A Harry Potter írója segít az eltűnt brit kislány felkutatásában

2007.07.17. 15:38
A négyéves, brit kislányt májusban Portugáliában rabolták el.

J. K. Rowling felkérte a szombaton megjelenő Harry Potter-kötetének kiadóit, hogy tegyék ki a könyvet forgalmazó boltjaikban a két hónapja nyom nélkül eltűnt négyéves brit kislány arcképét ábrázoló plakátot.

Százezer fontot ajánlott fel

Az írónő a kétségbeesett szülőknek akar segíteni ezzel a lépéssel, valamint a gyermek épségben történő visszajuttatásáért felajánlott több százezer fonttal.

Rowling közleményben hozta nyilvánosságra, hogy milyen mélyen megérintette a májusban Portugáliában elrabolt Madeleine McCann esete.

Reményét fejezte ki, hogy a világszerte árusított könyv megjelenésével egyidejűleg kitett plakátok - amelyeken csak a kislány arcképe és az elveszett gyermekekkel foglalkozó nemzetközi segélyszervezet internetes honlapjának címe szerepel - segíthetnek megtalálni Madeleine-t, és közben a többi, más országban eltűnt gyerekre is felhívják az emberek figyelmét.

A négyéves Madeleine május 3-án tűnt el Portugáliában, egy Praia da Luz-i hotelszobából, ahol két ikertestvérével, egy kétéves kislánnyal és kisfiúval aludt, amíg a szüleik mintegy ötven méterrel arrébb egy étteremben vacsoráztak. A szülők azóta nemzetközi kampányt indítottak kislányuk felkutatására számos híresség támogatásával, és a Vatikánban is jártak, ahol fogadta őket XVI. Benedek pápa.

A Harry Potter and the Deathly Hallows című regényt a könyvkiadás történetének legjobban várt kötetének tartják. A plakátokat világszerte, a Rowlinggal szerződésben álló 65 terjesztő üzlethálózatában teszik közszemlére.