A nagy Mátrix-összeesküvés

2003.10.04. 12:45
Szokatlan reklámkampánnyal hirdetik a Mátrix - Forradalmakat az interneten. Ismeretlen webdesignerek megalkották annak a képzeletbeli multinacionális szoftvergyártó cégnek a honlapját, amelynél Thomas Anderson, azaz Neo Mátrixon túli kalandjai előtt dolgozott.
A Metacortex honlapja a www.metecortechs.com címen található, minden bizonnyal azért, mert a www.metacortex.com url-t már jó előre felvásárolták élelmes domainbrókerek.

A nem létező multi

A ComingSoon internetes portál információi szerint két napja indult honlapon megismerkedhetünk az emberiség szemét felnyitni hivatott hacker egykori munkahelyével, olvashatunk a 250 ezer embert alkalmazó cég termékeiről, és menedzsmentjéről, letölthetjük a vállalat hivatalos képernyővédőjét, sőt feliratkozhatunk a Metacortex új játékszoftverének béta tesztelői közé is, vagyis az oldalakon böngészve minden olyan, mintha a nagyvállalat tényleg létezne. Ráadásul a honlapon található e-mail címek, fax és telefonszámok is élnek, bár még soha nem sikerült olyan időpontban telefonálnunk, amikor nem az üzenetrögzítő fogadta a hívást.

Metacortex logo

A honlap számos titkot, nehezen előcsalogatható érdekességet is tartalmaz, amit csak több napi áldozatos kattintgatással fedeztek fel a Mátrix-fanatikusok. A főlap alján található Directory linkre kattintva például egy világtérkép jelenik meg, amely a szoftvercég irodáit mutatja. A térképen sorjázó piros pontokra kattintva elvileg a kirendeltségekről tudhatnánk meg többet, de a linkek közül egyelőre csak az Egyesült Államok nyugati partvidékére helyezett Redland működik. A megjelenő oldalon a Metacortex redlandi dolgozóinak e-mail címét kereshetjük ki, de néhány név egyéb izgalmakat is kínál. Ha például Thomas Andersonra, azaz Neora vagyunk kíváncsiak, csak egy tömör "Áthelyezve" választ kapunk, míg az "AveryJames" karaktersort beírva egy hosszú bináris kód jelenik meg, amit állítólag egyszerű kódfejtési műveletekkel feloldva újabb információkhoz juthatunk.

Hálószemparádé

Az igazi kalandok azonban a honlapon túl kezdődnek! A Metacortex főlapján öles betűkkel és fényképpel is hirdetett hónap dolgozója, Beth McConnell még számos meglepetést tartogat. A Cinematrix filmes portál újságírói a névre keresve rátaláltak a Metacortex egyik képzeletbeli leányvállalatának, a Metadexnek a honlapjára, ahol elolvasható az élmunkás hölgy életrajza, sőt tovább kattinthatunk személyes site-jára is.

A Metadex honlapján minden látogatáskor új bölcsesség fogadja a rejtély után kutakodókat, így többek közt megtudhatjuk, hogy "A tények attól még nem szűnnek meg létezni, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket!" vagy, hogy "A hipotézisek miatt csak kimaradsz az élet legjobb dolgaiból", illetve, hogy "Csak a kanál tudja, mi kavarog a fazékban".

A titokzatos Beth McConnell
A titokzatos Beth McConnell
Beth McConnell személyes honlapján újabb rejtélyek várnak ránk, hiszen megtudhatjuk, hogy a hónap dolgozója kitűntető címre felettébb büszke hölgy szabadidejében olyan linkeket és képeket gyűjt, amelyek az öröknek vélt természeti törvények mulandóságáról, és a világ felfeslő szövetéről szólnak. McConnell honlapján így többek közt azt is megtudhatjuk, hogy miért is volt rejtélyes az augusztus 15-ei amerikai áramszünet.

