Trópusi elektronika a trópusi időhöz

2015.07.20. 15:56

Hamarosan megjelenik Stas, vagyis Bendarzsevszkij Sztaniszlav producer új lemeze, amiről most bemutatunk egy vadiúj dalt. Stas 2014-es Tales From Liasufam Desert című albuma ott volt tavaly a kedvenceink között, áprilisban pedig egy másik projektjét, a MRBL-t mutattuk be. A Blood már a második szám (itt van az első) a szeptemberben megjelenő Full Moon albumról, meg is mutatjuk a hajtás után.

Az új dallal kapcsolatban kicsit beszélgettünk Stasszal, akiről kiderült, hogy a közeljövőben többet lép fel külföldön, mint itthon.

  • Prága
  • Berlin
  • Vilnius
  • Brest (Fehéroroszország)
Fotó: Stas / Facebook

Csak pár helyszín a következő fellépési helyszínek közül. Amikor arra voltam kíváncsi, hogy miért lép fel egy hazai producer többet kint, mint itthon, viszonylag egyszerű választ adott

Évek óta networkingelek Facebookon és Soundcloudon, megismertem rengeteg embert, sokukkal sose találkoztam élőben.

- meséli Stas, aki egyben a Babylon Records kiadó alapítója is. Folyamatosan tartja a kapcsolatot különböző bloggerekkel, rádiósokkal és más producerekkel. Nemrég fellépett például a németországi Fusion fesztiválon, ahol élőben találkozhatott francia, olasz, német vagy mexikói producerekkel és DJ-kkel, akiket korábban csak az interneten ismert. Az ilyen események segítenek tovább építeni a kapcsolatrendszert, de global vagy tropical bass közösség egyébként sem arról, hogy annyira kitaszító lenne.

Ilyenkor találkozunk és azon kívül, hogy fantasztikus érzés személyesen is megismerkedni és együtt zenélni, kontaktokat cserélünk, segítünk egymásnak. Ebben más minden külföldön meg mondjuk ebben a tropical közösségben, mint bármi itthon.

- mondja Stas, majd hozzteszi, hogy itthon is megtehetnék sokan, hogy másokkal osztoznak a lehetőségeken, de ez csak nehézkesen történik meg.

Sokan a szemétdomb tetejéről akarnak kukorékolni.

- fejezi be a témát azzal, hogy ő ezt rég megunta, és inkább megpróbál külföldre koncentrálni, új emberekkel találkozni és közreműködésekben részt venni. Példaként a szintén a Babylon Records kiadóhoz tartozó Hataah-t hozza fel.

Ott van a Hataah például, aki itthon nem ismernek. De kint meg minden városban van valaki, aki bármikor fogadja őt és örül neki, hogy láthatja élőben.

Hataah egyébként tényleg egyre ismertebb global bass körökben, ezen videón például épp a legnagyobb amerikai fesztiválnak számító Coachella egyik helyszínén játsszák a zenéjét, de Stas egyik száma is elhangzott

Győr mellett egy Pér nevű faluban egy 15 éves Macen csinált olyan számot, amit aztan a New York-i Webster Halltol a Coachellán és a Burning Manen át a brazil Tomorrowlandig játszottak különböző arcok teltháznak. Ő meg nem tudott lejönni hozzám Pécsre a falaknak zenélni, mert szakadt volt a cipője.

Hataah - Tropical Heat @CoachellaCR: Gingee

Posted by Babylon Records on Wednesday, April 22, 2015

A Babylon Records és az én Facebookomon ezért van angolul minden bejegyzés, mert külföldről hallgatnak, ott töltik le a zenéimet és ott is játsszák.

- mondja, majd elkezd nekem olyan playlisteket mutatni, amikben elhangzott egy-egy Babylon Records-dal. Olyan arcok szettjeiról van szó, mint a Mad Decent kiadó, Steve Aoki vagy Benny Benassi, de a Babylon Records követői között is találni olyan neveket, mint Congorock, Riff Raff vagy a Buraka Som Sistema.