Jónás Vera bajuszos férfiként őrül bele az irodai munkába

2014.10.14. 12:03

Az Indexen lehet megnézni először Jónás Vera vadonatúj klipjét, ami a Gigglyhead John című dalhoz készült. „Azt hiszem, ez a kedvenc dalom a Game lemezről. Nagyon könnyen és gyorsan írtam, a címszereplő neve és karaktere teljesen spontán jött. Egy fura figuráról szól, aki bezárkózva él, elég bizarr dolgokat gyűjt, és magába roskadva próbálja megérteni a vlágot. A sztori fricskája, hogy folyamatosan kinéz a narráció Johnny mögül, és megjegyzi, amúgy ez az ember Te is lehetsz, meg én is. Valahol egy mélyre ásott alteregóm ez a fickó, aki a mai világ százszázalékos nyomija, fura és semmiképpen se trendi, inkább egy szerencsétlen útkereső. Azt hiszem (illetve remélem), hogy legbelül mindenkiben lakozik egy ilyen kis lúzer, aki folyton bénázik."

A klipben maga az előadó, Jónás Vera a főszereplő, rögtön két formában is megjelenik: egyszer egy bajszos irodai nyomiként robotol, másszor pedig kontyos dominaként gépel orrvérzésig. „Ez volt legbevállalósabb feladatom, hogy nem önmagamként, hanem egy tőlem elég távolálló férfi és nő szerepében jelenek meg a klipben."

A klipet Hosszú Gábor készítette stop-motion technikával, ami azt jelenti, hogy minden egyes jelenet egy-egy különálló fotóból készült, összesen 4000 képből állt össze a klip, két nap, két éjszakán keresztül folyamatosan fotózták a főszereplőt. „A külön beállított fotók egyrészt érdekes, kissé zaklatott mozgást adnak a karaktereknek, másrészt lehetővé teszik, hogy olyan mozgások is létrejöjjenek, amelyek a való életben nem létezhetnének."

Hosszú Gábor egyébként az Uzipov zenekarban énekel, innen ismerik egymást Jónás Verával is, ugyanis szomszédos stúdiókban dolgoztak. „A karaktereknél fontos szempont volt, hogy Verától teljesen eltérő személyeket hozzunk létre, így kelt életre Emil, a depressziós irodai dolgozó, és Claudia, a mindenkit lenéző, domina hajlamú titkárnő."

És akkor íme a videoklip, amit először az Indexen lehet megnézni:

A Game című lemezt, amin ez a dal is szerepel, az Independent Music Awardson az 5 legjobb „Adult Contemporary” lemez közé választották idén, novemberben kiadja a japán Whereabouts Records is Tokióban. (A teljes lemez meghallgatható itt.) A Jónás Vera Experiment jelenleg egy új négyszámos EP-vel készül, amit november 22-én az Akváriumban fognak bemutatni.