A Beth McConnel-szálon kívül is számos egyéb nyomon el lehet indulni. A Metadex honlapján például szó esik egy Aquapolis elnevezésű víz alatti szórakoztatókomplexum tervéről. A projektnek még külön honlapja is van, ahol belépőt nyerhetünk a viz alatti hotel 2004. telére tervezett megnyítójára, sőt még a séffel is megismerkedhetünk.

Ha kitartóan kattintgatunk, esetleg végignézzük a honlapokat kezelő tárhelyszolgáltató adatbázisát, újabb és újabb oldalakra lelhetünk, egyre több karakterrel ismerkedhetünk meg. Az oldalakról megszerzett információk alapján pedig egyre bizonyosabbá válik, hogy belecsöppentünk a nagy Metacordex-összeesküvésbe. Emberek tűnnek el, természeti törvények változnak meg, és egyre inkább az a gyanúnk, hogy a világ ahol élünk, csak puszta káprázat.

És ha ez még nem lenne elég, filmes ismereteinket felhasználva beléphetünk a cégek belső hálózatára , így a szereplők, sőt akár Neo jelszóval védett könyvtárainak tartalmát is megnézhetjük, elolvashatjuk például Beth McConnel leveleit, vagy belelapozhatunk a határidőnaplójába. A jelszavak minden esetben kitalálhatóak, a szükséges információkat megszerezhetjük a site-okról, de az is elég, ha néhányszor kokckáról kockára végignézzük a Mátrix-filmeket. Aki viszont nem szeretne több napon át a villogó monitor előtt kuksolni egy összeesküvés-elmélet részletei után kutatva, az látogasson el a Metacortex-Conspiracy elnevezésű oldalra, ahol lelkes nyomozók minden új információt publikálnak. Ezen a site-on nyomom követhető a játék menete, megtudhatjuk, hogy milyen szöveg rejlik a Metacortex hivatalos képernyővédőjében, sőt arra is fény derül, hogy hívják a cég eltűnt vezérigazgatóját a Mátrixon kívül.

Microsoft-mátrix?

November 5-éig, a Mátrix - Forradalmak hivatalos premierjéig minden bizonnyal újabb oldalakkal és talányokkal fog még bővülni a különleges reklámkampány, sőt lehet, hogy a rejtélyek túlnőnek az interneten is. Erre utalhat hogy a Metacortex honlapján tegnap délután megjelent hír, melyben bemutatják a cég új vezérigazgatóját, sőt az új vezető hivatalos érkezésének időpontjáról is szó esik, emellett Beth McConnell határidőnaplójában is feltűnnek konkrét helyek és időpontok.

Ahol nem létezik a gravitáció
Ahol nem létezik a gravitáció
Több filmes fórumon vita zajlik arról, hogy ez a szokatlan játék része-e a Mátrix-trilógia hivatalos reklámkampányának, vagy lelkes rajongók építették az oldalakat. Sokak szerint a rejtélyes honlapokat nem a filmstúdió által megbízott reklámcég készítette, mivel ebben az esetben nem ugyanannál az olcsó internetes tárhelyet biztosító cégnél helyezték volna el a site-okat.

A hivatalos kampány elleni érvként sokan megemlítik azt is, hogy a Metacortex profilja nagyon hasonlít a Microsoftra, az alkotók lépten-nyomon rájátszanak a párhuzamokra, például a Mátrix-cég nyugat-amerikai központja, Redland is Bill Gates szoftvervállalatára utal. Egy reklámcég pedig, a vélemények szerint, nem tenne ilyet, figyelne arra, hogy a Metacortex ne hasonlítson túlzottan egyetlen konkrét vállalatra se, nehogy a cég véletlenül pereskedésbe kezdjen a negatív reklám miatt.

A rajongók által épített Mátrix-honlapok elméletének azonban némiképp ellentmond, hogy az oldalak mellett fax és telefonszámokat is fenntartanak a kampány rejtélyes kiötlői, ráadásul a játék mérete nagy, jól szervezett alkotói gárdára utal.