Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Demszky kiállt a plébánost felháborító tehénszobor mellett

2006.07.05. 17:21
A főpolgármester nem kommentálta, hogy a Cowparade köztériszobor-akció egyik alkotását, egy fenekével ég felé meredő jégkrémtehenet a Bazilika elől a Liberálisok Háza elé vitték ismeretlenek.
A politikának nem dolga, hogy beavatkozzon a művészet világába, hogy cenzorként lépjen fel, illetve hogy véleményt nyilvánítson, ez egy másik műfaj - jelentette ki Demszky Gábor a Tehénparádé kiállítás szervezőivel való szerda délutáni találkozóját követő tájékoztatóján.

A főpolgármester annak kapcsán kereste fel a Cowparade szervezőit, hogy a belvárosi Bazilika előtti téren elhelyezett tehénimitációt keddre virradó éjszaka valakik átvitték a Károly körúton lévő Liberálisok Háza sátor elé.

Demszky Gábor a művészi szabadság fontosságát hangsúlyozva felháborítónak tartotta a szoborrongálást. Mint mondta, azzal sem ért egyet, ha valakik politikai érvekkel kifogásolják azt, hogy ez a művészeti tárgy a Bazilika elé került. Az ilyen groteszk művészeti objektumokat, mint ezek a tehenek, helyén való bárhol kiállítani, akár egy templom előtt is. Világszerte több helyütt is volt erre példa - jegyezte meg.

Demszky Gábor szerint csak a cenzúrának van politikai vetülete. Az, aki cenzúrázni akar, aki úgy gondolja, hogy beavatkozhat ezekbe az ügyekbe, az vállal egyfajta politikai nézőpontot. A főpolgármester sajnálatos incidensnek tekinti, hogy a tehénimitációt a Liberálisok Háza elé vitték, de nem kívánta kommentálni ezt a lépést, mondván, hogy nem akar propagandát csinálni az akciónak. Korábban a Bazilika kanonok-plébánosa kifogásolta az ülepével a templom főbejárata felé fordított tehén felállítását. Az olvadó jégkrémet imitáló kék tehén hátsó feléből kiálló pálcikán angolul és magyarul a "ne nyalj" felirat szerepel.

Nem politika, hanem geg

Csikós Gergely, a tehénparádé kiállítás projektvezetője szerint a nyári hőségben egy gegnek tekinthető művészi alkotásba botorság bármi mást belelátni. Hangsúlyozta, hogy a városszerte kihelyezett több mint félszáz tehén egyikével sem provokálni akartak. Úgy vélte, hogy a néhány százezer forintra becsült javítás után napokon belül ismét az utcán lehet ez az alkotás. Arról, hogy hol állítják fel, még egyeztetnek például a Bazilika plébánosával.

A projektvezető közölte: az egy tárgyalási alap, ha valakik előzetesen jelzik, hogy egy adott mű valamiért nem testszik nekik. A rongálás, illetve "a cikkek megíratása megkérdezésük nélkül" az nem tárgyalási pozíció. Hozzátette: vizsgálják azt, hogy milyen jogi lépést tegyenek a rongálás miatt. Demszky Gábor hozzátette, hogy a rongálás mértéke miatt megfontolandónak tartaná a rendőrségi feljelentést, hogy a jogszerűen, engedéllyel kihelyezett alkotások elleni további atrocitásokat megakadályozzák.

Emlékeztetett arra is, hogy a varsói tehénkiállítás idején a jelenlegi jobboldali államfő volt a főpolgármester. Mint mondta, a liberalizmussal és a multikulturális elfogultsággal aligha vádolható lengyel politikus is büszke volt azonban a városi tehénkiállításra.