Rombolja a tévék hitelét a reality show?

2002.08.29. 09:22
Egyre cinikusabban tekintenek a nézők a valóságshow-kra. Mind nyilvánvalóbbá válik, hogy a játékosok szerepet játszanak, és a közönség csak azt várja, mikor árulják el magukat - írja a BBC egy tanulmányra hivatkozva. A trend azonban nemcsak a reality show, hanem az egész televíziós műfaj hitelét veszélyezteti.
A Westminster Egyetemen tanító Anette Hill szerint a tévécsatornáknak vissza kell szerezniük a nézők bizalmát. A legutóbbi felmérések szerint a britek 70 százaléka néz rendszeresen a Big Brotherhez és a Popsztárokhoz hasonló show-kat. E műsorok a hatalmas nézettség mellett számos különféle vitát is szítottak, különösen etikai és a magánszférával kapcsolatos témákban.

reality show
A legújabb probléma azonban az elvont erkölcsi eszmefuttatásokkal szemben közvetlenül visszahat a tévés üzletágra: ahogy egyre többször derül ki, hogy a játékosokat, és rajtuk keresztül a nézőket is manipulálják a rendezők, a "reality show" elveszti hitelét. Mi több, a tényként, valós történésként beállított jelenetekkel szembeni kétkedés előbb-utóbb a hírműsorokra és az elektronikus hírforrások szavahihetőségét is csökkenti - mondja Hill.

Magyarországon először a Viasat 3 jelentkezett Bár című show-jával, majd a tv2-n a Bázis és a Popsztárok kísérletezett a műfajjal. Szeptember elsején 18.30-kor mutatkozik be a világ legsikeresebb valóságshow-ja, a Big Brother magyar változata a tv2 képernyőjén, majd némi késéssel, szeptember végén követi az RTL Klub Való világ című műsora. A Viasat 3 szintén ősszel indítja el A Farm című vetélkedőt; az itt szereplő 12 játékos egy tanyán, állatok között, elektromos áram nélkül küzd majd a túlélésért.