Bíróságon támadja az MTV a félmilliós ORTT-bírságot

2007.06.15. 12:26
Bíróságra viszi a közszolgálati tévé az ORTT határozatát, melyben félmilliós büntetést szabtak ki rájuk a Nap-kelte egyik műsora miatt. A testület azt az interjút ítélte "különösen problematikusnak", melyet Morvai Krisztina büntetőjogásszal, az október 23-i eseményeket vizsgáló alternatív bizottság társelnökével készítettek a Kereszttűzben.

Bíróság elé viszi a Magyar Televízió a Nap-kelte egyik januári interjúja miatt kapott, félmilliós ORTT-szankciót. Az eset kapcsán MTV a műsor producerével konzultálva döntött így.


A kérdéses műsor első része

Izrael negatív kontextusban

A Nap-kelte Kereszttűz című blokkjában Morvai Krisztina büntetőjogásszal, az október 23-i eseményeket vizsgáló alternatív bizottság társelnökével, az ELTE Büntetőjogi Tanszékének docensével folytatott beszélgetés több kérdését és riporteri közlését "különösen problematikusnak" ítélte a testület.

Az ORTT-nek az MTI-hez eljutott határozata szerint az interjú idején a stúdióban "jól kitapintható" volt "az ellenséges, támadó hangulat". A vendégnek egy napilap publicisztikájára adott reakciójával kapcsolatban az ORTT arra az álláspontra helyezkedett, "kétségtelen, hogy Morvai válaszlevelének létezik antiszemita olvasata, hiszen Izrael negatív kontextusban történő szerepeltetése, valamint a saját származásának említése felvetheti a vallási, faji alapú képzettársításokat".

"A moderátornak kötelessége, hogy rákérdezzen szándékaira, ugyanakkor az ítélkezés, véleményalkotás, illetve a néző befolyásolása nem tartozik a feladatai közé" - folytatódik a szöveg.


És a második rész

Különleges bánásmód

"A kommunikátorok kérdezési módszere pár perc alatt komoly változáson ment keresztül, hiszen a Kereszttűz korábbi vendége, Kóka János még teljesen más elbánásban részesült" - olvasható néhány bekezdéssel lejjebb a határozatban, amely szerint a gazdasági minisztertől "udvarias hangnemben próbáltak meg információt gyűjteni".

A médiahatóság szerint a műsorvezető szerepe, hogy a vitát kérdéseivel elősegítse, illetve semleges hallgatóként kiegyensúlyozza a beszélgetést. Ehelyett - miközben a másik két kérdező egyazon álláspontot képviselt - "a műsorszolgáltatót a műsorban megjelenítő, képviselő műsorvezető" is hozzájuk csatlakozott.