Taxin száguld az RTL

2008.07.30. 19:55
A Tv2-nek Eddie Murphy hozott sikert, de továbbra is tart az RTL Klub hegemóniája. A vasárnapi kedvenc Luc Besson filmje, a Taxi második része volt.

Az m1- en kívül mindegyik csatorna vesztett közönségarányából, vagyis a nagy adókon dübörög az uborkaszezon. A közszolgálati csatorna heti átlagos nézettsége kissé (0,3 százalékponttal) erősödött a múlt heti AGB Nielsen eredmények szerint. Az m1 egyetlen versenytársát jelentő Viasat3 pedig 0,2 százalékponttal csökkent. Emiatt a két versengő csatorna döntetlennel zárta a múlt heti nézettségi versenyt.

Aktuális hét
Elöző hét

Mindkét nagyobb csatorna, az RTL Klub és a Tv2 is veszített a nézettségi arányából a kereskedelmi korcsoport körében. De ennek ellenére, az RTL Klub továbbra is a legerősebb a négy csatorna között.

Aktuális hét

A nyári estéket azonban így is sokan a televíziók előtt töltik. Erre enged következtetni, hogy egyre több nézőt vonzanak az esti sorozatok. A Barátok közt évszaktól függetlenül jól szerepel az RTL Klubon. A Hal a tortán viszont további több mint 80 ezerrel több nézőt szerzett a múlt heti adatok szerint.

Nyár esti hűsölés

Valóban az esti műsorok minőségén múlik a csatornák nézettsége. A Tv2-nek például sok nézőt hozott a kedd esti film. Az este 9 órától vetített Beverly Hills-i zsaru második része a kereskedelmi korcsoport 38,8 százalékát vonzotta a képcsövek elé. Eddie Murphy Axel Foley - ként jóval több nézőt vonzott, mint a múlt héten, de ez még mindig nem múlhatta felül Berényiékkel tartók arányát (39,9 százalék). Legalább is abban a fél órában, amikor a két film szembekerült egymással.

A zsarus film mellett a Mérges pókok szerepelt igazán gyengén (23,4 százalék). Ehhez képest még a késő esti Médium is nagyobb arányban volt kedvelt a Tv2-n (a kereskedelmi csoportból 27,7 százalék számára).

A Tv2-nek ez a két film a hét legjobban zárt főműsoridejét hozta (31,9 százalék), bár az RTL-t így is csak kis mértékben verte (30 százalékos nézettség). A Beverly Hills-i zsarunak természetesen a harmadik részét is leadta a Tv2, csak hogy kerek legyen a világ. Fogadtatásáról majd a jövő héten jelentünk.

Estindító limonádé

A keddi nap mellett összességében a délutáni sorozatokban erősebb a Tv2, mint az RTL Klub. A fél ötkor kezdődő Rex felügyelő (átlagosan 25 százalék), majd a Szellemekkel suttogó Jennifer Love Hewitt (27 százalék) a hétköznapok többségében megnyeri a nézőket a Tv2-nek. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen ugyanekkor az RTL- en a Grace klinika ismétlése (17 százalék átlagos nézettség) és a Harc törvénye (23 százalékos átlagnézettség) mennek.

Az RTL Klub pedig nagyon kaszál a vicceskedő, de versenyszellemmel is átszőtt műsora a Széf-fel (átlagosan 37,2 százalékos nézettség). Ez a teljes tévéző lakosságot tekintve egy millió 516 ezer nézőt jelentett. Szulák Andrea nem vállalta a Tv2-n, az Activity játékmesteri posztját. A Tv2 műsorstruktúrájába visszakerült mutogatós showban azonban újra viszontláthatjuk. A múlt heti adatok szerint átlagosan, a kereskedelmi korcsoport 20,6 százalékát ülteti le a tévék elé.

Gyilkosság,nyomozás,emlékek

Az éjszakai sorozatokat mindkét csatorna hétfőre és szerdára ütemezte. Az RTL Klubon hétfőnként jelentkezik a Szökés (30 százalék) és vele párhuzamosan az Életfogytig zsaru (20,5 százalék) a Tv2-n. Majd mindkét csatornán krimisorozat következett: az RTL Klubon a Született nyomozók 26,3 százalékos, a Tv2-n a Gyilkos számok 22,7 százalékos érdeklődéssel szerepelt. RTL-es Doktor Addison kedvelt sorozat (29,6 százalék), ezzel egy német krimisorozat nem vesenyezhet: a 8 nap- Végzetes emlékek csak 16 százalékon teljesít a Tv2-n a kereskedelmi korcsoportban.

Brian De Palma kontra Luc Besson

A hétvégét Tom Cruise-zal nyitotta a Tv2. A Mission Impossible már nem éppen új film (23,8 százalék), talán ezért is volt sokak számára inkább Miami helyszínelők nyerő (33,2 százalék) az RTL Klubon. Érdekes, hogy a nem túl híres sorozat, a Váltságdíj is nézettebb volt (24,9 százalék), mint a Mission Impossible. Mindenesetre a közeljövőben Tom újra feltűnhet a tévéképernyőn, mint szuperügynök, hiszen az amarikai akciófilmnek van második és harmadik része is.

Másnap Tom Cruise-t a Top Gun -ban láthattuk viszont a Tv2-n (28 százalék). Cruise '86-os repülőgép pilóta alakítását verte Robin Williams szórakozott professzorként a Flubber -ben (31,2 százalék) az RTL-en.

A repülők száguldása később a földön folytatódott a Padlógázzal a Tv2-n (23,5 százalék). De a német film helyett még a Vak végzeteet is szívesebben nézték (27,8 százalék) a televíziók előtt ülők. A francia autók zúzása a Taxi 2 meglehetősen nagy (39,6 százalék) nézettséget szerzett az RTL-nek vasárnap este a kereskedelmi korcsoportban. Sőt, érdemes volt tovább húzni ezt a történetet , hiszen a Luc Besson harmadjára is szórakoztató filmet alkotott. Hátha levetítik majd ezt is.