyzetű sztároknak: ez manapság a tv2 szerepe; mégpedig a szociáldemokrata segélymodellnek megfelelően. Nem kell különösebb teljesítményt nyújtani ahhoz, hogy befogadják a hozzájuk alábucskázó médiaarcokat, sőt az sem kizáró ok, ha az illető erkölcsileg öregedett ki a szakmából. Mi sem természetesebb tehát, mint hogy Frei Tamás is ebben a hálóban kapaszkodott meg.

Ki nem szólt, csak bégetett:
az kapott dicséretet.
Ki oda se ballagott,
még jutalmat is kapott.

Az értelmetlenségi világnapra készült szlogen maradt: "a világ meg ami mögötte van", de kiegészült az enyhén távolságtartó "Ő csak kérdez" frázissal. Érzékeltetni hivatott, hogy a hamis tényállítások ideje lejárt, Frei ezúttal már tényleg magába az igazságba torkoskodik bele, sőt: az eddigi csak nyilvános próba volt.

Kivételesen személyes megjegyzéssel indul a nagy világutazó visszatérése: köszöni a támogató levelek tízezreit, amelyeket az őt ért - biztos emlékeznek rá - súlyos támadások idején kapott. Ezzel el is van intézve, spongya rá, "folytassuk ott, ahol egy éve abbahagytuk".

Pontosan ott folytatjuk: a tízezer után pillanatokon belül jönnek az ötvenmilliók és másfélmilliárdok - továbbra is vezető téma a sok pénz. Meg a nagyon sok pénz. Riporterünk, a nagy Ő, még mindig azt a játékot játssza, hogy nagy számokat szótagol a kamerába: jól hallották, négy-száz-milli-ó forint, igen, ennyire gazdag emberek is vannak ám. Hüledezz, magyar; és számold csak ki, hány feles kommersz kijönne belőle. Vagy ámuldozz a budapesti irodán, ahol a vécékilincsig minden amerikai, még a szar is csillagokba-sávokba rendeződik a kilincsen túl.

És irigyeld az ezermillió Lajos-aranyat örökölt panelnénikét, aki "nem akarja elárulni, melyik városban él", ahogy az orgyilkosok sem adták nevüket az inkognitó érdekében - csak az arcukat vállalják ezek a rejtőzködő hősök, de azt közelképben is, meg a hangjukat torzítatlanul. Hümmögésre méltó mozzanat... aki igazán el akar bújni, inkább egy kirakatot törjön be, a Kék fényben legalább a szemét kitakarják.

De a témák Freinél ugyanúgy a műsorkészítés technikájához tartoznak, mint azok a surmóbűvölő vágóképek, ahol valami zakatol, csattan és puffan. Hadd szaladjon a hízott bukszák után, ha ilyen az ízlése, vagy ha az ilyen ízlésűekhez szól. Idővel érdemes lenne olyan filmeket is készítenie, ahol egy-egy város vagy ország értékét számolja ki, aztán műanyag kvarcórára átváltva felolvassa a számokat egymás után. Alternatívabb - túl formabontó - ötlet lenne a három és fél collos flopiról készített dokumentumfilm: jól hallották, másfél millió bájt, ami azt jelenti, hogy a Riporter összes mondanivalója és a sok tízezer rajongói levél mellett felférne rá az összes orosz bérgyilkos listája is, fontosabb médiaszerepléseikkel együtt.

Nem is szükséges ezért tovább ostorozni - van elég bibi a témától független külalakkal is. Félrehangolt vagy töküres mondatok például. "A századelőn emigrált magyar szülők karcsú leánya volt ő" - szent bugylibicska, miféle stílus ez? Korszakidéző pátosz? Ha a Magyarok Világszövetségének estimese-albumában lennének ilyen szerkezetek - hát istenem, ők a sült szalonnára is masnit kötnek nemzetiszín selyembül. De itt mégiscsak felnőtt embereknek beszélünk, akik anélkül is el tudják képzelni a századfordulót, hogy cilinderen át néznék a tévét. Van egyéb is: film "magyar és külföldi emberekről, olyan emberekről, akik vagy Magyarországon, vagy külföldön élnek". Azért ez informatív, nem? Egyértelműen definiál egy halmazt, amelybe nem tartoznak be azok, akik pont a határon, a piros vonalon élnek, piros házikóban, piros kecskével a tulipánkertben. Ha hirdetnék ebben a műsorban, mindaddig sokallnám a percdíjat, amíg effajta szövegekre van idő.