Már hallgatni is lehet a rókatündért

2015.05.11. 13:42

Most már egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy 2015 egyik legkellemesebb magyar filmes meglepetése a Liza, a rókatündér volt, nemcsak azért, mert jól sikerült, hanem mert már százezren megnézték magyar mozikban, mellette meg mindenféle külföldi fesztiválon zsebelte be a díjakat. Még a film megjelenésekor készítettünk egy interjút, amiben Tövisházi Ambrus, a filmben felhasznált dalok szerzője elmondta, hogy pontosan mi és hogyan inspirálta a japán szövegű dalok írására, most viszont megérkezett a teljes filmzene, amit egy héttel a hivatalos megjelenés előtt meg lehet hallgatni itt az Indexen a Deezer segítségével.

unnamed

(Deezer-profil nélkül csak fél percet enged a számokból a lejátszó, de a regisztráció ingyenes és Facebookkal is lehet csatlakozni, hogy aztán hallgatható legyen az egész album.)

Erre a filmzenére kerültek részletek a dialógusból, úgyhogy ha valaki Reviczky Gábort akarná otthon hallgatni, most megteheti. De a részleteknél sokkal fontosabb, hogy rákerültek Csengery Dániel zeneszerző kompozíciói is. (Sajnos jogi okokból majd csak az album hivatalos megjelenése után, május 18-tól lehet meghallgatni a finn westernzenét.)

Csengery a Zeneakadémián zeneszerzés és karmester szakon tanult, a Lizát is rendező Ujj Mészáros Károly három előző filmjében dolgozott. Saját bevallása szerint több forgatóköny-változatot is olvasott, amihez Ujj Mészáros már egy komplett listát állított össze arról, hogy milyen hatvanas évekbeli filmzenéket szeretne referenciának, de a zeneszerző csak akkor találkozott a kész filmmel, amikor Tövisházi dalai már készen voltak hozzá.

...tűpontosan kellett sokszor pár másodperces zenékkel a kívánt atmoszférákat megteremteni. Szerencsére mindig szerettem a stílusgyakorlatokat, így nagyon élvezetes munka volt kis felvillanásokkal megidézni egy-egy jellegzetes Morricone, Francis Lai, Vladimir Cosma hangulatot. 

Csengery szerint a legtöbb meló a Liza Dallal volt, ami többször, több formában is feltűnik a filmben. A dalt Tóth Evelin énekli.

Ahogy írtam, a filmzene hivatalosan május 18-án jelenik mindenféle digitális platformon. Először azt hittük, hogy CD-n is, de a készítők szóltak, hogy sajnos nem.