Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

A hadtápos lány Huszein ellen

2003.04.15. 08:39
Az első iraki háborús mozi munkálatai már a hadműveletek alatt megkezdődtek. A szép hadtápos lányt a vad irakiak elrabolták, a Delta Force kimentette, így már készül a forgatókönyv. Nem ismeretes viszont, ki kivel jön össze a végén.
Tudni lehetett előre, az iraki háború nem lesz felesleges pénzkidobás, hiszen amellett hogy megbuktathat egy tömeggyilkos zsarnokot, biztosan szállítja majd az alapanyagot a háborúsfilm-készítők korlátlan felvevőpiaca számára.

Lynch; Jól mutat a zászló előtt
Újdonság viszont, hogy a témában felgyülemlett évtizedes tapasztalatoknak köszönhetően az első iraki háborús mozi munkálatai ezúttal már a hadműveletek ideje alatt megkezdődtek. Igaz, a film az előzetes hírek szerint nem borítja fel a szokásos ügymenetet, azaz elsőként az eszméért (jelen esetben demokrácia) halni is kész, bajtársiasságból, emberségből a világ és a felszabadítandó primitívek számára egyaránt példát mutató amerikai katonák kerülnek vászonra.

Egy lány vagyok csupán a sok közül

Kilenc nappal Jessica Lynch kiszabadítása után az NBC televízió bejelentette, hogy filmet forgat a nyugat-virginiai katonalány történetéből. A választás érthető, hiszen Jessicát valószínűleg már a háborús filmek igényei szerint vették fel a hadseregbe. Tizenkilenc éves, szőke, nyílt tekintetű lány, aki mind terepszínű, mind zöld egyenruhában jól mutat az amerikai zászló előtt.

A sors különös kegye, hogy Jessica adottságait megfejelve jelen lehetett, amikor Nászírija zegzugos utcáin eltévedt konvoját körbevették a vad, demokráciaellenes irakiak. Bajtársait - az Emberi Jogok Nyilatkozatával mit sem törődve - lelődözték, őt pedig, bár fegyverével hősiesen védte magát és a humanista értékeket, megsebesítették és elfogták. Az irakiak ezek után egy kórházba hurcolták a hősnőt, bántalmazták, amely az így kialakult testi közelség miatt szexuális zaklatásnak is minősült.

Körbevették a demokráciaellenesek
A fiatal hadtápos lányt tizenegy nappal később egy iraki ügyvéd (a rendes indián) információi alapján szabadította ki a hadsereg különleges egysége. Bár a katonai források arról nem adtak tájékoztatást, hogy Jessica az édesanyja képe mellett melyik fiatal őrmester/egykori iskolatárs/becsületes kisvárosi autószerelő képét morzsolgatta az akció közben, annyi azért kiderült, hogy mindvégig hősies magatartást tanúsított.

Az NBC jelenleg forgatókönyvírók és producerek bevonásával igyekszik tartalommal megtölteni a sztori fehér foltjait. A BBC szerint a film nem csak az akcióra koncentrál. Központi szerepet töltenek majd be Lynch közlegény megpróbáltatásai és a Delta Force előkészületei is.

A kétórásra tervezett tévéfilm, az iraki konfliktusból merítő alkotások első darabjaként, 2004 elejére készül el. A lelkiismeretével is viaskodó, vagy a háború létjogosultságán rágódó amerikai katona alakját feldolgozó filmek viszont várhatóan majd csak a heroikus vonulat nézettségének gyengülésével, 2006-2007-re kerülnek a mozikba.