Friderikusz vagy Rudi? Rudi vagy Friderikusz?

2005.10.09. 22:20
Rudi Zoltán az etikai bizottság segítségével akarja kirúgatni Friderikuszt az MTV-ből, míg a civil kurátorok minden bizonnyal a tévéelnök leváltását kezdeményezik. Az eltávolított producerek két milliárdot is bukhattak az elnök döntései miatt. Ki harcol ki ellen az MTV-ben?

A fel-fellángoló csatározás már régóta tart a két nyíregyházi tévés között, de néhány napja Firderikusz Sándor nyílt háborút indított főnöke ellen, amikor szombaton a Népszabadságban részletes vádirattal rukkolt ki. Információink szerint Rudi Zoltán hétfőn az MTV mendzsmentje és az etikai bizottság elé akarja citálni Friderikuszt, ami végződhet azzal is, hogy a Friderikusz - A szólás szabadsága című politikai műsor névadó nélkül marad. A showman tábora sem tétlenkedik azonban: Rudi Zoltán pozícióját a civil kurátorok által benyújtott bizalmatlansági indítvány veszélyezteti. A háborúban hétfőn újabb fontos ütközetek várhatóak.

Visszahívnák?

Az Index információi szerint valószínű, hogy hétfőn bizalmatlansági indítványt nyújt be Rudi Zoltán ellen egy civil kurátor. Értesüléseink szerint a beadványt a civil szervezetek által delegált huszonegy civil kurátor többsége támogatja.

A beadvány még nem jelenti Rudi Zoltán automatikus menesztését, hiszen a kuratóriumnak a beadástól számított nyolc napon belül kell napirendre tűznie, és még akkor is a politikai delegáltakkal kiegészült, 29 tagú nagy kuratórium kétharmados többségi szavazata kell hozzá. A törvény szerint a kuratórium hatáskörébe tartozik egyébként egyebek mellett a részvénytársaság elnökének megválasztása, a megbízatás egyszeri meghosszabbítása, az elnök visszahívása és annak kezdeményezése is.

Az Index megkereste Rudi Zoltán tévéelnököt, aki elmondta, hogy nem tudott a készülő beadványról, és úgy gondolja, hogy a végleges döntésig nem is tartozik rá az ügy.

Korrupciós tendenciák?

A civil kurátorok egy része már az elmúlt hetekben támadást indított az elnök ellen. Több feljelentést is postáztak a Fővárosi Ügyészséghez. Az egyik volt kurátor által elküldött, a tévéelnök ingatlanvásárlásait, az MTV-nek a még meg sem kezdődött létszámleépítéssel kapcsolatban tanácsokat adó ügyvédi iroda szerződéseit, illetve a köztévé telefonhasználatát ésszerűsítő céggel kötött szerződés részleteit firtató beadványt ugyan azügyészség elutasította, de Pós Péter, az egykori kuratóriumi tag fellebbezett, valamint rögtön újabb két ügyet ajánlott az ügyészség figyelmébe.

Az újabb beadványhoz csatolt dokumentumok közt van az Index információi szerint egy szervezetfejlesztési tréningről szóló másfél milliós szerződés, egy konkrétabban meg nem határozott, a szerzői jogokkal kapcsolatos problémák megoldására kötött több millió forintos ügyvédi megbízási szerződés, illetve a köztévé sztájlisztjának szerződése is.

Ez utóbbi szerint például nettó 2,2 millió forint jár havonta a bemondói ruhatár fenntartásáért, illetve a ruhák tisztításáért, vasalásáért. Az Index információi szerint a kereskedelmi televíziók ugyanezért a munkáért ennél jóval kevesebbet fizetnek.

Rudi Zoltán Friderikusz fejét akarja?

"Vagy Rudi, vagy a szakmaiság. Döntsenek erről a politika csinálói, ez az ő felelősségük. De ha minden marad a régiben, kénytelen leszek rövid időn belül megszervezni azt a civil demokratikus mozgalmat, amely figyelmezteti őket is a tűrhetetlen televíziós közállapotokra" - nyilatkozta a Népszabadság szombati számában megjelent interjúban Friderikusz Sándor. A riporter szerint már a politika is tisztában van és el is ismeri Rudi Zoltán alkalmatlanságát, de a választások előtt nem akarnak hozzányúlni az MTV-hez. Az interjúból kiderül, hogy Friderikusz kirohanása előtt vita alakult ki közte és az MTV vezetése között, arról, ki helyettesítse a műsorvezetőt A szólás szabadsága című műsor élén vasárnap. Friderikusz Horvát Jánost kérte fel, ám erről nem egyeztetett a hírigazgatóval. Elmondta: nem gondolt arra, hogy ezzel bárkit is sért, mi több, kötelességének tartotta, hogy maga gondoskodjon a megoldásról. "Bár valószínű, ha a hírigazgatói székbe olyan ember kerül, aki a televíziózásban valaha is megjegyezhető érdemeket szerzett, vele biztosan egyeztetem az elképzelésemet" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Rudi Zoltán tévéelnök - jobb híján - egykori cégtársát és barátját kérte föl a hírigazgatói pozícióra.

