Elhordták az MTV bútorait a dolgozók

2007.11.09. 07:41
A jelmez- és bútorraktár selejtezésének köszönhetően ötszáz forintért vehettek ruhákat és bútorokat a cég dolgozói. Az MTV szerint a leselejtezett tárgyak teljesen értéktelenek, mégis nagy érdeklődés kísérte a lomtalanítást. Sokan párezer forintért antik étkezőket vehettek, persze nem eredetit, csak pár évtizedes másolatokat.

Leselejtezte díszlet- és jelmeztára egy részét a közszolgálati televízió, és a „talicskával hordom ki a gyárkapun a csaptelepeket" több mint ötvenéves hagyományai alapján a kidobott jelmezeket és díszletelemeket az MTV dolgozói vehették meg ötszáz forintos egységáron.

Jelmezeket és díszletelemeket persze nagyrészt transzvesztitashow-k és színjátszó körök vásárolnak, de ha figyelembe vesszük, hogy díszlet címszó alatt bőrfotelokat, biedermeier tálalószekrények másolatait vagy éppen korhű rokokó kanapékat is kitolhattak a lelkes dolgozók, már nem is olyan sok az az ötszáz forint.

Az Index beszökött a nagy selejtezésre, vettünk egy munkásőrzubbonyt, meg pár úttörőinget, és közben jól megnéztünk, hogy kik azok a szerencsések, akik párezer forintból berendezhetnek egy polgári nappalit.

Már csak a maradék

A titkos kiárusításra szerdán minden akadály nélkül bejutottunk, pedig teljes közszolgálati álcával készültünk: a könyöknél lyukas, kinyúlt garbót és a halvány neonrózsaszín kiskosztümöt végül mégsem kellett felvennünk.

Lomok, képek

Szerdán délelőtt már csak páran lézengtek az udvaron, az értékesebb darabok többségét már kedden elvitték, de így is maradtak műkő puttók, reneszánsz székek és pár nagypolgári ágykeret: a Tesco-katalógus legjobb akciós termékeit akkurátusan, golyóstollal bekarikázó alvállalkozók jó áron szerezhettek kiegészítőket vecsési villájukhoz. Sőt megkockáztatjuk, hogy a maradékból még három nagyobb romkocsmát teljesen be lehetett volna bútorozni.

Odabent, a jelmezraktárban azonban még volt pár bútor: néhány bőrkanapé, pár felújításra szoruló, századfordulósnak álcázott tálalószekrény, meg egy mahagóni hatású íróasztal. A bútorokon azonban sárga post-it jelezte, hogy már elkeltek.

Itt egyébként minden darab valamelyik tévéfilm díszlete volt hajdanán. Nincsenek valódi antik bútorok, de nagyon úgy néznek ki. Egy kis felújítással bármelyik kereszténydemokrata politikus nappalijában elmennének, de anélkül is tízezreket adnának értük az Ecserin.

Gyűjtőknek aranybánya lehetett a terep, láttunk régi vaskályhát és sparherdet is, a rézágyról már nem is beszélve (ezekből állítólag többet a MÉH-be vittek, így ötszáz forint befektetéssel egy óra alatt tizenötezret keresett az élelmes MTV-dolgozó).

Határok nélkül

A jelmezekből szerdára még több tucat zsákkal maradt, de azért ezek többsége már teljesen használhatatlan volt. Titokban abban reménykedtünk, hogy sikerül egy teljes rendőrruhát guberálnunk az MTV Kunigunda utcai gyártóbázisán tartott selejtezésen, de csak három zsák rendőrnadrágot találtunk, a tányérsapkákat és a zubbonyokat már kedden elvitték a jobban értesültek. Így maradt a munkásőrzubbony.

A legtöbb jelmezt a Játék határok nélkül című műsorból ismertük fel (citromsárga elasztikus ruha, elvont, kilencvenes évekbeli ruhaköltemények, pontgyűjtő öv). De voltak török basáknak és hastáncosnőknek való jelmezek is, sőt akár sellőnek is beöltözhetett innen, akinek már évek óta ez a titkos álma.

Hallottuk, hogy Bagaméri fagylaltoskocsiját már sajnos elvitte valaki, szóval aki igazán jól akart járni a kiárusításon, az már rég jól járt, mire mi oda értünk.

Maradt több zsák (főleg használt és nagyon használt kategóriájú) cipő, egy zsák horgászsapka, szőnyegek, harci mellvértek, egy csomó szószék és elképesztő mennyiségű egyenruha.

A legtöbb egy szürke, zsákszerű anyagból készült darabból maradt, talán rabruha lehetett a Borsban, vagy valamelyik régen elfelejtett lágerfilmben. Az nem kellett senkinek. A szocialista jelzéssel ellátott pufajkából és munkásőr-egyenruhából viszont vittek az emberek, kelendő volt még a huszársapka és a bontatlan, vadiúj úttörőing, amiből volt vagy ezer.

Klikk

A régi idők nagyvonalúságát hirdetette emellett az a pár farmer, amik láthatólag a hetvenes-nyolcvanas években készültek, és amikre a gyártóval (Lee Coopert és Május 1. Ruhagyár Elegantot is találtunk) rátetették az MTV logóját.

