Az APEH-et játszotta ki a Mozgókép Közalapítvány

2004.06.15. 15:50
Az APEH megkerülését biztosító tranzakcióhoz adta jóváhagyását a nemzeti filmgyártást állami forrásokból támogató Magyar Mozgókép Közalapítvány. Jankovics Marcell, a Pannónia Filmstúdió ügyvezetője azt állítja, hogy az MMK tanácsára utalták a cégvezetők kft.-jéhez a Pannóniának megítélt milliókat, mert különben az adóhatóság "leemeli" a pályázati pénzeket.
Bár a köztartozások általában kizáró okot jelentenek az állami pénzekért meghirdetett pályázatokon, a nemzeti filmgyártást állami forrásokból támogató Index cikkét követően a Magyar Nemzetben megjelent írásban.

Engedményeztessék a Ma-Rának

Jankovics Marcell, a Pannónia Filmstúdió ügyvezetője korábban az Indexnek is elmondta, hogy a stúdió felhalmozott köztartozásai miatt folyamodott addig szokatlan lépéshez a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK). A 2003 májusi eredményhirdetést követően ugyanis zárt meghívásos pályázatot írtak ki, amelyen a "pannóniásoknak" megítélt mintegy 40 millió forintot októberben a Jankovics és a Pannónia más vezetői közreműködésével alapított Ma-Ra Kft. kapta meg. Jankovics a Magyar Nemzetnek nyilatkozva most azt állítja, hogy miután félő volt, hogy az APEH leemeli majd a Pannónia számlájára érkező pénzt, az MMK vezetése adott tanácsot a helyzet megoldására, azaz, hogy a "lebonyolítást engedményeztessék olyan lebonyolító cég javára", amelynek nincsenek köztartozásai.

Valamilyen úton-módon a csúcskuratórium

Valamilyen úton-módon megoldódott a helyzet, mondta az Indexnek Szemadám György, az MMK Animációs Szakkollégium elnöke, aki nem tud róla, hogy a köztartozás kizáró ok lenne. Szemadám hangsúlyozta, hogy ő és a kollégium tagjai kizárólag az egyedi pályázatokat bírálták el, a cégek jogi hátterét nem vizsgálták, így a Pannónia bonyolult helyzetét is a közalapítvány "csúcskuratóriuma" oldotta meg. Szemadám nem tagadja, hogy egy közös könyvön túl baráti szálak is fűzik Jankovicshoz, de mint mondja, a rajta kívül a Pannóniában Gyulai Líviusz és Orosz István is régi barátja. Megítélése szerint azért kell támogatni a stúdiót, mert ott dolgozik ma is a magyar rajzfilmgyártás "nagygenerációja". A vezetése alatt álló kuratórium az idén 72 millió forintos támogatást ítélt meg a Pannónia gárdájának, amelyből 30-at Jankovics, 15-öt pedig Orosz István produkciója kapott.

A nagy munka

A tranzakció hátteréről megkérdeztük az MMK főtitkárát, a nyilatkozástól hetek óta elzárkózó Tóth Erzsébetet, akit ezúttal sikerült az Indexnek válaszra bírnia: "Személyesen nem tanácsoltam ezt Jankovicsnak - mondta -, azt pedig nem hiszem, hogy az alap vezetősége ilyenekkel foglalkozna". Szintén hetek óta próbáltuk megszerezni az animációs kollégium előző években a támogatásokról hozott döntéseinek listáját. A közalapítványnál azonban azt mondták, hogy a "munka nagysága miatt" egyelőre nem áll módjukban eleget tenni az Index kérésének.