Méhes Márton, akit egy tanács próbált pótolni

2008.12.12. 11:40
A Pécs 2010 program művészeti vezetője 2007 januárjától. Novemberi lemondását azzal indokolta, hogy Mészáros András főigazgató csorbította önálló munkavégzési kompetenciáját.

Mélyi Józsefet követte 2006-os németországi Magyar Kulturális Évad vezetői posztján , majd 2007. januárjában került a Pécs 2010 program művészeti igazgatói posztjára.

A projektet kidolgozó csoport vezetői és a melléjük helyezett művészeti vezető között akadozott a kommunikáció . Ekkor kezdte el Tarrósy István, az Európa kulturális fővárosa pályázatíróinak vezetője és Tasnádi Péter polgármester annak szervezését, hogy az Art Basel Miami Beach több millió dollár forgalmú művészeti vásár a Pécs 2010 program keretében Magyarországon is megjelenhessen. Az igazgató, Méhes Márton azonban nem tudott a készülődő tervekről.

Az Indexnek Tarrósy István azt mondta, egyetért azzal, hogy egy ilyen döntésről tudnia kellene a programszervezőnek, Méhes Mártonnak. Mivel azonban őt frissen nevezték ki, "nem tudhat mindenről" - adott magyarázatot. Méhes úgy nyilatkozott, hogy a 2007-es programokkal foglalkozott, az amerikai vásár terve pedig a 2010-es eseményekhez kötődik.

A felek hasonló válaszai ellenére az Index informátorai szerint akadozott a kommunikáció a frissen kinevezettek, és a projektet kidolgozó csoport vezetői közt. Nem alakultak ki közöttük a kompetenciahatárok sem.

Méhes Márton alig egy évig vezette a Pécs 2010 projektet, 2007 novemberében mondott le. "Azért jutottam erre az elhatározásra, mert a továbbiakban nem látom biztosítottnak azokat a működési kereteket és lehetőségeket, amelyek e roppant feladat felelősségteljes, az eredeti céloknak megfelelő és magas színvonalú ellátását lehetővé tennék a számomra" - indokolta döntését az igazgató.

Méhes Márton a Pécsi Újságnak, hogy úgy nyilatkozott csorbult önálló, stratégiai döntésekre is felruházott művészeti igazgató szerepköre. Később Mészáros András igazgató lett, aki a pécsi büdzsé forrásait megcélzó csomagot a közgyűlés elé terjeszthette. Mészáros András igazgató így megvétózhatja az art director javaslatait, mielőtt azok a Városháza elé kerültek.

Mészáros András főigazgató csúsztatásnak nevezte Méhes nyilatkozatát. Azt azonban elismerte, hogy volt közöttük konfliktus. Állítása szerint a művészeti igazgató rendre figyelmen kívül hagyta a főigazgatói utasításokat és az EKF ügyeiről az ő megkerülésével nyilatkozott a sajtónak.

Méhes lemondása után úgy tűnt megtorpan a program. Majd 2008. március 1-jével kezdte meg működését az a művészeti tanács, amelynek feladata volt Méhes Márton munkáját átvenni.