A Sziget reméli, hogy nem kell 2,5 milliárdot fizetnie a városnak

Index, MTI
2011.01.12. 09:33
A főváros 2,5 milliárd területfoglalási díjat kérne a Szigettől, miközben a fesztivál teljes költségvetése ennél kevesebb. A Sziget többségi tulajdonosa, az Econet bízik abban, hogy sikerül megállapodnia a városvezetéssel, azzal érvelnek, hogy a rendezvény több mint 1,4 milliárd forintos adóbevételt hoz az országnak.

A Sziget Fesztivál szervezői bíznak abban, hogy megtalálják a közös nevezőt az összes kerületi és fővárosi szabályozási kérdés vonatkozásában - közölte az econet.hu Nyrt. szerdán annak kapcsán, hogy a Fővárosi Önkormányzat a jövőben már nem kívánja ingyenes közterület-használattal támogatni a Sziget Fesztivált. A rendezvény az elmúlt 18 évben ingyen használta a Hajógyári-szigetet.

"A Sziget Fesztivál 18 éves történetében nem először néz szembe nehézségekkel, de eddig minden alkalommal sikerült megtalálni azt a megoldást, amely megnyugtatóan biztosította a rendezvény folytonosságát" - olvasható az econet.hu közleményében, a cég többek közt azzal érvel a rendezvény több mint 3,5 milliárd forint pozitív GDP-hatással bír, 1,4 milliárd forint addicionális adó- és járulékbevételt eredményez, illetve több mint kétmilliárd forint munkajövedelmet generál.

Felhívják a figyelmet, hogy a sajtóban megjelent - a cég szerint vélhetően tévedésből származó - egy hétre számított 2,5 milliárd forintos területhasználati díj a fesztivált ellehetetlenítené. Az Index információi szerint a Sziget teljes költségvetése nem sokkal haladja meg a 2 milliárdot, vagyis a területfoglalási engedély kifizetése után nem maradna pénzük a rendezvény helyszíneinek megépítésére, a színpadtechnikára és a fellépőkre sem.

A Fővárosi Önkormányzat kedden csak annyit mondott, hogy a közterület-használati díj mértékét egyedileg fogják kialakítani.
György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a fővárosi költségvetési koncepció készítésekor figyelembe vették azt az elvet, hogy a főváros minden olyan bevételéről, amely rendeletéből vagy vagyona hasznosításából származik, csak indokolt esetben mondhat le.

A Népszava információi szerint a Sziget területhasználati díjának kérdését Atkári János, Demszky Gábor egykori főpolgármester-helyettese, Tarlós István jelenlegi főtanácsadója vetette fel.