Újratöltés előtt

2003.05.18. 20:20
Már csak pár nap, és újból zöld betűk folynak majd minden mozivászonról. Addig is trükkök, balesetek és dollármilliók, minden amit tudni érdemes, mielőtt megvenné a jegyét a Mátrix második részére.
Az Egyesült Államokban május 15-én mutatták be a Mátrix második részét, így négy év után várhatóan ismét divat lesz a bokáig érő fekete bőrkabát, a csiptetős napszemüveg, és a kung-fu. A trilógia befejező részére már közel sem kell ennyit várnunk, hiszen a Mátrix - Forradalmak címet viselő harmadik epizód még karácsony előtt a mozikba kerül. 2003 tehát minden bizonnyal a Mátrix éve lesz, potyogó zöld betűkkel dekorált egéralátétek, pólók és bögrék milliói fognak gazdára találni, de talán ennél is fontosabb, hogy a Wachowski-fivérek várhatóan a Mátix első részéhez hasonlóan ismét megújítják az akciófilm műfaját, sőt az egész filmművészet formavilágát.

1300 számítógépes trükk

Látványban pedig biztos nem lesz hiány. Már az első rész kimerevített akciójelenetei is forradalmasították a filmek látványvilágát, ezt a trükköt azután számtalan hollywoodi alkotásban koppintották, sőt a Fox tévécsatorna is ezt az effektet vetette be a 2002-es Superbowlon, hogy különböző szögekből is megmutathassa a játékot. Larry és Andy Wachowski kicsit meg is unta, hogy lépten-nyomon őket utánozzák, ezért a folytatásokba annyi pénzt, és energiát fektettek, hogy a végeredmény - állításuk szerint - megismételhetetlen lesz.

Ahogy az első részben alkalmazott "bullet time-technika" hatott az akciófilmre, szakértők szerint úgy fogja átalakítani a kortársfilmek világát a két új részben bevetett virtuális fényképezés. "Ez a módszer elmossa a valóság és a komputer teremtette világ közötti határvonalat, és tökéletes illúziót kelt." -ígéri John Gaeta, a film vizuális effekt-szakértője, aki Mátrix előző részének trükkjeiért már besöpört egy Oscar-díjat.

A Wachowski-fivérek
Larry és Andy Wachowski titokzatos figurák, soha nem adnak interjút, és rejtőzködnek a média és a rajongók elől.
Larry 1965-ben, Andy pedig 1967-ben született Chicagóban, felnőtt életük hajnalán festőként és ácsként dolgoztak. Első közös forgatókönyvük bukás volt, ami nem csoda, mivel a felső tízezer feltételezett kannibál hajlamairól akartak filmet készíteni. Azután 1995-ben hirtelen megérkezett a siker, amikor ők írhatták a Banderas és Stallone fémjelezte Bérgyilkosok forgatókönyvét. Egy évvel később a Fülledtség című neo-noir thrillert már rendezőként is jegyezték, és innen már csak egy ugrás a Mátrix. Az emberi elemek lázadásáról szóló sztori már eredetileg is trilógiának készült, de a Warner 1998-ban nagy óvatosságában csak az első részre adott pénzt.
Gaeta csapata öt csúcstechnológiás digitális kamera segítségével minden színészről részletes felvételeket készített egészen a hajszálakig. Az így kapott képeket azután számítógépre vitték, majd ezek alapján egy különleges szoftver segítségével három dimenziós modellt készítettek a színészekről. Ezt a digitális modellt azután már akár bonyolult kameramozgásokkal is körbe lehet járni, hiszen nem kell tekintettel lenni az operatőr véges képességeire. Így vették fel például Neot, amint 2000 mérföld/órával repül egy nagyváros felett, miközben a kamera 360 fokos fordulatot tesz körülötte.

A számítógépes trükkök mellett azért a hagyományos effektek is szerepet kaptak a filmben. Az alkotók 2001 februárjában megbíztak egy közútépítő társaságot egy közel négy kilométer hosszú, jelzőtáblákkal, lehajtókkal és felüljárókkal kiegészített, autópálya megépítésére a kaliforniai Alamedán található haditengerészeti bázis területén. A Mátrix -Újratöltve egyik legfontosabb helyszíne ez az autópálya, itt játszódik - a Newsweek magazint idézve - "a filmtörténet egyik legvadabb és legizgalmasabb autós üldözése". A hajsza során tucatnyi gépkocsi rohan egymásba, miközben az autók utastereiben és a mozgó járművek tetején küzdenek egymással a film szereplő, sőt láthatjuk azt is, ahogy Trinity bukósisak nélkül egy Ducati motor nyergében a forgalommal szemben száguldozik.

