Az ORTT sajtóközleménye a YuGiOh című rajzfilmsorozat ügyében hozott határozatról

2004.06.18. 15:05
Az Országos Rádió és Televízió Testület 2004. június 16-án hozott 796/2004. számú határozata értelmében a Magyar RTL Televízió Rt. (RTL Klub) a délelőttönként sugárzott YuGiOh c. rajzfilmsorozat közvetítésekor megsértette az Rttv. 5/B.§ (2) bekezdésében foglaltakat. Ezért a Testület az Rttv. 112. § (1) c) pontja alapján a műsorszolgáltató műsorszolgáltatási jogosultságát 2004. június 19-én szombaton, 8.30-tól 9.00 óráig 30 perc időtartamban felfüggeszti.

02:15-én
09:11 Exódia (Yugi)
09:18:30 Csatabárd (Kaiba).
09:18:50 Páncélos sárkánygyík (Joey)
09:20:38 Mocsári buzogány (Joey)
09:21:36 Vörösszemű éjsárkány (Joey)
09:22:18 Kékszemű hósárkány (Kaiba)

03.14-én
06:40:49 Koponyaszörny (Yugi)
06:41:11 Ezüst agyar (Yugi)
06:43:05 Griffmanó (Yugi)
09:20:43 Zombimamut (Yugi)

Az vizsgált epizódok többségének végén nem a jó győzedelmeskedik, így az ábrázolt fenyegető helyzetek során felgyülemlett feszültség pozitív vég hiányában nem kerülhet leépítésre.

02.15-én
A kudarc íze: Kaiba végül megsemmisítő vereséget mér Yugi barátjára, Joey-ra.

03.14-én
Álarc 2.: A főhős Yugi vesztésre áll. Egyetlen reménysége az utolsó lap, amit még húzhat. Ekkor véget ér az epizód, a játék félbemarad.

03.14-én
Álarc 3.: Yugi elveszíti a párbajt, mert Kaiba megzsarolta őt, ha nem engedi át a hívás kezdeményezését a mélybe veti magát. Yugi nem képes arra, hogy Kaiba életét veszélybe sodorja, így inkább hagyja magát legyőzni.

04.10-én
Bandita és a gépszörnyek: A Joey és a bandita között vívott párbaj félbeszakad, az epizód Bandita fenyegetésével ér véget.
Amint arra Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor A rajzfilm néhány alakváltozása című írásában is felhívja a figyelmet, az akció-kaland rajzfilmekben az ábrázolt képi világ egyre inkább a számítógépes játékokra hasonlít, a hősök mozgásaira és küzdelmeire egyszerűsödnek, továbbá a szereplők által használt nyelv is leegyszerűsített, mindössze néhány ismételgetett kliséből áll, sok szándékosan érthetetlen szóval és technikai kifejezéssel.

A Yugioh című sorozatban is gyakorta fordulnak elő a gyermekek számára nehezen érthető kifejezések, pl. Pánik az eliminátor, polimerizáció, holografikus rendszer, képmodul. Az erőszak az egyes epizódokban nemcsak vizuálisan jelenik meg, hanem rendszerint durva fenyegetőzésekben is megnyilvánul, mint végzetes támadás, szenvedés, kínzás, elektro-sokkcsapás, átok, teljes megsemmisülés, végzetes csapás, kíméletlen harcos, pokoli tűzcsapás, szeletelő támadás, gyilkos pengetámadás, lélektépő támadás, stb.

Az egymást követő erőszakos cselekmények, valamint következményeik megjelenítése során jellemző a hatás fokozására szolgáló filmes eszközök alkalmazása. A harcokat intenzív fény- és színeffektusok kísérik, valamint a mozgást illusztráló sebességvonalak és hanghatások, robajok, süvítések, becsapódások, is különösen hangsúlyosak.

