Nyári szabadságon a tévék

2008.07.23. 15:31
Az RTL Klub a múlt hét nézettségi versenyét is megnyerte. Pedig volt néhány jó húzása is a Tv2-nek és sokat szakított a Hal a tortán.

Az AGB Nielsen adatai alapján a közszolgálati csatorna nézettsége az egy héttel korábbi eredményekhez képest további 0,3 százalékponttal csökkent, versenytársa pedig továbbra is a Viasat3. A Tv2 nézettsége viszont erősödött, az RTL Klub pedig kissé gyengébben szerepelt, de ez együtt sem volt elegendő az RTL nyertes helyzetének megdöntéséhez.

Elöző hét
Aktuális hét

Az RTL húzó műsora mint mindig, most is a Barátok közt. Múlt héten átlagosan 1 millió 729 ezer nézőt ültetett le a tévé képernyők elé, ez a legutóbbi eredményénél (1 millió 582 ezer néző) is jelentősen több. Berényiékkel egy időben a Hal a tortánnal jelentkezik a Tv2. Átlagosan 1 millió 270 ezer nézőt érdekelt a múlt heti főzőcskézés. Ez kissé szerényebb eredmény (1 millió 289 ezer), mint amekkora figyelemmel egy héttel korábban tüntették ki a nézők Bangó Margitot, Bíró Icát, Erdőhegyi Brigittát, Fekete Lászlót és Tillát. Ezek szerint Ganxsta Zoli, egy hadseregnek is elegendő sushi-ja sem volt elegendő a nézettség fokozásához.

Aktuális hét

Tolják a szekeret

A Barátok közt mellett a Fókusz és a Széf is sokat hoz az RTL konyhájára. A közéleti magazint múlt héten átlagosan több mint egy millió 370 ezer televíziózó nézte, a kvízműsor pedig több nézőt vonzott, mint a két héttel ezelőtti átlag. Az akkori 1 millió 224 ezres nézőszámot közel százezerrel több néző, a héten átlag 1 millió 317 ezer fő követte a múlt héten.

A kereskedelmi korcsoport (18-49 évesek) körében is kedvelt Hal a tortán. A műsor szerdán érte el a legjobb nézettséget (33,5 százalék) ebben a korosztályban. Azonban ez sem volt elegendő az RTL Klub Barátok köztjének lenyomásához (38, 4 százalék). A szappanoperát követő Prófécia című katasztrófafilm nem sok nézőt tudott megtartani Berényiék rajongói közül. Első és második részét a korosztály 27-27,5 százaléka nézte. Kicsit kisebb érdeklődés követte a kereskedelmi korcsoportban az Agy-kontrollt (24,2 százalék) és a Hősöket (25,9 százalék) a Tv2-n.

A Prófécia második részével egy időben kezdődött az Euréka című sorozat a Tv2-n. A késői indulás ellenére a filmsorozat a tévéző kereskedelmi korcsoport 24 százalékát tartotta meg a Tv2-nek. Az RTL Klub, hasonlóan késő esti sorozata, az Egység csak 20 százalékukat érdeklte.

Éjszakai pörgés

Ezek az alacsony arányok azonban nem jellemzőek feltétlenül az összes késő esti sorozatra. A hétfő este fél 12-kor startoló Róma, a reklámkorcsoport 34,1 százalékát tartotta meg a múlt héten az RTL Klubnak. Ez kimagasló nézettség, ha figyelembe vesszük, hogy a kedd esti főműsoridős film, a Specialista , Stallone-val és Sharon Stone-al 36,9 százalékos arányt ért el. Ugyanekkor Eddie Murphy '84-es alakítása a Beverly Hills-i zsaru - ban 28, 4 százalékos nézettséget hozott a Tv2-nek. Az RTL Klub másik jó húzása a Traveler- Az utolsó vakáció. A kereskedelmi korcsoport, a Rómához hasonló érdeklődéssel (32, 9 százalék) követte a sorozat eseményeit múlt héten.

Elpusztulunk mind, de Bud Spencer örök

A Travelert egyébként nagyobb közönségarányt ért el mint az esti film. Az RTL Klub Föld golyót elpusztító vírusos filmmel, a Világvírussal rukkolt elő (28,9 százalék), így nem csoda, hogy ezek után több nézőt érdekelt a két srác menekülése és nyomozása a Traveler-ben. Bár annak ellenére, hogy a világvírus amerikai legyőzése nem éppen új keletű témafelvetés, még ez is jobban futott, mint a Tv2-n Baywatch Mitch, mint akcióhős a Halálos átverésben (18,6 százalék). Sőt a Viasat3-on, a Helyszínelők este tíz órási része 20,2 százalékos közönségaránnyal is megverte a Tv2 akciófilmjét.

Eddie Murhphy és Baywatch Mitch mellett a heti betevő Schwarzenegger adagunkat is megkaphattuk a Tv2 jóvoltából, szombaton este. Az Ovizsaru - nál (26, 8 százalék), mégis többeket ( 31,1 százalék) vonzott a Bud Spencer 1978-as filmje, az Akit Buldózernek hívtak. Az estét az RTL vezette, Bud Spencer után a Tűzparancs című filmmel (30, 8 százalék) is nyert. Ekkor a Tv2 egy olasz westernnel várta a televíziónézőket. A Vadnyugati bosszúállókat a kereskedelmi korcsoport 21,1 százaléka nézte.

Egy kis kutyanyál

A vasárnap délutáni tévézés sokak számára a Kutyám Jerry Lee harmadik részével indult a Tv2-n. A tévék előtt ülő kereskedelmi korcsoportban közel akkora közönségarányt ért a K-9-es zsarukutya (27,5 százalék), mint az RTL vasárnap esti filmje, a Harrison Ford-os Hat nap hét éjszaka (27,1 százalék). Ezzel egy időben az Olasz meló ment a Tv2-n, jóval nagyobb közönségarányt (31,6 százalék) hozva a csatornának. Ez az egyetlen megnyert estét jelentette a Tv2 számára (29,3 százalékos átlagos nézettség) a múlt héten, az RTL Klubal (27,1 százalék) szemben.