Bajban vannak az amerikai napilapok

2008.10.28. 09:43
Az Audit Bureau of Circulations vizsgálata szerint fél év alatt majdnem öt százalékkal csökkent a napilapok példányszáma az Egyesült Államokban. Eközben a lapok olvasótábora még nőtt is.

Egy hétfői bejelentés szerint tovább folyatódott az amerikai lapok példányszámának csökkenése. A vizsgálatot végző amerikai cég szerint a csökkenés évek óta tart, aminek következtében sok újságírót bocsátottak el a szerkesztőségektől. (A Los Angeles Time kiadója például a vizsgálat eredményeinek publikálása előtt jelentette be, hogy 10 százalékkal csökkenti alkalmazottai számát.)

Az Audit Bureau of Circulations (ABC) nevű cég 507 amerikai napilapot vizsgált hat hónapos időszakban. Az eredmény szerint a csökkenés 4.64 százalékos a vizsgálat időszakban, ami azt jelenti, hogy a 40.02 millió összpéldányszám 38.16 millióra esett vissza. Ugyanez az adat szombati lapoknál, illetve kiadásoknál is hasonlóan alakult: 571 lapnál 4.85 százalékos csökkenés, vagyis 45.85 millió példányszámról 43.63 millióra estek vissza a hétvégi lapok.

A két legnagyobb amerikai napilap a USA Today és a Wall Street Journal példányszáma az utóbbi fél évben nem változott, míg a harmadik legnagyobb, a New York Times hat hónap alatt elvesztette olvasói 3,6 százalékát. A nagy vesztesek között van még a Washington Post és a Los Angeles Times.

Eközben a napilapok olvasótábora nem csökken, ha figyelembe vesszük az újságok online kiadásainak olvasótáborát is, sőt fél év alatt közel 4 százalékos növekedést mért az ABC.