Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Netes képregénnyel a középiskolások lelkéért

2006.09.06. 17:08
Összefognak a jogvédők a Sulinettel: szerdától interaktív képregénnyel formálják a középiskolások szemléletét. Ha zenét másolsz vagy letöltesz, nem lesz lemeze a kedvenc zenekarodnak!

"Max, Sztív, Edy és Papa G, azaz a Tundrastorm zenekar karrierjén keresztül ismerteti meg az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) és a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért a középiskolás korosztályt a szerzői jog fontosságával" - ezekkel a súlyos szavakkal kezdődik a szerzői jogi tudatosságot fejleszteni hivatott interaktív képregény sajtóanyaga, amiből a hasonló témákat figyelemmel kísérő olvasó azonnal leszűrheti, hogy valószínűleg semmi jóra nem számíthat.

Bevallhatjuk, hogy mi is meglehetős prekoncepciókkal érkeztünk a Másik oldal című interaktív képregény (továbbiakban i.k.) sajtóbemutatójára, de őszinte emberek vagyunk, így azt is bevallhatjuk, hogy a dolog nem lett olyan szörnyű, mint előzetesen gondoltuk. Arról van csupán szó, hogy a jogvédő szervezetek befektettek némi pénzt, hogy készítsenek egy - mondjuk így - ismeretterjesztő anyagot a szerzői jogról, azzal a nem titkolt reménnyel persze, hogy ha felnyitják a célcsoport, azaz a középiskolások szemét, hogy a zenészek abból élnek, amit a vásárlók kifizetnek a zenéjükért, akkor a célcsoport majd ki is fogja fizetni azt a pénzt.

Voltak már hasonló próbálkozások külföldön, az Egyesült Államokban egyenesen "a másolás lopás" szlogent alkalmazták rajzfilmre, de ilyen interaktív változat állítólag nálunk van először. A rajzfilm persze csak annyiban interaktív, hogy külön elérjük a számokat, videókat, illetve a reménybeli joghallgató kiscsaj jegyzetfüzetét, amiben a jogszabályok vannak, sajnos a "kaland, játék, kockázat"-könyvekből ismert választási lehetőségeket nem kínálja fel a szoftver, pedig milyen jó lenne ("Lerúgod a koncertedet diktafonnal rögzítő rajongó fejét a kontroll-ládáról indított pörgő-forgóval? Igen/Nem").

A képregényben tehát egy amatőr rockzenekar, a Tundrastorm karrierjét követhetjük az első iskolai koncerttől saját lemezük megjelenéséig. Az i.k. több zenei és koncert-videó betétet is tartalmaz, melyeket külön is meg lehet tekinteni. A zenét egy budapesti amatőr rockzenekar, a Gloaming készítette, akikről a képregény karaktereit is mintázták. A projektet az ASVA és a ProArt finanszírozta, a képregényt az Eduweb Multimédia Rt. készítette az Art-7 Művészeti Stúdió közreműködésével. A költségekről megkérdeztük Kálmán Andrást, az ASVA igazgatóját, aki pontos számot nem akart mondani, de kibarchobáztuk, hogy többmilliós összegről van szó, ami azonban a tízmilliót nem éri el. A költségeket a két jogvédő szervezet állta, a Sulinet mint "kiemelt támogató" vesz részt a projektben, ami azt jelenti, hogy a tárhelyet, hozzáférést biztosítja.

"Nem tartotok attól, hogy rosszul fog elsülni a dolog, és fújni fog rátok a többi zenekar?" - kérdeztük a Gloaming tagjaitól, akik szerint benne van a pakliban ez is, de elég sok zenekarral jó a kapcsolatuk, így nem hiszik, hogy bármi probléma lesz ebből. De most egyébként is arra koncentrálnak, hogy megragadják a kínálkozó lehetőséget, idénre már nyolc vagy kilenc koncertjük van leszervezve. A projektbe őket egyébként nem castingolták, hanem ismeretség révén kerültek bele, valakinek a valakije tudta, hogy zenélnek, és megkereste őket.

A képregény egyébként első látásra nem sulykolja túlzottan az iparági érdekeket, inkább a szerzői jogi tudatosságra megy rá, amit meg különösebben nem ítélhetünk el (magát a szerzői jogi szabályozást illethetjük persze kritikával, de ez messzire vinne, az európai megoldások különben is sokkal jobbak például az amerikainál). Ráadásul így első blikkre, bár simán lehetett volna a dologból egy Közlekedj okosan!-típusú szocialista diafilm, a végeredmény (amit a Sulinet oldalán lehet megtekinteni) a maga flashes módján jól néz ki, és éppen nem kibírhatatlanul szájbarágós. (Hozzátartozik persze mindehhez, hogy az ifjak jogkövetésre nevelése elsősorban a zeneipar érdeke, és bár nyilván nem szeretnénk innen megítélni, hogy kinek a bevételeit veszélyezteti leginkább a letöltés és a másolás, de annyi biztos, hogy a zeneipari apparátusét legalább annyira, mint a képregényben is szereplő zenészekét.)

(A szerzői jogi témáknál mindig tolulnak az érvek és ellenérvek, úgyhogy a pénzhajhász zeneipar, kalózkodás, másolás, fájlcserélők vs. internetes zeneáruházak örökké tartó vitáját ezennel a Csáp Géza blog fórumába utaljuk. Tisztában vagyunk vele, hogy a vita - aminek az Index is hagyományosan kiemelt terepe - nem ok nélkül való, drágák a cédék, drága a letöltés, meg legfőképp nincs is, miért ne töltsek le olyasvalamit, amit egyébként úgyse vennék meg ésatöbbi, ezekre persze a túloldalon is megvan a válasz. Kattintsanak, vitatkozzanak!)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?