Kóka újból beszedné a tv-díjat

2008.05.27. 22:54
Az SZDSZ elnöke szerint újból az adófizetőknek kéne közvetlenül finanszírozniuk a köztévé működését. A tv-előfizetési díjat még a Medgyessy-kormány vállalta át az adófizetőktől, de a díjat azóta sem törölték el.

Ismét a fogyasztóknak kellene a tévé-előfizetési díjakat fizetniük Kóka János szerint. A szabad demokrata politikus az InfoRádió Aréna című keddi műsorában beszélt a tévédíj ismételt bevezetéséről, hangsúlyozva, hogy az államnak nem kellene átvállalnia az állampolgároktól a köztévé fenntartásának költségeit.

Az SZDSZ adócsökkentő programjának nagyon fontos eleme, hogy a közmédiát ismét a fogyasztók finanszírozzák, és az állam ne vállalja át az előfizetési díjakat. A mostani finanszírozási rendszer nem korrekt, és költségvetésfüggővé teszi a közmédiát - fejtette ki a pártelnök.

A tv-előfizetési díj átvállalásáról még a Medgyessy Péter (MSZP) korábbi miniszterelnök által meghirdetett, 100 napos program keretében 2002 júniusában született kormánydöntés. Ekkor határoztak úgy, hogy abban az évben a büdzsé átvállalja az ebből származó mintegy hétmilliárd forintos tételt. A parlament a 2001-2002-es költségvetést 339 kormánypárti és fideszes igen szavazattal, 17 tartózkodás mellett módosította.