01.03-án
09:12:46-09:12:55
Yugi előhívja Exódiát, ami süvítve szétrobbantja az ellenfél sárkányát. A támadás szele Kaiba-t is eléri, aki a kimerevített képen kidülledt szemekkel ordít.

02.15-én
06:52:18-06:52:25
Árnykirály támadásba lendül, másodperceken keresztül a villódzó fényeket látjuk, lásd a mellékletben
09:18:59-09:19:10
Csatabárd a sárkánygyík nyakára sújt a pallossal. A vágott sebből erős fénysugár szökik ki.

03-14-én
06:45:19-06:45:36
A háromfejű hósárkány felrepül, és vakító fényeffektussal ábrázolt mennykőcsapást mér Yugi szörnyére.

Emellett az összecsapásokat a szörnyektől származó ijesztő hörgések, valamint az ellenfelek ordítása jellemzi.

02.15-én
09:22:24-09:22:32
A "fehérmennykőcsapás" folytán kilövellő fény látható, és a sárkány hörgése, valamint Joey elnyújtott kiáltása hallható.
A készítők ezekkel az eszközökkel fokozzák a jelenet dinamizmusát és drámaiságát, mintegy pótolva az animáció hiányából adódó, a képregényeket idéző statikus képeket. Ilyen módon az izgalomkeltés illetve izgalomban tartás szinte folyamatos, amely a megcélzott korosztály kiegyensúlyozott lelki fejlődésére ártalmasan hat. Ugyanakkor gyakorta használnak kimerevített közelképeket, amelyen keresztül az ábrázolt érzelmek is jelentőségteljesebbé válnak. Ezek többnyire olyan arckifejezéseket jelenítenek meg, amelyek kifejezik a harci dühöt, vagy az izzadtságcseppel is illusztrált félelmet (02.15-én 09:19:51, 09:20:35, 09:21:15, 03-14-én 06:42:33).

Bár a megvizsgált epizódokban előfordulnak olyan pozitív magatartásformák, amelyeken keresztül egyértelműen proszociális értékek nyilvánulnak meg, (a barátság fontossága, önzetlen segíteni akarás, a saját érdekek vagy haszon háttérbe szorítása, sportszerűség stb), illetve az agresszív küzdelmekben való részvétel hátterében erkölcsileg elfogadható motívumok állnak (a nagypapa illetve a kisebb testvér lelkének visszaszerzése, a pénzjutalom megszerzése a lánytestvér szemműtétére), a fentiekben leírtak alapján elmondható, hogy a műsorszám nem felel meg az I. kategória szempontjainak. A cselekményvonal bonyolultsága valamint a történet dramaturgiai felépítése egyértelművé teszi, hogy a sorozat nem kifejezetten a kisgyermekek számára készült. Ugyanakkor a vizsgált epizódok többsége bőven tartalmaz olyan elemeket, amelyek a szülői felügyelet nélkül televíziózó gyermekek számára nagy valószínűséggel ártalmas hatást gyakorol, miután a fegyverek használata, fenyegető beszéd, hanghatások, valamint speciális effektusok a fenyegetettség túlságosan magas érzetét kelthetik a fiatalabb nézőkben. Egyértelműen problematikus az ilyen típusú, úgynevezett akció-rajzfilmek I. kategóriában való közzététele, tekintettel arra, hogy ilyen módon az óvodások és kisiskolások is a nézőkké válnak. Nemcsak az aktuális agressziószintet növelik, hanem rászoktatják a gyermekeket arra, hogy később is ilyen típusú, agresszióval telített műsorokat keressenek.

A fentiekből következően a Yugioh sorozat besorolása a II. kategóriába indokolt. Sérült a Rttv. 5/B.§ (2) bekezdése, mely szerint:

"Azt a műsorszámot, amely tizenkét éven aluli nézőben félelmet kelthet, illetve amelyet koránál fogva nem érthet meg vagy félreérthet, a II. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: tizenkét éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott."