Felépült az ABBA-rajongók Mekkája

2010.01.27. 13:07
Flitteres diszkóereklyékkel, sarokba állított helikopterrel és a Polar Stúdió komplett másával nyílt meg szerdán Londonban a 2800 négyzetméteres ABBA World.

Londonban szerdán megnyílt az ABBA World, a svéd popcsapatnak emléket állító, 2800 négyzetméteres, interaktív kiállítás, ami Magnus Danielsson, a szervező szerint „jobban hasonlít egy Mamma Mia!-előadáshoz, mint egy szokványos múzeumhoz.”

Az ABBA World 25 teremben mutat meg mindent a zenekarról, miközben olyan slágereket játszanak a hangszórók, mint a Dancing Queen, a Knowing Me, Knowing You és a Winner Takes It All. A szervezők kiállították a diszkóhangulatot idéző híres fellépőruhákat, és a Polar Stúdió mását is felépítették, hogy a látogatók megnézhessék, hol vették fel az együttes lemezeit.

Lemásolták azt a tengerparti házat is, ahol Bjorn Ulvaeus és Benny Andersson a banda legnagyobb slágereit írták, az egyik terembe pedig beállították azt a helikoptert, ami az Arrival című, 1976-as album borítóján látható. A látogatók különböző kvízjátékokban vehetnek részt, egy keverőpulton újramxelhetik az ismert slágereket, hologramok segítségével pedig együtt táncolhatnak és énekelhetnek az együttes tagjaival.

Az ABBA tagjai, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson, Anna-Frid Lyngstad és Agnetha Faltskog személyesen is támogatták az ABBA World létrejöttét: felajánlották fel a zenei relikviáikat és a kiállítás számára készült interjúkban meséltek karrierjükről. A zenekar a 80-as években oszlott fel, bár szétválásukat hivatalosan sohasem jelentették be. Összesen 400 millió lemezt adtak el, és a két éve bemutatott Mamma Mia! című musical a fiatalabb korosztályban is népszerűvé tette az ABBA-dalokat.