Se Pierce Brosnan, se Sandra Bullock, csak az Eb kell

2008.06.25. 15:49
Már nem csupán versenytárs a közszolgálati csatorna a Tv2 számára. Többszörös győzelmet hozott az Eb az m1-nek múlt héten. Az RTL Klub a Barátok közt-tel nyomul.

Az AGB Nielsen adatai szerint a közszolgálati egyes csatorna heti átlagos nézettsége (20,6 százalék) továbbra is a Tv2-jével (20 százalék) vetekszik. Ez a Tv2 számára négy vesztes estét jelentett a közszolgálati egyes csatornával szemben a múlt héten, a kereskedelmi korcsoportban. Sőt az m1 (24,5 százalék) az RTL Klubot (23,9 százalék) is verte a szombat esti nézettségével. Ekkor a Tv2 nézettsége 17,1 százalék volt a televízió előtt ülő 18 és 49 évesek körében.

Az RTL Klub húzó-műsora, mindig, persze hogy a Barátok közt. A csatorna legnépszerűbb szappanoperáját múlt héten átlagosan több mint 1 millió 500 ezren nézték. Ezt követte a Fókusz, és a Széf a heti átlagos 1 millió 200 ezer fős nézettségével.

A múlt héten, a korábbit is meghaladó érdeklődés kísérte az Eb meccseit. A két héttel ezelőtti eredmények szerint az Eb-t átlagosan 1 millió 93 ezren látták, most 1 millió 170 ezer néző kapcsolt az m1-re szurkolni. A legnézettebb meccs a spanyol- olasz volt, amit több mint 1 millió 360 ezren nézték vasárnap este.

Inkább a meccs, mint Sandra Bullock

A szombat esti Eb-mérkőzésnek köszönhetően az m1 még az RTL Klubot is legyőzte szombat este. A holland-orosz 1-3 izgalmasabbnak bizonyult, a tévéző kereskedelmi korcsoport számára (29,2 százalékuk), a Kőagy őrnagy című vígjátéknál (21 százalék) és nem meglepően, a Féktelen száguldás remek német akció- vígjátéknál is (12 százalék). Az RTL-en pedig a 18-49 évesek 26 százaléka nézte Robinson Crusoe bőrébe bújt Pierce Brosnan-t, majd Sandra Bullock és Ben Chaplin nyomozását a Kísérleti gyilkosság című filmben, 22,2 százalékuk követte.

A Berényiéknél az erő

Hétköznap esténként azonban töretlenül tartotta magát az RTL Klub a Barátok köztnek köszönhetően, az éppen aktuális Eb-mérkőzésekkel szemben is.

A hétfő esti Barátok közt (33,9 százalék) például nem csak a Tv2 Hal a tortán vendégvárós- főzős show-ját (26, 2 százalék) és az Életfogytig zsaru (alig 18 százalék) hétfőnként jelentkező sorozatát nyomta le, hanem a közszolgálati csatornán sugárzott osztrák - német meccset is (19 százalék).

Az este folytatásában, Berényiék rajongói (33,9 százalék) közül is sokan maradhattak a képernyők előtt az RTL Klub hétfő esti filmjére, a Bad boys-t ugyanis a kereskedelmi korcsoport 31 százaléka nézte. A Gyilkos körök, hétfő esti filmként viszont kevés nézőt hozott a Tv2-nek (13,5 százalék).

Kutya és titkok

Az RTL-nek sokat hoz a konyhára a Barátok közt mellett a Miami helyszínelők is, de az új sorozatai, mint a Traveler - Az utolsó vakáció és a Titkok kevésbé jól szerepelnek.

A 18-49 éves tévénézőknek alig 16 százaléka nézte a Traveler első részét. Közülük többen kerestek izgalmakat az amerikai akciófilm helyett inkább a francia- olasz mérkőzésen (23,4 százalék) kedden este.

A Titkokra szerda esténként szintén nem sok nézőt vonz az RTL elé (16,6 százalék). Az Agy- kontroll 17,5 százalékos közönségarányt hozott a Tv2-nek. A Titkok második részének 14 százalékos közönségaránya pedig a Tv2 Hősök sorozatának 19,6 százalékos kereskedelmi korcsoportban elért nézettségével került szembe. Ezalatt az m1-en orosz-svéd mérkőzést nézett a 18-49 éves televízió előtt ülők 20,4 százaléka.

A Miami helyszínelők 30,1 százalékos közönségarányát nem tudta megtartani az azt követő Édes drága titkaink az RTL-en. Sőt, közel 10 százalékpontot veszített is (20,5 százalék) a nézettségéből. A Darling család mindennapjainál többeket érdekelt a horvát- török meccs. A tévék előtt ülő kereskedelmi korcsoport 27,2 százaléka nézte a hosszabbítás és 11-es miatt elnyúló mérkőzést.).

A délutáni sorozatokban a Tv2 erősebb. A Rex felügyelő és a Szellemekkel suttogó rendre verte a múlt héten az RTL-en délután futó Döglött aktákat és az Eltűntnek nyilvánítva sorozatokat. A Grace klinika este helyett csütörtök délután adja le az RTL Klub. Valószínűleg a sorozat ismétlése már nem annyira izgalmas: nézettsége a kereskedelmi korcsoport korábbi esti 30-40 százalékról csütörtök délután 13,9 százalékra csökkent. Ettől még a Rex felügyelő 24, 3 százalékos nézettsége is nagyobb.

Még mindig menő Grabowszki és Krokodil Dundee is

Vasárnap délután az örökbecsű Macskafogó (első részére!) hűsölt a tévéző 18-49 évesek közel 29 százaléka az RTL-en. A Krokodil Dundee-ra pedig közel 30 százalékuk a Tv2-n.

Este pedig a Mama Jack című vígjátékkal igyekezett nézőket fogni az RTL. Ez csak részben sikerült, mert az itteni 27 százalékos közönségarányt felülmúlta az Eb sanyol- olasz mérkőzése (30 százalék). A Tv2 vasárnap esti filmje, Az Angyal pedig 21,6 százalékos nézettséget ért el a kereskedelmi korcsoportban.