Eredménytelen az MTV elnöki pályázata

2008.02.12. 10:28

Most már hivatalos, amit az ellenzéki kurátorok tegnapi bejelentése után tudni lehetett: eredménytelen a Magyar Televízió elnöki tisztségére kiírt pályázat. Az MTI Kozák Mártontól, az SZDSZ egyik delegáltjától értesült erről.

Hárman pályáztak, az Index jelöltje, Hammer Ferenc, Rudi Zoltán, az MTV eddigi elnöke és Szabó Stein Imre. A tíz kurátorból végül csak ketten adtak le szavazatot, Kozák és a szintén SZDSZ-es Rajk László az eddigi elnök Rudi Zoltánra szavazott. (Rudira négy éve éppen az SZDSZ-esek nem szavaztak, mindenki más támogatta. Most éppen fordítva történt. Arról, hogy a három MSZP-s miért nem szavazott, egyelőre semmi hír.) Kozák szerint azért tartották volna a posztján Rudit, mert az elmúlt négy esztendő történései "sok vonatkozásban elismerésre méltóak". Mint mondta: tartottak attól is, hogy egy eredménytelen választás esetén "hosszabb időre" választott vezető nélkül maradhat a közmédium. A médiatörvény szerint ilyenkor valamelyik alelnök lehet ügyvezető (az elnök nem maradhat ideiglenesen sem). Csakhogy alelnök másfél éve nincs az MTV-ben. Rudi mandátuma március 4-én tart, addig még kinevezetheti valakit, aki ügyvezetőként viheti az MTV dolgait.
    Kozák arról is beszélt, hogy egy interregnum "nagyon aggályos lenne, sok-sok szempontból" - mondta, emlékeztetve arra, hogy épp folyamatban van az MTV új székházba költözése; a média újraszabályozására utalva pedig megjegyezte, kérdéses, hogy az újabb pályázaton lesz-e jelentkező "egy olyan posztra, amelynek ügyében törvényhozás folyik".
    Arról, hogy az öt ellenzéki képviselő előre jelezte, nem szavaz meg senkit, Kozák úgy vélekedett: ez a pályázati eljárás rendjével teljesen ellentétes, különösen, hogy ezt arra hivatkozva jelentették be, hogy a jelöltek a február eleji személyes meghallgatásukon nem válaszoltak bizonyos, helyben felvetett kérdéseikre.
    Mint hangsúlyozva, egy tenderkiírásba nem lehet az elbírálás során újabb szempontokat beemelni, a történtekről pedig úgy nyilatkozott, "ezzel az egész választási eljárás tisztasága megkérdőjeleződik".

A kolaíciós delegáltak egyike az ülés szünetében azt mondta az MTI munkatársának, hogy az MSZP által az elnökségbe juttatott tagok azért nem voksoltak, mert nem kívántak egy olyan procedúra részesei lenni, amelyről már az elején tudható volt, hogy eredménytelen lesz.