Veres püspök kitiltotta a közönséges színdarabot

2006.08.14. 22:53
Nem tarthatják meg a szombathelyi az Egyházmegyei Kollégium udvarán a Savaria karnevál színházi előadásait, mert Veres András püspök szerint az egyik darab kigúnyolja a gyónást.

Veres András szombathelyi megyés püspök nem engedi megtartani a Savaria karnevál színházi előadásait az Egyházmegyei Kollégium udvarán, mivel azok sérthetik a hivőket. Ezt a püspök levélben közölte a karnevál szervezőivel - jelentette be Szommer Ildikó karneváligazgató hétfőn este a megyeszékhelyen.

A püspök hiányolta a szövegkönyvet

Ezért Hans Sachs: Karneváli komédiák című színművének előadásait a megyeháza udvarán tartja meg a Karneválszínház - mondta el sajtótájékoztatóján az igazgató. Váratlanul érte a Savaria Történelmi Karnevál szervezőit Veres András bejelentése, ugyanis ez év februárjában elődje, Konkoly István megyés püspök már engedélyezte a Karneválszínház előadásait a szombathelyi Egyházmegyei Kollégium udvarán. A püspök tudta, hogy milyen darabot tűzünk műsorra - tette hozzá Szommer.

Veres András, akit augusztus elején iktattak be hivatalába, a darabot megismerve azonban úgy döntött, hogy egyházi intézményben nem tartja elfogadhatónak bemutatását. A szombathelyi megyés püspök az MTI-nek elmondta: amikor elődjének, Konkoly Istvánnak jelezték a Savaria karnevál szervezői, hogy az Egyházmegyei Kollégium udvarát szeretnék színhelyül választani a Karneválszínház előadásaihoz, a püspök ígéretet kapott tőlük, hogy a darab szinopszisát, szövegkönyvét eljuttatják hozzá. Ezt azonban nem tették meg.

Közönséges hangvételű és tartalmú

Az új megyés püspök egy műsorfüzetben figyelt fel a Karneváli komédiák című mű egyik darabjára, a Férj a gyóntatószékben címűre, melynek szövegkönyvét el is kérte a szervezőktől. Ennek átolvasása után hétfőn reggel közölte: nem engedélyezi a Karneválszínház előadását az Egyházmegyei Kollégium udvarán.

A bemutatásra szánt színmű egyik története kigúnyolja a gyónást, a másik három több jelenete pedig "közönséges hangvételű és tartalmú", - mondta a távirati irodának Veres András, hozzátéve, hogy ezért egyházi intézményben történő előadásuk sértené a hívő keresztény emberek vallásos meggyőződését.