A film készítői egyébként a hét napos forgatás után a 2,5 millió dollárból felhúzott autópálya maradványait száz szegény mexikói család házépítéséhez ajánlották fel.

Kemény menet

A Mátrix második része azonban nem csak a látványtervezőknek jelentett kihívást, a szereplőket is megviselték az akciójelenetek. A színészek Wo Ping harcművész felügyelete alatt hónapokon át kung-fu edzéseken vettek részt. A Tigris és Sárkány akciójeleneteit is koreografáló Ping sokat követelt a színészektől, egy átalakított Santa Monica-i repülőtéren ugráltatta őket napi hét órán át, ráadásul a tréninget komolyan kellett venniük, mert a Wachowski fivérek ragaszkodtak hozzá, hogy csak a legveszélyesebb jelenetekben helyettesítsék a színészeket kaszkadőrök.

A kemény kiképzés mellékhatása, hogy Carrie-Anne Moss már a tréning második hetében eltörte a lábát, mert egy ugrás után rosszul ért földet, a Morpheust játszó Laurence Fishburne a csuklóját ficamította ki, a Smith ügynök megformálója, Hugo Weavinget pedig fejbe vágta egy huzal.

Egyedül Keanu Reeves nem sérült meg, de az edzés az ő véleménye szerint is kemény és fájdalmas volt "A jég volt a legjobb barátom. Hosszú volt az út, de gyönyörű helyre érkeztem." -nyilatkozta a felkészülésről a premieren.

Mátrix-milliók

A forgatás óriási logisztikai műveleteket igényelt, hiszen a jelenetek többségét Ausztráliában vették fel, de a stáb tagjai forgattak San Franciscoban és más kaliforniai helyszíneken is. A film készítői 12 hónapon át tartózkodtak Ausztráliában, eközben a stáb több mint 110 millió dollárral járult hozzá az ausztrál gazdaság virágázáshoz. A forgatás teljes másfél éve alatt csaknem nyolcszázan dolgoztak főállásban a Mátrixon, emellett több mint 60 színész és 2500 alkalmi munkás vett részt a felvételeken. Ez a rengeteg munka, és persze a két részre költött közel 300 millió dollár azonban minden bizonnyal hamar meg fog térülni.

A Mátrix - Újratöltve már a premier előtti vetítéseken 10 millió dollár bevételt hozott, a premier napján pedig 42.508.303 dollárt kaszált, amivel rekordot döntött, az eddigi csúcstartó Pókember ugyanis csak 39 millió dolláros forgalmat ért el az első huszonnégy órában. Az érdeklődés ráadásul nem csökkent, hiszen pénteken újabb 31 millió dollárt költöttek a Mátrixra az amerikai mozinézők.

Az első pár nap eredményeit figyelembe véve biztos, hogy a második rész bevételei meg fogják haladni az 1999-ben bemutatott első epizód eredményét. A Mátrix akkor 285 millió dolláros forgalmat ért el a világon, és további 171 milliót az Egyesült Államokban, és ezzel minden idők huszonnegyedik legjövedelmezőbb filmje lett.

A jegyeladások mellett más bevételre is számíthatnak a Wachowski-fivérek, Joel Silver producer és a filmet gyártó Warner Bros. A filmbemutatóval párhuzamosan jelenik meg a piacon, a beharangozó szerint, műfajában korábban nem látott motívumokkal felturbózott Enter the Matrix című videojáték, amire eddig négymillió előrendelést regisztráltak. Az interaktív játék alapjául szolgáló történet szintén Wachowskiék munkája: a rendezők maguk írták a játék 244 oldalas forgatókönyvét, és valamennyi jelenetét az eredeti Mátrix-szereplőkkel és stábbal vették fel. A számítógépes játék keretei ráadásul tágabbak a mozifilmekénél, és a Forradalmak hivatkozik is rá Niobe és Ghost szerepeltetésével.

Júniusban pedig jön a Larry és Andy Wachowski munkái által inspirált anime-sorozat, az Animatrix DVD-kiadása, amelynek kilenc kisfilmje közül négyet szinén a testvérpár írt, de ők felügyelték a többi öt elkészítését is. Az első epizód, az Osiris utolsó útja már nálunk is látható a mozikban, a Végső állomás 2 című igénytelen tini-pszcihothriller előtt.