Judit
2 °C
7 °C

Esterházy és a Süni magazin a Prima Primissima jelöltjei között

2006.09.12. 15:15
Kihirdették a Prima Primissima-díj harminc idei jelöltjét, a díjra esélyesek között van Eperjes Károly, Kállai Ferenc és Nagy-Kálózy Eszter, Szinetár Miklós, Vágó István vagy Darnyi Tamás is.

Idén is tíz kategóriában harminc művészt, tudóst, építészt, sportolót és más közéleti személyiséget, kollektívát jelölt a Prima Primissima Díjra az azonos nevű alapítvány és a díj mellett működő társadalmi tanácsadó testület (TTT); a névsort kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatón hirdették ki.

Egy jobbról, egy balról 

Az idén a magyar irodalom kategóriában Esterházy Péter írót, Kalász Márton írót és Nagy Gáspár költőt jelölték a díjra. A magyar színház- és filmművészet területéről Eperjes Károly, Kállai Ferenc, valamint Nagy-Kálózy Eszter színészek a jelöltek, közölte Szinetár Miklós rendező, a díj és az alapítvány társadalmi tanácsadó testületének tagja.

Elmondta: a képzőművészet kategóriában Fehér László festőművész, Kő Pál szobrászművész és Péreli Zsuzsa textilművész, míg a magyar tudomány képviselői közül Papp Lajos orvosprofesszor, Sajó András jogászprofesszor, valamint Szántay Csaba akadémikus neve került a listára. Az oktatás és köznevelés területéről Benkő Lóránd akadémikust, Huszti Péter színművészt, a Színházművészeti Egyetem volt rektorát és Szerémy Gyula tanítót jelölték.

Építőművészet kategóriában Bodonyi Csaba, Ferencz István és Oskó Judit építészek a jelöltek. A magyar sajtó területéről - összevonva a korábbi, írott és elektronikus sajtó kategóriákat - Czigány György szerkesztő, a SÜNI ökológiai gyermekfolyóirat és Vágó István műsorvezetőt választották prímának.

Új kategória: sport 

A népművészet és közművelődés témájában a Csillagszemű gyermek táncegyüttes, Kobzos Kiss Tamás népdalénekes és Márta István rendező, míg a zeneművészet területéről Fassang László orgonaművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző és Zorán előadóművész szerepel a jelöltek között.

Ebben az évben először szerepel új kategóriaként a magyar sport, amelyben az aktív sportolókat és edzőket, a magyar sport utánpótlásának nevelőit kívánja a zsűri elismerni. A kategória jelöltjei: Darnyi Tamás olimpiai bajnok, úszóedző, a Janics Natasa és Kovács Katalin kajakversenyző páros, valamint Kemény Dénes vízilabdaedző.

A társadalmi tanácsadó testület javaslatokat kap a legkülönbözőbb területekről, ezeket megvitatja, majd titkosan szavaz. Ennek eredményeként jön létre az a háromtagú csoport, amelyből a prímák, majd később a primissimák lesznek.

Ötvenezer euró a győzteseknek 

A Prima Primissima Díjat és alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. Az alapítvány tíz év alatt a Demján Sándor által felajánlott, több mint 1,65 milliárd forint értékű díjak odaítélésével a kiemelkedő teljesítményeket kívánja középpontba állítani.

A primissimák, vagyis a kategóriák győztesei 50 ezer eurót kapnak, míg a többi jelölt (prima) tíz-tízezer euró díjazásban részesül. A közönségdíjas ugyancsak 50 ezer eurót kap minden évben, ezt az összeget Csányi Sándor magánvagyonából ajánlotta fel. 

A Prima Primissima díjátadó gálaestjét a Művészetek Palotájában rendezik meg december 8-án.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?