Itt a magyar Suzanne Vegába oltott Sia

2014.11.22. 17:04 Módosítva: 2014.11.22. 17:13
Még csak egy éve, hogy első albumát kiadta, azóta itthon, Londonban és az USA-ban koncertezett, és máris összehozott egy újabb EP-t Jónás Vera, a fiatal magyar zenészgeneráció egyik legígéretesebb énekes-dalszerzője. Hallgassa meg a lemezt velünk, este pedig nyugodtan látogasson el a lemezbemutatóra az Akváriumba, ahol a Kéknyúl Hammond Band is fellép.

Van egy huszonéves magyar lány, aki egyrészt elképesztően jól énekel, ömlenek belőle a jobbnál jobb, szinte már (khm) nemzetközi színvonalú dalok, és folyton azt érzi az ember: ez még mind semmi, egyre több és több fog még kijönni Jónás Verából.

Fotó: Palkó Eszter

Pár éve tűnt fel a TedxYouth egyik előadójaként, akkor épp londoni modern zenei tanulmányait fejezte be, aztán tavaly kiadta első lemezét, amitől rögtön mindenki elájult: hát hogy került elő a semmiből ez a Suzanne Vega-féle adult popot, Sia/Zero7-féle vasárnap reggeli lágy popot idéző, de közben egyre markánsabb önálló stílusú énekes-dalszerző?

Jónás Vera a tavalyi album megjelenése óta egyre többet koncertezett, Magyarország mellett Angliában és az USA-ban, ütőhangszeresét pedig nemrég az egyik kedvenc magyar dobosunkra, a Qualitonsból is ismert G. Szabó Hunorra cserélte.

Hallgassuk is rögtön, hol tartanak most, itt a Wanted című, tegnap megjelent kislemez első dala:

Itt az új kislemez: Wanted

1. Send Your Love

Rögtön az első másodpercek bemutatják Vera egyik stíluselemét, a looperes éneksávokat, és csak az énekből felépül egy igazán kellemes lüktetésű dance dal, ami aztán meglepő módon átvált akusztikus zúzásba, a végére (2:47-től) pedig újra ebben az elektronikusabb hatású, pulzáló dance-ben vagyunk.

Nagyon jól eltalált, időnként Fiona Apple-re emlékeztető dal, amiből az akusztikusabb középrész kicsit kilóg, így talán egy elektronikusabb remixben lehetne még erősebb, szóval hajrá magyar dj-k, dolgozzátok fel a Send Your Love-ot hamar!

2. (When) You're Next Door

Képzeld el, hogy nagy amerikai reklámfilmes vagy, és épp betétdalt keresel a legújabb image-filmedhez! Tökéletes választás lesz a You're Next Door, és nem is fogunk meglepődni, ha tényleg felfedezik a filmesek, mint Jónás Vera egyik előző dalát (a Megdönteni Hajnal Tímeát betétdala a Cold Fire volt), mert szépségével és érzelmességével csak azt nem fogja meg, akinek nincs szíve. Kedvenc részünk 3:10-től, ahogy légies éneksávokkal megágyazva Vera még egyszer, utoljára, most a telefon másik végéről eldúdolja nekünk a refrént, és közben egy pillanatra a hangja is elcsuklik. A dal érzelmességét tovább fokozza, hogy már megjelenése előtt készült belőle egy 4 csellóra hangszerelt változat, amit az énekesnő élőben vett fel a San Francisco-i Cello Street Quartettel.

3-4. Superman és Wanted

Az EP második fele az, ahol a legerősebben érződik a ritmusszekciós változás, hogy Dés András ütős helyére G. Szabó Hunor szállt be, dobosként. A dobbal az együttes zenéje nyersebb, rockosabb lett, ami egyelőre nem mindig áll otthonosan a Jónás Vera Experimentnek. Se a Superman, se Wanted nem rossz dalok, de mindkettőnél olyan érzése van az embernek, hogy még lehetett volna dolgozni velük, és hogy még bőven fognak alakulni a koncertek során.

A Wantedben egyébként vendégként megjelenik Jamie Winchester is, ami azért is külön említésre méltó, mert a Wanted nagyon olyan, mint egy Jamie Winchester-szám a 2000-es évek elejéről. Ami akkor teljesen rendben volt, de a mostani helyzetben jól szemlélteti a hiányérzetünket is: pontosan tudjuk, és az album első felében bizonyítva is látjuk, hogy Jónás Vera ennél sokkal maibb és karakteresebb dalokra is képes.

Lemezbemutató koncert

Az album streamelgetése mellett érdemes élőben is meghallgatni a dalokat, már csak azért is, mert Vera sugárzó személyisége mindig óriási hatással van a közönségre: Nyáron a Bánki tó fesztiválon pl. két dal között azon elmélkedett, hogy sajnálja, hogy ebben a melegben ő nem fürödhetett meg a tóban, és valaki igazán megfürödhetne helyette is, mire a közönségből rögtön többen is a tóba vetették magukat (volt, aki le se vetkőzött, hanem rögtön ruhában), márpedig ilyet hatást máskor inkább az arénákat megtöltő szupersztároknál szoktunk látni.

 

Hogy ma lesz-e fürdés, azt nem tudjuk, de a Jónás Vera Experiment este 8-tól az új EP dalaival kezd az Akváriumban, utána játszik egy teljes koncertet, 9:30-tól pedig az elsőszámú magyar hammondos, Premecz Mátyás és a Kéknyúl Hammond Band lépnek fel (róluk készült videónkat itt nézheti meg). Pár napja pedig megjelent egy sokat sejtető közös fotó a két együttesről, szóval kooperálgatás is várható!