Bárki lehet MTV-elnök

2007.10.18. 16:54

Pályázatot ír ki a Magyar Televízió elnöki posztjára november 18-án a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöksége. Az erről szóló közleményében, részletek említése nélkül annyi szerepel csupán, hogy a nap folyamán egyhangú határozattal döntöttek így. Rudi Zoltán, a köztelevízió elnöke közleményben tudatta, hogy egyetért azzal, ha "pályázaton méretnek meg" az elnökaspiránsok tervei.

Pletykák szerint végül el sem jutott szavazásig az a kérdés, hogy kezdeményezzék-e azt, hogy Rudi Zoltán újrázhasson a poszton. Ehhez egyébként a kuratórium kétharmados többségének egyetértése kellett volna, de a jobboldalhoz húzó tagok erre annak ellenére nem voltak hajlandóak, hogy Rudi Zoltán az utóbbi időkben több gesztust is tett feléjük, például megpróbálta megrendszabályozni a Fidesz és a KDNP által is bojkottált Napkeltét.

A pályázatot négy országos napilapban több napon át hirdette a Magyar Televízió Kuratóriuma, a pályázatra bárki a 120 ezer forintos pályázati díj megfizetése után bárki jelentkezhetett, aki megfelelt a kiírásban foglalt feltételeknek, vagyis európai uniós tagállam teljes jogú állampolgára anyanyelvi szinten ismeri a magyar nyelvet, büntetlen előéletű, egyetemi diplomával rendelkezik, van legalább ötéves vezetői gyakorlata, tárgyalóképes nyelvtudással rendelkezik angolból és még egy szabadon választott idegen nyelvből. Emellett feltétel volt, hogy a pályázó hajlandó legyen nyilatkozatot tenni arról, hogy semmilyen módon nem működött együtt a volt szocialista országok titkosszolgálataival, elfogadja, hogy vagyonnyilatkozatot kell beadnia megválasztásakor, ja és persze feltétel volt még, hogy képes legyen megírni egy szakmai önéletrajzot.

A pályamunkákat január 28-án négy órán át, délután kettőig adhatják le a posztért versenybe szállók a Magyar Televízió Közalapítvány irodájában, az indulók személyes meghallgatása pedig február 4-e és 6-a között lesz. Az elbírálás végső határideje február 25.