Elégedetlenek

Amikor egyébként arról érdeklődtünk a helyszínen, hogy miért árusítanak ki ötszáz forintnál értékesebb bútorokat ilyen alacsony áron, azt a választ kaptuk, persze nem hivatalosan, hogy a vásárlóknak kell gondoskodniuk a tárgyak elszállításáról. Így pedig talán mégsem olyan jó üzlet a lomtalanításban turkálni. Ennek némiképp ellentmond, hogy voltak olyanok, akik a megvett bútorokat ott jártunkkor a közszolgálati tévé flottájához tartozó teherautókkal szállították el.

A maradékban turkáló MTV-dolgozók azonban ennek ellenére nem voltak elégedettek: többen elmondták nekünk, hogy az igazán értékes darabokat már kedden reggel, a leselejtezés előtt lefoglalták a jelmez- és bútortár dolgozói és vezetői. Az biztos, hogy a legtöbb megmaradt bútorra ragasztott cetlin ugyanaz az egy név állt. Egyvalaki vásárolt meg szinte mindent, vagy csak ő nem tudott gyorsan cégautót keríteni az elszállításra.

Értéktelen kacat

A lomtalanítás szemlézése után megkérdeztük az MTV-t, hogy miért ez az urizálás, miért ilyen olcsón és miért csak a dolgozóknak adták el a holmikat. És egyébként is, miért nem egy lomtalanításra specializálódott céget bíztak meg a feladattal, hiszen ha a selejtezett tárgyak értéke nem is túl nagy, azért ötszáz forintnál vélhetően jóval nagyobb, és egyébként is rossz asszociációkat kelthet, ahogy a dolgozók az MTV értékeit cipelik ki a raktár kapuján.

„A kultúrtörténeti szempontból, továbbá a műsorkészítés, valamint a szcenikabérlő szolgáltatás számára értéktelen, illetve használhatatlan tárgyakat selejtezte le a Magyar Televízió" - válaszolta kérdésünkre a cég kommunikációs igazgatósága. A hivatalos álláspont szerint „a raktárak tartalmának felülvizsgálatát a Magyar Televízió érvényben levő, a felügyelő bizottság és a külső könyvvizsgáló által jóváhagyott selejtezési szabályzata alapján egy háromfős selejtezési bizottság végezte el a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével". A selejtezésre meg azért volt szükség, mert a raktárnak otthont adó épületet felújítják.

A Magyar Televízió hivatalos közlése szerint a leselejtezett tárgyaknak nincs sem eszmei, sem számviteli értéke, és csupán a bútortár gyűjteményének 15 százalékát dobták ki.

Klikk

A döntés előtt az MTV szerint felmérték az értékesítés lehetséges egyéb formáival járó költségeket, eszerint a szállítás és az élőmunka becsült költsége 2 millió forint lett volna. Ez pedig egész egyszerűen nem érte volna meg.

Arra a kérdésre, hogy hogyan fordulhatott elő, hogy a dolgozók a megvásárolt tárgyakat az MTV járművein szállították el, a cég azt felelte, hogy „értékesítéssel egy időben a raktárak folyamatos költöztetése miatt anyagmozgatás is folyt az érintett területen". Vagyis az MTV-jelzésű autók szerintük nem a dolgozók bútorait szállították.

Az Index információi szerint egyébként miután feltettük kérdéseink az MTV-nek, a Kunigunda utcai raktárban leállították a már kifizetett bútorok kiadását. Aki tehát szerda estig nem szállította el a megvett bútorokat, egyelőre nem is teheti meg azt.

Az MTV válasza a cikk megjelenése után

„A selejtezésre kiválasztott tárgyak nem tartoznak a kiemelkedő jelentőségű, pótolhatatlan tárgyak körébe, nem egyedi tervezésűek, vagy rossz állapotuk miatt védettségi szempontból értéktelenné váltak.” Szó szerint ez szerepel a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műtárgyfelügyeleti Irodájának 2007. június 27-én kelt határozatában. Ez adott zöld utat adott annak, hogy - a felügyelő bizottság és a külső könyvvizsgáló által jóváhagyott selejtezési szabályzat alapján, a selejtezési bizottság döntése után – a Magyar Televízió megkezdje a használhatatlan és felesleges, ugyanakkor drágán tárolható és elszállíttatható tárgyak eladását dolgozóinak. Az Index cikkének címe alaptalanul sugallja azt, hogy „elhordták az MTV bútorait a dolgozók”, mert a valóságban a bútortár készletének 15 százalékát, a jelmeztárénak pedig a 3 százalékát képező tárgyakat lehetett megvenni – szabályozott és ellenőrzött keretek között, dokumentált formában, a minden munkatársunk számára elérhető belső fórumon történt meghirdetés után, nem pedig titokban, ahogyan a lap írja. A tárgyakat a vásárlóknak saját költségükre kellett elvitetniük, vagyis – az Index értesülésével ellentétben - az MTV nem adott senkinek gépkocsit a szállításhoz. Bár a cikk szerzője, akit szívesen láttunk volna, ha jelzi, hogy meg akarja nézni a selejtezés végét, azt írja: „megkockáztatjuk, hogy a maradékból kiárusításban még három nagyobb romkocsmát teljesen be lehetett volna bútorozni”, az MTV éppen az üzletelést kívánta megakadályozni a dolgozói értékesítéssel, amely minden nagyvállalatnál bevetett gyakorlat selejtezés esetén.

MTV Gazdasági Igazgatóság