A műsorvezető szerint Rudi Zoltánnak nagy nyűg a televízió, a műsorokat alig látja, és ami a képernyőn van, arról jószerével ő tud utoljára. "Jószerével többet volt az elmúlt másfél évben sípályán és vitorlás hajó fedélzetén, mint az elnöki szobájában" - mondta, emlékeztetve arra, hogy amíg a felsővezetés mindig pontosan megkapja több millió forintos fizetését, addig a külsős munkatársaknak gyakran három-négy hónapot is várniuk kell néhány tízezer forintos illetményükre.

"Szeretnénk segíteni Friderikusznak, de több sikertelen elnöki pályázat után nyilván nehéz elviselni, hogy az MTV műsorpolitikájával kapcsolatban nem az ő szava a döntő. És nem ő dönti el azt sem, ki legyen a műsorvezető köztévé azon műsorában, amit úgy hívnak, hogy Friderikusz- A Szólás szabadsága" - nyilatkozta az Indexnek Rudi Zoltán, az MTV elnöke. Az MTV vezetése várhatóan hétfőn tárgyal arról, hogy a kialakult helyzetben milyen lépéseket tesznek.

A tévéelnök szombaton az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy a kialakult helyzetben akár Friderikusz nélkül is folytatódhat a vasárnapi magazinműsor. Hétfőn az elnök a köztévé etikai bizottságához fordul, foglaljanak állást a műsorvezető magatartásáról. Rudi bevonja a döntésbe az MTV vezető munkatársait is, egy konzultáció dönt majd a műsorvezető további sorsáról.

Személyes ellentétek

Az Index információi szerint nem ez volt az első eset, hogy szakmai kérdéseken összekülönbözött Friderikusz Sándor és Rudi Zoltán, akik egyébként mindketten Nyíregyházáról származnak, egy időben végezték a jogi egyetemet, és mindketten aspiráltak az MTV elnöki posztjára. Friderikusznak többszöri nekifutásra sem sikerült, Rudit másodszorra megválasztották.

Ráadásul Rudi a poszt elfoglalása után nem sokkal megszűntette azokat a vetélkedőket (többek közt a Vitray Tamás vezette műsort is), amelyeket Friderikusz cége készített, emellett a Szólás szabadsága 13 milliós induló költségvetését is negyedére csökkentette.

Tavaly ősszel az Index is megszellőztette, amikor Friderikusz beadta lemondását, amiért hiába kérte saját műsora mellé az Este műsorsávját is. Az akkori vita során végül a showman kényszerült visszavonulni, miután felmondását elfogadták, és sok sikert kívántak további pályafutásához.

Medgyessy árnyéka

Friderikusz nyilatkozata és a civil kurátorok beadványa egyes források szerint csak egy újabb ütközete annak a csatának, amely a Medgyessy Péter által támogatott televíziós személyiségek, a köztévén belül szinte intézménynek számító régi televíziósok és a Rudi Zoltán által kiépített új MTV-vezetés közt zajlik.

Rudi Zoltánt tavaly március 5-én választotta elnökké a közszolgálati médium közalapítványi kuratóriuma, majd nem sokkal később, 2004 őszétől a köztévé fokozatosan megvált azoktól a műsorkészítőktől, akik szorosan kötődtek Medgyessy Péterhez: távozott az MTV-ből Tornóczky Anita, az egykori miniszterelnök nevelt lánya, majd műsora ellehetetlenítése után elhagyni kényszerült a köztévét Hajdú Péter, a Névshowr műsorvezető-producere is, akinek Tornóczky Anitával van közös cége.

Rudi Zoltán elnöksége idején a köztévé emellett szerződést bontott több régóta az MTV-nek dolgozó producerrel, így Galambos Lajossal, Sipos Józseffel és elbocsátotta Szabó Stein Imrét, a film- és szórakoztató műsorok igazgatóságának vezetőjét is. Az eltávolított érdekkör pénzügyi vesztesége egyes számítások szerint éves szinten elérheti a kétmilliárd forintot is.