Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A HVG elutasította a drogliberalizációs hirdetést

2002.10.10. 08:26
A szigorú drogpolitikát elutasító társadalmi célú hirdetés nem jelenhetett meg a HVG-ben. A Társaság a Szabadságjogokért fizetett volna, a hetilap nem indokolt. A civil szervezet szerint a drogártalmak csökkentéséhez a téveszmék eloszlatásán keresztül vezet az út.
Visszautasította a Társaság a Szabadságjogokért drogokkal kapcsolatos, társadalmi célú hirdetéseinek publikálását a HVG. A civilszervezet az általuk képviselt egyéb ügyekhez, a személyes adatok védelméhez, az internet szabadságához, az egyházi törvényhez, az abortuszkérdéshez hasonlóan a téma érzelmi és politikai elkötelezettségtől mentes újragondolását szorgalmazza.

A tervezett kampány forrásmegjelöléssel ellátott vizsgálati eredményeket közölt volna a drogokkal és drogfogyasztással kapcsolatban. Grafikonokkal mutatták volna be különböző anyagok, az alkohol, a nikotin, a kokain, a heroin, az extasy és a marihuána veszélyességét. Táblázatokban hasonlították volna össze a szigorú és a liberális drogpolitikát folytató országok lakosságának drogfogyasztását, és tudományos eredményekkel ütköztették volna a marihuánával szemben megfogalmazott legjellemzőbb érveket.

Elutasítás a négyzeten

A drogliberalizációs hirdetés (pdf)
Egyes halálozási okok Magyarországon
El tudjuk-e fogadni az igazságot a marihuanáról?
Valóban a veszélyes drogokra fókuszálnak-e drogtörvényeink?
Valóban a veszélyes bűnözőket éri-e utol drog-jogszabályaink szigora?
Hollandia és USA
A TASZ hirdetéseit a szokásos fizetési feltételek mellett kívánta elhelyezni a megszólítandó réteg által vásárolt hetilapban. Tárgyalásaik a HVG-vel azonban már a pénzügyi kérdésekig sem jutottak el.

Dénes Balázs, a TASZ jogásza szerint a hetilap értékesítési igazgatója, Miklósi Zoltán kezdetben pozitívan állt az ügyhöz. A válasz azonban késett, és három héttel a hirdetések elküldése után, telefonon kaptak elutasító választ. Dénes kérte, hogy a döntést, az indoklással együtt írásban is juttassák el hozzájuk, a hetilap illetékesei viszont az elutasítás írásba foglalását is elutasították.

A TASZ jogásza lapunknak kifejtette, tervük nem valamiféle gerillaakció. A társadalmi célú hirdetések fizetett felületen történő publikálása nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is bevett módszer olyan esetekben, amikor a civil szféra egy része a hivatalos állásponttól eltérő véleményének szeretne hangot adni. "Míg a politikusok számtalan lehetőséget kapnak álláspontjuk kifejtésére, egy civil szervezet nehezen jut nyilvánossághoz. Ezért döntöttünk a fizetett hirdetés mellett."

Egyes halálozási okok Magyarországon (Részlet a TASZ egyik anyagából)

Mint mondta, a TASZ hirdetései új irányvonalat képviseltek volna a témában. Magyarországon a drogokkal kapcsolatban elsősorban ugyanis nem tények, hanem politikai és érzelmi alapon megfogalmazott vélemények hangzanak el. "Ma a drog kampánytéma, mint ahogy az volt a drogtörvény fideszes szigorítása idején is. Gondoljunk csak az MDF legutóbbi nyilatkozatára , vagy a Szövetség a Nemzetért polgári kör nyílt levelére Bárándy Péter igazságügy miniszterhez."

Az árral szemben

A TASZ tervezett hirdetéseiben az érvényben lévő drogpolitika ellen foglalt volna állást. "Nem jött be a szigorítás, kutatási eredmények bizonyítják a prohibicionista rendszer sikertelenségét. A mi célunk ugyanaz, mint a politikusoké, a drogok által okozott ártalmak csökkentése, megszüntetése. Ehhez álláspontunk szerint a kérdés körül kialakult téveszmék eloszlatásán keresztül vezet az út."

"Ma az egyoldalú tájékoztatásnak köszönhetően a lakosság 70-80 %-a támogatja a szigorú drogpolitikát, noha kutatási eredmények bizonyítják a büntetés alapú rendszer sikertelenségét. Kampányunkkal egészséges társadalmi párbeszédet szerettünk volna megindítani."

Dénes Balázs a HVG-vel kialakult ellentmondásos helyzettel kapcsolatban úgy nyilatkozott: "Nem a HVG-vel van bajunk. Egy ésszerű elutasítást el tudtunk volna fogadni. Az ilyen reakciók azonban csak a témát övező köd növekedéséhez járulnak hozzá."

Sör vs könnyű drog?

HVG-s körökből az Index riportere azt hallotta, hogy a fizetett hirdetés közlését nem a kiadó, hanem a szerkesztőség, pontosabban a főszerkesztő ellenállása akadályozta meg. Ugyanezt állították a TASZ képviselői is. Meg szerettük volna tudni, miért vétózott - ha egyáltalán - Lipovecz Iván, ám hiába kerestük többször is, a HVG szerkesztőségének vezetője nem volt hajlandó reagálni érdeklődésünkre. Így azt a folklorisztikusan hangzó értesülést sem tudtuk ellenőrizni, hogy a hirdetés sörivók bebörtönzését felvető passzusát tartotta volna túlzásnak a főszerkesztő. Informátoraink szerint a közlés elutasítása vitákat kavart az újságírók között.

A hirdetési osztályon első jelentkezésünkkor kiderült, hogy az esetről tudnak, ám rövid tanakodás után nem kívántak nyilatkozni. Ismételt hívásunkra megtudhattuk hogy a hirdetésekkel foglalkozó részleg valamennyi kompetens vezetője egyszerre ment szabadságra.